Изложба на 74 творби от 41 автори представят в Стара Загора

„На 10 май 2018 г. от 18:00 ч. в големия салон на Градската художествена галерия Стара Загора ще бъде открита Шестата регионална изложба-конкурс на Националния конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“. Това съобщи за dolap.bg директорът на галерията, изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев.“ На 3 май т.г., жури под председателството на проф. Георги Чапкънов и членове Николай Янакиев, Йохан Йотов и Пламен Стефанов, обсъдиха постъпилите в определения срок 112 творби от 51 автори и избраха 74 произведения от 41 автори“. Творбите са на художници от областите Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Кърджали.

Според регламента журито излъчва по четири номинации за награди в категориите „живопис“ и „скулптура“. За съжаление за „графика“ няма предложени. В категория „живопис“ са номинирани картини на старозагорските майстори на четката Валентин Дончевски, Пламен Кирилов и Ангел Карагьозов и на Явор Костадинов от Пловдив.

Скулпторите, предложени за награда са на Наско Настев, Димо Димов и Рашо Митев от Стара Загора и Стефан Лютаков от Пазарджик. На церемонията по откриване на изложбата ще бъдат съобщени имената на наградените. Наградата е откупуване на творбата в размер на 2000 лв.

Заедно с победителите, отличените творби ще участват в заключителната изложба-конкурс през м. октомври 2018 г. в София. Тогава ще бъдат връчени и големите награди на Алианц България за живопис, скулптура и графика.

Съвместно с регионалните представителства на Съюза на българските художници, Националната изложба-конкурс се провежда в продължение на две календарни години 2017 – 2018 на територията на страната. Под патронажа на Министерство на културата се организират регионални изложби в градовете Русе, Сливен, Ловеч, Добрич, Стара Загора и София.  Целта е предоставяне на нови възможности за българските художници да покажат пред публика свои творби. По този начин ще се стимулират техните творчески импулси за създаване на нови художествени произведения и ще се обогати съкровищницата на съвременното българско изкуство.

Организаторите са предприели действия за осъществяване на изложба в чужбина. На нея ще бъдат показани наградените творби и каталог с всички наградени автори и участници в заключителната изложба в столицата.

Изложбата в Стара Загора ще продължи до 8 юни т.г.

Росица Ранчева