Предани фенове от Одрин има Старозагорската опера

За първи път в 93-годишната си история, Държавна опера – Стара Загора стъпи на одринска земя. След подписания преди време контракт за съвместна дейност между валията (областния управител) на Одрин и директора на операта Огнян Драганов, на 25 април 2018 г., на сцената на Тракийския университет  беше представена операта на Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай“.

„Гостуването на нашата опера в „комшийския“ турски град се превърна в културно събитие, на което му беше отделено подобаващо внимание“. Това съобщи за dolap.bg зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. „Заедно с нас от България присъстваха областни управители и кметове на седем различни градове, бизнес делегация ръководена от председателя на Търговско-промишлената палата Олег Стоилов, предприемачи, представители на Ротари клуб „Берое“, Негово високо преосвещенство старозагорският митрополит Киприан, началникът на отдел „Култура“ в общината Диана Атанасова и др. От българска страна присъства и зам.-министърът на културата Румен Димитров, както и генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, който е един от главните инициатори и организатори на събитието. От страна на домакините присъстваха валията на Одрин, както и валии и кметове на съседни области, интелектуалци, преподаватели в университета, любители на оперното изкуство. Сериозен интерес проявиха десетки семейства с аристократично потекло“.

Г-жа Сотирова разказа, че Тракийският университет, където се е състояло представлението е внушителен модерен комплекс с просторни фоайета, голяма сцена и зрителна зала с 866 места. Салонът е бил специално украсен с венци, един от които е бил аранжиран с цветовете на националния ни трибагреник. Представлението е минало при много голям интерес. Под палката на главния диригент на операта проф. Ивайло Кринчев, спектакълът е бил аплодиран дълго от отзивчивата публика. След това за трупата на операта и гостите, домакините са предложили стилен коктейл.

По искане на турците е договорено следващо гостуване на операта, този път с балетна постановка.

Поради липса на нужната сценична техника, дори на оркестрина, за да бъдат представени големи постановки, каквато е например „Турандот“ или предстоящата „Набуко“ от Верди на Стадион „Берое“, новите фенове на Старозагорската опера от Одрин ще гостуват на хилядолетния ни град на липите и поетите и ще гледат представленията в автентичния им вид, без наложителни компромиси.

От старозагорската Търговско-промишлена палата уточниха, че при посещението в Одрин, старозагорските предприемачи са участвали в организираната от Одринската търговско-промишлена палата среща с представители на местния бизнес. Оценени  високо са били възможностите за развитие на икономически и търговски отношения между двата града.  Последвали са двустранни срещи между представителите на старозагорски и одрински фирми, включително посещения на одрински фирми.

По време на посещението е било  скрепено с подпис още едно партньорство – между Ротари клубoвете „Одрин“ и Стара Загора „Берое“ от президентите им Илияс Сач и Жоро Добрев.

Общото мнение за старозагорската мисия в Одрин е, че тя е отличен пример как при сегашната сложна и напрегната международна обстановка трябва да се работи за изграждане на мостове между държавите с помощта на културата и бизнеса.

Росица Ранчева

Снимки Рад Димитров и ТПП – Стара Загора