Голям концерт на „Мистерията на българските гласове“ и ФА“Загоре“

Голям концерт подготвят съвместно за 11 май 2018 г. (петък) от 19:00 часа в Операта Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“. Денят е неслучайно избран – това е православният празник на Светите братя Кирил и Методий.

Специално за dolap.bg главният художествен ръководител на ансамбъл „Загоре“ разказа за програмата на концерта: „Ще открием с „Главанска сюита“, едно познато произведения с хореография на дългогодишния ръководител на „Загоре“ Атанас Атанасов. Зрителите ще видят и специално подготвените за концерта танци „Пеперуда“ (женски танц, музика Ангел Чароков и хореография Христо Иванов), „Казанлъчани“ (мъжки танц, музика Димитър Колев, хореография Христо Иванов) и „Шопски танц“ (музика Филип Кутев, хореография Маргарита Дикова).“

А проф. д-р Дора Христова, диригент на „Мистерията на българските гласове“ допълни: „В програмата ще чуете хитовете ни, най-любимите на публиката ни пиеси като „Дилмано, Дилберо“ на Красимир Кюркчийски, „Полегнала е Тодора“ в обработка на Филип Кутев, „Мома хубава“, „Хоро“ и др. Най-много са пиесите от акад. Николай Кауфман, които сме подбрали в негова памет – „Запали се планината“, „Майстор Манол“, „Тъмен облак“ и още. Ще чуете изпълнения на секстет, квартет, дует, както и песента със световна слава „Излел е Дельо хайдутин“.

Билетите за този невероятен концерт може да намерите на касите на Държавна опера – Стара Загора.

От края на 2016 г. хореографът Христо Иванов е главен художествен ръководител на професионалния ансамбъл „Загоре“ – Стара Загора. Роден е в Казанлък. Възпитаник на Държавното хореографско училище – София, което завършва в класа на хореографката Маргарита Дикова. След конкурс работи като артист-танцьор и солист на Държавния ансамбъл „Филип Кутев“, а в периода 1982-1988 г. е хореограф на състава. Той е един от най-изтъкнатите наши педагози по български народни танци, дългогодишен преподавател в хореографското училище, постановчик и режисьор на музикално-танцови сценични и телевизионни формати.

„Мистерията на българските гласове“ е името, с което става популярен женският вокален ансамбъл на Българското национално радио и телевизия след изключително успешния албум „Мистерията на българските гласове“, част 2 през 1986 – 1987 г. (първата част излиза през 1975 г.). След неговото издаване хорът става световноизвестен и прави турнета по цял свят. Диригент на хора е проф. д-р Дора Христова. През 1997 г. продуцентът Марсел Селие – собственик на търговската марка „Мистерия на българските гласове“, разрешава единствено на хора на БНТ под диригентството на Дора Христова да носи името „Мистерията на българските гласове“. Хорът е основан през 1952 г. по идея на дългогодишния главен редактор на редакция „Народна музика“ в БНР Георги Бояджиев. От 1952 до 1990 г. е част от Ансамбъла за народни песни на Българското радио. През 1990 г. хоровият състав начело с Дора Христова преминава на щат към Българската национална телевизия. От 1997 г. певиците са на свободна практика и изнасят концерти основно в чужбина. Първи диригент е Борис Петров. Истинското израстване на състава става при композитора и диригента Димитър Динев. С идването на Красимир Кюркчийски и Дора Христова хорът става един от най-добрите в България и започва концертни изяви по световните сцени. През годините се утвърждава като най-добрата българска вокална формация. Музика за този състав са писали едни от най-добрите български композитори: Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Христо Тодоров, Филип Кутев, Петър Льондев, Стефан Мутафчиев. След 1988 г. започва триумфалното шествие на хора по света. Под диригентството на Дора Христова певиците изнасят над 900 концерта в едни от най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Албумите им няколко пъти са номинирани за наградата „Грами“. Получават я през 1990 г. за „Le Mystère des voix bulgares. Volume Two“ (Мистерията на българските гласове. Част 2). През 1994 г. отново са номинирани за „Грами“ за албума с коледни и лазарски песни „Ритуал“.

Уляна Кьосева