Цветът на хоровата песен се събра на фестивал в Стара Загора

От 26 до 29 април 2018 г. в Стара Загора се проведе Вторият международен хоров фестивал „Августа Траяна“.  Организираха го Община Стара Загора и Народно читалище „Родина-1860” по идея на дългогодишния хоров диригент Емил Минев.

Своето високо изкуство показаха 12 хорови формации от Шумен, София, Варна, Дупница, Казанлък, Димитровград и разбира се от града домакин. Красив акцент беше гостуването на Мъжки хор при Музикалната асоциация от побратимения на Стара Загора гръцки град Лариса. В съботното матине в Музея на религиите гласовитите „побратими“ изнесоха самостоятелен концерт.

Мъжкият хор „Музикална асоциация на Лариса” е основан през 1931 година. Досега е осъществил над 350 концерта, изпълнявайки повече от 300 гръцки и  други музикални произведения. Хорът е участвал в международни хорови фестивали в България, Полша, Италия, Германия и Франция. Участва в колаборации с Младежкия симфоничен оркестър на Лариса, с Държавна опера – Солун и др. През 1982 г. Мъжкият хор печели единствената награда в своята категория на Международния конкурс в гр. Тур, Франция. Има също и сребърен медал от Хоров конкурс от о. Корфу през 2016 г. От 1985 година хорът е организатор на Хоровия фестивал в Лариса. Диригент на хора е Христос Ктистакис.  Той е известен пианист в Гърция и чужбина и като солист е концертирал в европейските страни, САЩ и Индия. В гала концерта с участието на всички хорови формации гърците се представиха с „коктейл“ от песни на народите.

Фестивалът откри с Кантатно-ораториална вечер сборен състав от Смесен хор „Родина“ при НЧ „Родина -1860“ с диригент Емил Минев и Смесен хор „Петко Стайнов“ Казанлък с диригент Младен Станев.

През по-голямата част от съществуването си Смесен хор „Петко Стайнов“ е ръководен от своя основател – Петя Павлович, която създава в Казанлък първата българска хорова школа. Репертоарът на състава включва всички жанрове, стилове и епохи. С богатата си концертна дейност хорът е известен не само в Казанлък и в цялата страна, но и в редица европейски столици – Прага, Будапеща, Париж, Лондон и дори на други континенти. Участието в международни събития донася многобройни награди на ансамбъла, включително големите награди на престижни хорови конкурси като Арецо – Италия, Превеза и Карпениси – Гърция, и Musica Sacra Advent – Чехия, Прага, от където миналата година за пореден път съставът извоюва лауреатска титла. Хорът е осъществил записи за национална телевизия и радио.

Диригент на хора е Младен Станев, който е диригент и на хора на Държавна опера Стара Загора и на други ансамбли, с които има богата концертна дейност в България и в почти всички европейски страни, САЩ и Турция, член е на жури на национални и международни хорови конкурси и фестивали.

Смесен хор „Родина“ при Народно читалище „Родина-1860“ е създаден през 1946 година. Репертоарът му включва творби на автори от различни стилове и епохи, като важно място заема и ската хорова музика. Хор „Родина“ е лауреат на всички републикански фестивали на художествената самодейност, на международни фестивали в Унгария, Полша, България,Турция, Италия, Гърция, носител е на награди от международни хорови конкурси от Великобритания, Германия, България, Австрия, Полша и Турция. Международни концертни турнета е осъществил в Русия, Чехия, Унгария, Германия, Великобритания, Румъния, Гърция, Турция, Франция, Полша, Македония, Австрия и др. Хорът участва активно в културния живот на града. Осъществява проекти в областта на кантатно-ораториалната музика, участва в постановки на Старозагорската опера и др. Има записи в Българско национално радио, както и радиата Стара Загора, Будапеща, Варшава, Кьолн, Скопие, Виена, Истанбул, Лондон и Би  Би Си. През 1982 г. главен диригент на Хорова школа към Народно читалище „Родина” става Емил Минев. Хоровата школа включва 4 хорови формации. Всеки хор има свой диригент, хормайстор и корепетитор. Хорът, който той ръководи лично като централна формация в школата е Смесен хор „Родина”, съставен от аматьори.

На заключителния концерт,  който се състоя в операта и продължи над 4 часа, с изключение на едно-две по-семплички изпълнения, всички хорове се представиха на много високо ниво. Не случайно всички те са носители на престижни национални и международни отличия от фестивали и конкурси. Според регламента, в рамките на 15 минути, те изпълниха своя фестивален разнообразен репертоар, подбран умело от диригентите, за да се разкрият максимално певческите възможности. Почти във всички програми присъстваше църковна и обработена българска песен на фолклорна основа. Публиката се наслади на прекрасно музициране, спятост, нюансиране, завладяваща сценична свобода, подкупваща интелигентност и естетика.

Концертът откри  старозагорският октет „Свети Йоан Дамаскин”с  диригент Стефка Минева. Формацията е създадена през 2007 година от 8 певци, имащи своите професионални изяви на сцената на Държавна опера Стара Загора. През 2008 г. издава първия си албум „ Щом любов нямам, нищо не съм” и осъществява голямо турне във Франция, участвайки в международния фестивал „ Musik en Devoluy”. Участва и в редица фестивали в България – международен фестивал за църковно-славянски пеене „Св. Атанасий” Оброчище, Деветия празник на духовната музика „Св. Петка Български” – Габрово. Октет „Свети Йоан Дамаскин” осезаемо присъства в концертния живот на Стара Загора и страната. Изпълнява ортодоксална източно-православна и светска музика.

Много приятно впечатление остави Смесеният камерен хор „Касиана Доместика“ от град Шумен с диригент д-р Юлиана Панова, която през 2014 г. създава формацията. От същата година хорът обслужва и богослуженията  в  православен храм “Свето Възнесение”. Смесен хор “Касиана Доместика” участва в публични събития в Шумен и страната, като по-значимите от тях са участието в концерта посветен от 140 годишнината от рождението на Добри Христов във Варна и самостоятелния концерт “Рождественска възхвала” в храм “Света София”  София през 2016 г. Участник е в Дванадесетия и четиринадесетия международни фестивали на православната  музика “Света Богородица Достойно есть” в Поморие през 2015 и 2017г., хоровата среща в  Русе през октомври 2016, както и в Национален музикален фестивал „Петко Стайнов” в Казанлък през 2017 година. Хорът е носител и на Първа награда от XIII Международен хоров фестивал “Маестро Медникаров” в Албена, 2016 година.

15 млади красиви българки, всяка от които облечена с автентична носия от различни етнографски области, представиха софийския хор „Елица“ с диригент Димитър Стоянов. Съставът е създаден през  1988 г. Репертоарът му    включва автентичен фолклор от различни фолклорни области, старобългарски песнопения  и авторски обработки на изтъкнати български композитори. Хорът е носител на: Сребърни сертификати от Harmonie Festival – Германия, І награда от Международния фолклорен фестивал “Нишавски хоровод`2003, сребърен сертификат от Международния хоров конкурс Tonen2000 – Холандия, първо място от Международния фолклорен фестивал „Пауталия`2009” в  Кюстендил, 1-во място и титлата „Най-добър хор“, диплома и сувенири от Втори Международен фолклорен танцов и музикален фестивал „Неос Мармарас Къп 2012”, Гърция, 1-во място в категория „Еднородни хорове“ и специална награда за най-добро фолклорно изпълнение на третия Международен хоров фестивал „Music & Sea“ 2014 г., Паралия Катерини, Гърция, както и на многобройни дипломи, грамоти,  плакети и сувенири от фестивали и събор.

Най-младият старозагорски хор е Дамски камерен хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Диригент е д-р Дончо Дончев. Основан е на 11 февруари 2016 г. В него основно пеят библиотекарки от Стара Загора, както и дами, чийто професионален път не е обвързан с библиотечна дейност. Репертоарът на „Библиофония” включва български и чужд фолклор, сакрална и всякаква друга музика на български, руски, английски и зулуски език. През август 2016 г. „Библиофония“ е отличен с първа награда за хорово изкуство и голямата награда на Международен форум „Българско наследство”.

Хорът на варненските девойки и жени  при Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ Варна има половин вековна история. С настоящата диригентка Захарина Милкова Никитасова развива активна творческа дейност. През изминалите 35 години двата състава –Девически хор и Женски хор концертират самостоятелно и съвместно. Участията им в международни хорови конкурси  са увенчани с призови награди в Белгия, Италия, Великобритания , Швейцария, Турция, България. Многобройни са и почетните дипломи от хорови фестивали в Европа и Америка. Забележителни са концертните изяви с Варненска, Софийска и Одеска филхармония, както и с Камерните оркестри на Варна и Белфорт/Франция/. Репертоарът на Хора на варненските девойки и жени включва произведения от малката песенна форма до кантатно-ораториалния жанр.

Общинският хор от Димитровград с диригент Красимир Чанов е създаден преди 6 години от Емилия Тодорова. За кратко време хорът успява да заеме своето място в културната дейност на града. Има участия в местни и национални фестивали и празници на хоровата музика, както и в международни фестивални изяви в Охрид и Прага. От 3 години диригент на хора е Красимир Чанов.
През 2018 г. Туристическият хор „Средногорски звуци“ при Туристическо дружество „Сърнена гора“ Стара Загора ще чества 59 години. Диригент е Емил Минев, а акомпанятор – Иван Тодоров. През всичките тези години съставът е участвал във всички национални туристически прояви и  събори – надпявания в Рожен, Витоша, Перущица, Калофер, Сандански, Варна, Бургас, Плевен,  Шумен, Велико Търново, Асеновград, Черни осъм, Горна Оряховица и пр. Високо професионално ниво хорът показва с гостуванията си в Румъния, Германия, Турция с църковно пеене в църквата „Свети Георги“ в Одрин, Гърция – остров Тасос и други. За цялостната си дейност и всички юбилеи хор „Средногорски звуци” е награждаван от ЦС на БТС с медал „Алеко”, а от Държавния съвет на Република България е удостоен с орден „Кирил и Методий”. През 2015 година „Средногорски звуци“ е определен за хор на годината сред туристическите хорове в страната.

Образец за школувано пеене показа Смесен хор „Севтополис“ от Казанлък с диригент Дора Кошева. Създаден през 2002 година, съставът участва в национални и международни фестивали и конкурси и печели много престижни награди: през 2008 година хорът участва в Първи международен фестивал в Охрид, Македония и печели първа награда в своята категория, а през 2009 година на Първия международен фестивал в Анталия, Турция печели трета награда. Два пъти посещава Франция и изнася концерти в Грас и Париж.  След 2011 година хорът взема участва в международни фестивали в Гърция, Македония, Хърватска, Унгария,  Италия и Чехия. През 2017 хор „Севтополис“ печели 3 сребърни медала на Международния фестивал „Антонио Вивалди“ в Габрово.

Един от най-симпатичните и впечатляващи хорове, които участваха във второто издание на фестивала „Августа Траяна“ е Мъжки хор „Св.Иван Рилски“ от Дупница с диригент Таня Камбурова. Началото е поставено от първия диригент Христо Коларов. След него мъжкият хор се поема от талантливия диригент Крум Максимов. На републиканските фестивали хорът завоюва три златни и един сребърен медал. Има международни участия в Македония, бивша Чехословакия, Полша, Унгария, Италия, Германия, Швейцария, Гърция, Русия,Латвия. От 2011г. хорът е с диригент Таня Камбурова. Взема участие във фестивали в гр.Лариса,Гърция,Охрид, Македония, става лауреат първа степен на Международен хоров фестивал „Маестро Медникаров“, к-к Албена. През 2016г. печели златен медал на Световен хоров конкурс – Флоренция, Италия. Гласовитите мъже изпяха хор на циганите, а Таня Камбурова – ария на Азучена из оп. „Трубадур от Верди; „Кума, кума“- руска народна песен; „Ой, дуб, дуба“;  хор из оп. „Бунтовна песен“ – Георги Златев-Черкин; „Донци молодци“ – руска казашка песен.

С „Аве, поп и джаз“ завладяващо се изяви софийския хор Ave Musika” с диригент Таня Никлева-Владева. Създаден е през 1998г. в чест на 45 години творческа дейност на именитата българска диригентка проф. Лилия Гюлева. Понастоящем в него пеят 20 млади специалисти от различни професионални сфери. Приоритет в репертоара му имат българската музика, фолклорът на различни народи, духовни творби, произведения от 20-21 век, образци от поп, джаз и етно стиловете. „Визитка” на хора са разчупените и нестандартно поднесени аранжименти и интерпретации, радващи се на голям успех сред широката публика и оценени от специалистите. В традиция се превърна реализацията на редица премиери у нас на български и чуждестранни творби от различни епохи, жанрове и стилове.

Съставът е участвал в редица международни хорови форуми у нас и в чужбина. Хорът е осъществил множество звукозаписи, самостоятелни и в сътрудничество с други музиканти, както и редовно е съорганизатор и участник в различни благотворителни изяви.

Достоен финал на Втория международен хоров фестивал „Августа Траяна“ – Стара Загора 2018 сложиха сборен състав от смесените хорове „Петко Стайнов“ и „Родина“. Под диригентството на Емил Минев с акомпанимент на сборен оркестър от операта и НЧ „Родина“ беше изпълнено едно от най-любимите и ефектни кантатно–ораториални произведения в музикалната литература – „Миса Криола“ на аржентинския композитор Ариел Рамирес. „Миса Криола“ носи духовните послания и съдържание на католическата литургична музика, облечени в народната латиноамериканска музикална култура.

Фестивалът показа ползотворността от културния обмен и сътрудничество, приобщаване към българските и европейски ценности на хоровото изкуство и тяхното популяризиране, както и обогатяването на музикалната традиция на Стара Загора.

За перфектното протичане на концертите, със своята обаятелност и професионализъм допринесе конферирането на Евгения Пекова.

Росица Ранчева