В Стара Загора – разговор за Бога, Вярата, Човека чрез книги на университетски преподаватели

На 3 май 2018 г. (четвъртък) от 18:30 ч. в Стара Загора, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ беше представена книгата „Между вярата и разума. Първи въпроси”. В срещата участва и авторът доц. д-р Димитър Попмаринов, а също и гл. ас. д-р Стефка Кънчева и двамата преподаватели в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Организатор на срещата е Старозагорска митрополия и присъстваха Негово Високопреосвещенство Киприан – старозагорски митрополит, отец Йордан и други божии служители от митрополията. Отрадното беше, че сред публиката имаше много млади хора, ученици от старозагорски училища, заедно със своите учители. Представител на Община Стара Загора беше зам.-кметът Иванка Сотирова. Доц. Попмаринов разказа за повода да се появи второто издание на книгата, а също и подробно представи съдържанието. Работата със студентите първокурсници и техните въпроси за вярата, за бога, за вечните човешки категории добро и зло, личност, щастие, вечност са една от причините да напише текстовете. Книгата е дело на издателство „Омофор“ и може да бъде полезна във всеки дом и семейство.

Главен асистент д-р Стефка Кънчева представи най-новото издание на факултета, все още със сигнални бройки – сборникът „Свещеното Писание. Херменевтика – Богослужение – Диалог“. Книгата е с посвещение на приятеля и колегата гл. ас. д-р Пламен Русев, напуснал ни през 2017 г. и включва студии за старозаветната и новозаветната библеистика.

Доц. д-р Димитър Попмаринов е дългогодишен преподавател в Православния богословски факултет, Катедра „Библейско и систематическо богословие“ във Великотърновския университет, бил е декан на факултета. Като учен с международен авторитет участва в различни симпозиуми, конференции, семинари, лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Москва, Ню Йорк, Бристол, Сеул и др. По негово предложение през 1991 г. Великото народно събрание вписва в Конституцията на страната нова алинея 3 в чл. 13, а именно, че „Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание”. Богатият му опит на преподавател в работата с международни църковни институции и създадените отношения допринасят за утвърждаването на авторитета на Православния богословски факултет и ВТУ в страната и чужбина. В периода след 1990 г. доц. Димитър Попмаринов е основател и пръв председател на Православно християнско движение „Свети Евтимий, патриарх Търновски” в София. През 1994 г. участва в основаването на фондация „Покров Богородичен”, чийто председател е до днес. От плодотворното сътрудничество между университета и фондацията във ВТУ беше създаден Православен център „Проф. Тотю Коев”.

Стефка Кънчева – доктор по богословие и главен асистент по старозаветна библеистика в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на монографията „За кого говори пророкът? (екзегеза на Ис. 52:13–53:12)“ и на редица публикации. Д-р Кънчева е стипендиант на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

Цялата среща беше придружена с презентация за възможностите на Православния богословски факултет на университета. Авторите подариха екземпляри от двете издания за фонда на библиотеката, а също и от сборника “Изворът на живота“ – доклади от семинари, проведени в гр. Несебър през декември 2009 и 2010 г. и от библиографския указател „Библеистика – Стар Завет“.

Снежана Маринова