Магичната Европейска нощ на литературата в Стара Загора – пълна програма

За седми път в България и 12-и в международен мащаб тази година Европейска Нощ на литературата ще се проведе на 9 май (сряда) от 18:00 до 22:00 часа.

В Стара Загора ще се чете на 9 места – 5 от тях са в центъра на града (Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Кафенето на Историческия музей, Книжарниците „Хеликон“ и „Приятели“, Заведението „Бирхалето“ под Театъра) , а 4 – в разширения център (Къща на архитекта, „Нашето място“, Къща-музей „Гео Милев“, заведението „Колобри на бирата“).

От Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и в 9-те места може да си вземете специално издадена за целта брошура с пълното описание на местата, четците, откъсите, както и с място за събиране на печати от всяко едно от 9-тте места. Независимо в каква последователност и кои гнезда ще посетят, събралите поне 7 различни печата могат да участват в томбола, която ще се проведе в 21:45 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Печелившите ще получат за награда една от четените книги в Нощта на литературата 2018 г.

Планирайте така вечерта си, че да посетите повече места и да съберете печати.

Ето кои са четците, авторите и книгите, които ще бъдат представени на 9 май от 18:00 до 22:00 часа в Стара Загора.

Венелин Добрев – част от екипа на Агенция за регионално икономическо развитие (АРИР) – Стара Загора. Съосновател на най-голямата положителна онлайн медия за добри новини uspelite.bg. Инициатор на различни инициативи като „Аз и моят успех“ (мотивационни лекции за ученици), otbaba.bg (платформа за продажба на ръчно плетени терлици от възрастни жени в България) и др.

Книга „Остров Крах“

Място – Колобри на бирата/Beer Kolobars, бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 1.

Автор –  Ина Вълчанова

Въпреки заглавието си „Остров Крах“ не е мрачен роман. В него се разказва за две жени, които разказват. Всяка от тях знае само своята част от историята и отделните парчета трябва да се наместват като пъзел — две персонални вселени, които се различават и въпреки това си приличат. Разказва се за жени, за мъже, за деца и за котки. Разказва се за един далечен и прекрасен остров, за земята и морето, за дъжд и пещери, за Слънцето и звездите. Разказва се за зодии и за голямата печалба от тотото. За желанието да контролираш напълно света и за копнежа да бъдеш свободен.Но не се разказва за крах!

Олга Клисурова – председател на „Пътуващите книги на Стара Загора“

Минчо Николов – психолог от Фондация Институт за съвременна психология – Стара Загора

Книга „ Грилпарцер в сексшопа (сборник „Най-сетне край“)

Място –  Кафе „Нашето място“, бул. „Ген. Столетов“ № 107

Автор-  Петер Турини

В един сексшоп. Налице е всичко, което човек може да купи в такива магазини: от камшици до испанска муха, от вибратор от слонова кост до капки за възбуждане. Един добродушно действащ, приблизително 55-годишен МЪЖ седи зад сгъваема маса и чете с очила книга. Книгата носи заглавие „Безболезнено през живота. Основни понятия и подходи на хиропрактиката“. В магазина влиза една ЖЕНА към 45 години, на пръв поглед тя изглежда много сигурна в себе си и е облечена доста елегантно. Мъжът вдига поглед, кима и поглежда въпросително жената. Жената също кратко кима, обикаля магазина и разглежда отделните артикули. Той продължава да чете. Жената мести поглед от артикулите към мъжа. Забелязва се нейната нервност под фасадата, говореща за сигурност. Мълчание.

Пиесата „Грилпарцер в сексшопа“ е историята на един застаряващ продавач в сексшоп и неговата клиентка. Срещата между тях, случила се на такова необичайно място, създава връзка, възможност и на двамата да предприемат пътуване в душите си.

Мария Стефанова – журналист и водещ в Радио Стара Загора

Книга „ Сърце на вятъра“

Място – Книжарница „Приятели“, бул. „Цар Симеон Велики“ № 118

Автор – Донал Райън

Композиран като пъзел от взаимно допълващи се истории, поднесени от различни герои, романът „Сърце на вятъра“ се отличава с колоритен езиков многоглас, опростена пунктуация и лаконичен изказ, под чиято повърхност боботи тектоничното движение на дълбоки морални дилеми и силни полюсни чувства. В борбата си да преодолеят последиците от финансовата криза, жителите на ирландско градче са принудени да надникнат отвъд привидностите в обществените и личните си отношения, да се преборят с демони те си, да разгадаят едно старо убийство и едно ново отвличане, да се съхранят поотделно и като общност, да поставят ново начало. Този горчиво-ироничен, безпощаден и остроумен текст с дръзка композиция и впечатляваща езикова виртуозност е едно от най-интригуващите явления в съвременната европейска проза.

Мария Донева – поет и драматург в Драматичен театър-Стара Загора

Книга „Бърненски разкази“

Място –  Регионална библиотека „Захарий Княжески“, бул. „Руски“ № 44

Автор -Иржи Кратохвил

„Бърненски разкази“ се появяват през 2007 г. По признанието на автора им Иржи Кратохвил „Историите […] се разполагат в седем бърненски десетилетия, някои от тях са още от времето на немската окупация, част от тях – в четирите десетилетия на комунизма, а повечето са от нашата съвременност. Най-голямата част от бърненските разкази написах след 1990 г.“ Писателят не се съмнява, че добрата литература е тази, която продължава да ни разказва истории. Затова в „Бърненски разкази“ откриваме неочаквани развръзки, трагикомични сюжети и герои, невероятни и нерядко гротескни скокове в пространството и времето, както и добронамерено пародиране на техниките на постмодерното писане.

Красимира Лекова – старозагорски журналист и човек на словото; библиотекар в библиотека „Родина“

Христофор Недков, Димитър Живков – актьори в Драматичен театър-Стара Загора; почитатели на хубавата книга

Книга „ Космонавтите само минават“

Място- Кафе „Августа“ (Регионален исторически музей), бул. „Руски“ № 42

Автор -Елица Георгиева

В „Космонавтите само минават“ едно малко момиченце крои велики планове за собственото си бъдеще: да стане Юрий Гагарин, а после и Кърт Кобейн, или поне партизанин като дядо си за да му позволят да засади борче в училищния двор и по този начин да впечатли Констанца, вечната й приятелка или най-големия й враг. А докато си сменя идолите, които непрестанно загиват по неясни обстоятелства, докато трупа опит и разочарования, личната й история неусетно се свързва с Историята на страната й, малко преди големия демократичен взрив. „Космонавтите само минават“ е написана със самоирония и тъжен хумор автофикция, с която Елица Георгиева започва една обещаваща литературна кариера. Очаровал френския читател с наивната мъдрост на своята героиня, романът несъмнено ще стопли сърцето и на сънародниците й в България.

Катя Дянкова – астроном любител и загорски стрелец

Здравко Георгиев – глaвен редактор на Радио Стара Загора

Книга „ Семейство Мейзга“

Място – Книжарница „Хеликон“, бул. „Цар Симеон Велики“ № 100

Автор – Бела Риго

Героите от култовия анимационен унгарски сериал, прожектиран в България през 70-те години на миналия век, се завърнаха в книга. Приключенията на счетоводителя Гейза Мейзга и щурото му семейство – половинката му Паула, двете им деца Криста и Аладар и домашните любимци Бльоки и Мафия, са описани в историите  „Дистанционен сервиз“, „Автотормоз“, „Мозъчен стимулатор“, „Оранжерия-гигантерия“, „Времеразширителят“ и „Космическо пътешествие“.  Неразделна част от семейството е, разбира се, праправнукът на куб на Гейза Мейзга – Емзеперикс, който винаги е готов да изпрати на вечно изпадналото в беда семейство свръхмодерни уреди, които обаче още повече объркват живота им.

доц. д-р Васил Хаджиилиев – пътешественик и писател; председател на Съюза на учените в гр. Стара Загора и преподавател в Тракийски университет

Яна Ленова-Димитрова – организатор в Къща музей „Гео Милев“; обикновен мечтател

Книга“ Жената, която продаде мъжа си на битака“

Място –  Къща музей „Гео Милев“, ул. „Гео Милев“ № 37

Автор –  Рафик Шами

В книгата си Рафик Шами отвежда читателя в Дамаск на своето детство и юношество, в християнския квартал на града. Чрез забавни истории и поетични екскурси той разказва как хората, културата, традициите на неговата родина са пробудили собствения му талант и са го направили разказвач. Спомените му оживяват в безброй картини и звуци, с тихия глас на деството му, който го връща в отминали времена и изгубени райски места. Автобиографичното в тази книга би могло да се разглежда като основа на килим, в който писателят вплита орнаментите на своя опит,както и размислите си за  значението на приказката, за устното разказваческо изкуство, за днешното редуциране на езика, възпрепястващо пълноценното общуване между хората и способността им да слушат, да се удивляват, да се радват.

Даниела Ганчева, Татяна Иванова – представители на „Етносвят България“-Стара Загора

Книга „Ножчето на професора“

Място – Кафе-ресторант „Бирхалето“, бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 28

Автор –  Тадеуш Ружевич

Поемата „Ножчето на професора” е творба за времето и паметта. Разглеждана е преди всичко като забележителен текст за Холокоста. В българското издание на книгата е включен един допълнителен научен текст – „Миналото, приятелството. Две глоси към поемата Ножчето на професора от Тадеуш Ружевич“ на Марчин Яворски и пет стихотворения на Тадеуш Ружевич, излезли през последните години (от стихосбирките „Чезнене“ и „Последна свобода“).

„Книжарница в куфар“ и Приятели

Книга „ Другата ръка“

Място –  Къщата на арх. Христо Димов, ул. „Сава Силов“ № 37

Автор –  Крис Клийв

Другата ръка“ е книга за трудните решения, уродливото лице на насилието и крехката прегръдка на човечността. За локалното срещу глобалното. Книга, чийто изящен език подканва да прекрачим границите на личното си удобство, да пуснем света при себе си и да бъдем хора. Сладкодумно и убедително четиво, в което трептящата надежда е примесена с раздираща болка. Тук Чужденецът и Местният са изправени на нож, но за да оцелеят, нямат друг избор, освен да намерят пътя един към друг.

„Другата ръка“ разказва историята на две жени – нигерийка от бедно село и лондончанка от средната класа. Съдбата ги събира на самотен африкански плаж и принуждава едната от тях да направи жесток избор, който тласка живота – не само нейния – в неочаквана посока

Уляна Кьосева