86 отлични географи се състезаваха в Стара Загора

На 28 и 29 април 2018 г. Регионално управление на образованието  (РУО) – Стара Загора беше домакин на IV Национална олимпиада по география и икономика. Изпитите в двата състезателни дни бяха перфектно организирани в ОУ „Кирил Христов“. Изборът на РУО и на старши експерта  по „обществени науки, гражданско образование и религия“ (ОНГОР)  Мария Цоловска  за училище домакин  не беше случаен.  Изключително съвременната  материална база и опитът на педагогическия колектив бяха  решаващи за този избор.

В  13-ото издание на националния  етап на олимпиадата  участваха 86 ученици от VII до XII клас от 27 области, придружени от своите учители.

Официалното откриване на географския форум  беше в  най-голямата конферентна зала на хотел „Сити“ . Специални  гости бяха  Иванка Сотирова – зам.-кмет в Община Стара Загора, Петя Чакърова – зам.-областен управител на Област Стара Загора,  Татяна Димитрова – началник на РУО и Христина Маркова – главен експерт  по география и икономика в Министерство на образованието и науката (MOН), които поздравиха участниците и гостите на събитието. С интересна художествена програма, включваща забавен географски скеч, много музика и танци своя елегантен поздрав отправиха и талантите на училището – домакин.

Училището  осигури 30 учители за  квестори и технически екип, които подпомагаха  11-членното жури, съставено от  известни имена на географи от БАН,  Софийския университет  и директори на  училища от София, Бургас и Пловдив.

Следващите дни бяха напрегнати.

В ранния следобед  на 29 април 2018 г.  Националната комисия  за организиране и провеждане на олимпиадата по география и икономика  награди  победителите в отделните  състезателни групи с  плакети, ваучери и картографски материали.

Осъществените ползотворни контакти между участниците и техните  учители  бяха  не по-малко  оценени  от получените награди,  защото  те са залог за  по-нататъшното развитие на талантливите ученици, избрали пътя  на интересната наука география.

Росица Ранчева