„Изповедта на един наркоман – Без изход“ – болезнено добро представление

„Без изход – Изповедта на един наркоман“ е най-новата премиера за възрастни на Държавен куклен театър – Стара Загора. Реализацията й е втори етап от амбициозен проект на Инер Уил клуб – Стара Загора, събрал най-голяма подкрепа на Дарителската вечер в навечерието на Коледа миналата година, в която участваха бизнес и неправителствени организации от града.

Правя това съобщение в началото на отзива не за друго, а за да изразя добро отношение към една по-различна форма за създаване на спектакли – а именно чрез подкрепата със средства от местната общност, със задаване на тема (пареща и болезнена в случая). Това е дело добро и достойно за уважение. Дело съвсем модерно, точно в духа на 21 век, който обитаваме. Хората от общността задават тема на творците, изискват от тях, поставят им № 1 от дневния ред. Това си е предизвикателство, към което никой творец не остава равнодушен. Така е и в случая – най-добрият Куклен театър в България реализира пиесата „Изповедта на един наркоман – Без изход“ по най-добрия начин. Пиесата ще бъде показа пред всички ученици от шестите класове в града – безплатно.

Още с първата си режисьорска задача (дипломна работа) „Петя и вълкът“ младият Цвети Пеняшки от Старозагорските кукленци се показа като умен, безкрайно изобретателен, но много елегантен, много изчистен и премерен режисьор. Вероятно Цвети обмисля всеки сантиметър от сценичните задачи на актьори и техника, но му се получава. И този път, и с тази пиеса. При двойно натоварване, защото той сам създава драматургичния текст. Създава го на основата на една пространна статия в Интернет, която прочетох с интерес. И пиесата, създадена по статия, има всички характеристики на добрия културен продукт – оживява и въздейства със силата на Изкуството. А каква е силата на Изкуството в „Без изход“ – изключително хитроумна сценография от гъвкави платна, с които актьорите създават релефни образни – чудовищата и феите от наркотичните видения, сенки и светлосенки, дракони с много глави, ръце, лица. Съвременно и много въздействащо! Както и снимките с видеокамера наживо на вкопчения в клетката си наркоман. Да се погледнеш отстрани (и отгоре) в този живот и когато си впримчен в проблема си, действа много оздравително, но е трудно постижимо за самия носител на проблема. Два страхотни ефекта, използвани максимално от актьорите и режисьора. Не е за пренебрегване, че режисьорът се намесва и в музикалното оформление (заедно със Станимир Михайлов). Това, което е в главата и пред очите му се свързва със звуците и мелодиите в ушите му. И картината е пълна.

Запомнете това име, госпожи и господа – казва се Цвети Пеняшки – и дано повече време му се радваме в Стара Загора, защото е сериозен, начетен и дълбок не за възрастта си и безкрайно талантлив и свеж (от възрастта е) като режисьор!

Селектирани и (винаги!) на висота са и актьорите в пиесата – Калоян Георгиев, Деница Янакиева, Латина Беровска, Татяна Андреева, Любен Чанев. Те всъщност са колективната „омая“, в която попада индивидът и за да е като другите, за да е готин и ето… започва с дрогата.

ПОСЛЕПИС (дълъг): Уважаеми членове на Инер Уил Клуб – Стара Загора – вашият проект е реализиран по най-добрия начин от актьорите на Кукления театър в Стара Загора, бъдете спокойни и бъдете горди с пиесата! Надявам се тя да въздейства на учениците от 6 клас, които са точната целева група. В тяхната възраст започват да си задават въпроси и започват да се чувстват като индивидуалности. Започват да творят своята Лична драма. От която е хубаво да бъдат отблъснати, колкото се може по-бързо и по-надалеч. И да бъдат приобщени към общи дейности и правене на добро. Защото мишката в клетка винаги ще пие от водата с наркотика. А щастливите мишки от Миши-Ленд  винаги ще пият от чистата вода и няма да докоснат тази с наркотика. Това сочи сериозно научно изследване, за което може да прочетете от тази статия. http://www.spiralata.net/kratce/index.php/psihologiya/1357-prichinata-za-narkomaniyata-e-namerena-i-tya-ne-e-tova-za-koeto-si-mislite

И един съвет – нека обществено-активните хора, полицаи, криминолози, компютърни специалисти, юристите и т.н., членуващи в подобни организации като Инер Уил Клуб насочат своите сили към издирване и забрана на сайтове, които откровено пропагандират наркотиците сред младежите на България. На мен лично, като родител, моите деца са ми обяснявали (когато бяха диви пубертети) как ето, марихуаната била лечебна – ето виж какво пише в еди кой си сайт! Издирете тези сайтове, водете непрекъснато война с тях, изтривайте ги!

А иначе Изкуството… То е лечебно изцяло и лекува… по самата си същност!

Уляна Кьосева

(Снимките от спектакъла са на отец Иван Генов от Храм „Света Троица“, който заедно с д-р Иван Добринов, най-добрият специалист в лечението на наркомании, бяха специални гости на премиерата)