Звезден юбилей ще празнува Детска градина № 2 „Зорница“ в Стара Загора

Звезден юбилей – 70 години от създаването си чества тази година Детска градина № 2 „Зорница“. Това е първата градина от съвременен тип в Стара Загора, отворила врати през месец май 1948 г. Децата от 4-те групи, заедно със своите преподаватели и музикалния ръководител Весела Господинова и със специалното съдействие на Стефан Дончев, ръководител на Клуб по спортни танци „St dance club“ са подготвили Юбилеен концерт-спектакъл „Ние сме децата днес“ в две части – „Ние сме „Зорница“ и „Ние сме България“. В спектакъла Звездичко (актьорът Веселин Василев) със своя вълшебен куфар води приказното пътешествие с участието на децата, с много песни и оригинални танци „пасо добле“, „чиуауа“, „Парти под звездите“, „Танц на звездите“ и още много други. В оригиналния сценарий са вплетени и много красиви стихове, специално написани за тържеството и за „звездната“ детска градина „Зорница“. И ако не знаете, коя народна българска песен вече 41 години слуша в Космоса Звездата Зорница – ще разберете на 23 май 2018 г. (сряда) от 17:00 часа в Кукления театър, когато започва Юбилейният концерт на ДГ № 2 „Зорница“.

В Летописната книга на детската градина се пази информация за всички по-важни събития от създаването й досегаПрез 1947 г. започва изграждането на първото детско заведение в Стара Загора. Детската градина се построява по немски проект, изготвен от архитектите Сашев и Широв. За осъществяването на проекта активно участие вземат не само работниците-изпълнители, но и жителите на квартала. Новопостроената сграда е светла, просторна, функционална, отговаряща на европейските стандарти за такъв тип строителство. На първия етаж са разположени трапезарията и занималните, където играят и се учат малките деца, а на втория етаж на спалните помещения. В края на месец май 1948 г. вратите на първата детска градина в Стара Загора са широко отворени, за да приемат малките възпитаници. Децата идват от детския дом, помещаващ се в църквата „Св. Троица” и двете детски групи в детски дом, намиращ се на ул. ”Цар Симеон Велики” и „Св. Троица”. С всеотдайността на първите, тук започват да градят кариера млади и ентусиазирани специалисти. С голям интерес изучават идеите на известния немски педагог Фрьобел, който е един от създателите на първите детски градини в Германия. Главният акцент в работата на учителя е насочен върху ролята и значението на играта, като основен фактор за развитие на предучилищния етап.

От 1955 г. групите в градината стават 4 на брой и има ново кухненско помещение с готвач и помощник-готвач.

През 1957 г. на първия републикански преглед ЦДГ № 2 е удостоена с наградата „Детска градина – първенец на града”.

През 1961 г. в Стара Загора е открит Институт за детски учителки (ИДУ) „Анастасия Тошева” и ЦДГ № 2 е определена за базова градина към ИДУ.

С Решение № 34 на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет от 2 март 1977 г. градината приема звездното име „Зорница”. През същата година, по повод даване на име на градината, известният старозагорски художник Любомир Цакев (директор тогава на Държавен куклен театър – Стара Загора) изработва красиво пано на една от стените във фоайето на детската градина.

През 2006 г. Община Стара Загора извършва ремонт в детската градина и за Деня на християнското семейство предстоятелят на Храм „Света Троица” отец Стефан Чалъмов отслужва водосвет и празнична молитва за здраве и благополучие.

От 2002 г. в детската градина има Училищно настоятелство.

През 2009 г. с дарение на ТЕЦ ”Марица Изток 2” са ремонтирани санитарните помещения в градината.

В момента в ДГ № 2„Зорница“ има 131 малчугани в 4 групи – Група „Мики Маус“ (3-4 г.), Група „Златното ключе“ (4-5 г.), Група „Бон Бон“ (5-6 г.) и Група „Мечо Пух“ (6-7 г.). В градината работят 9 преподаватели, 5 помощник-възпитатели, 3 – администрация. Директор на детската градина е Алис Явашева.