„Полковникът птица“ е емоционален урок за вяра, морал и държавно управление

На 25 април 2018 г. Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора представи новата си премиера „Полковникът птица“ от Христо Бойчев.

„От всичките над 160 постановки на „Полковникът…“ по света и у нас, тази е най-атрактивна и оригинална“. Това каза за dolap.bg , непосредствено след спектакъла, авторът на пиесата Христо Бойчев, който присъства на представлението. „Режисьорът Дамян Тенев, който постави в Хасковския театър и другата моя пиеса „Оркестър Титаник“, е разчел най-пълно текста, като е намерил верните акценти. Възхитен съм от неговата работа и от всички артисти, които разгърнаха мащабния си талант. Много се забавлявах. Много съм благодарен и обнадежден, че има и стойностни български театри“.

Действието на „Полковникът птица“ се развива сред руините на манастира „Св. Четиридесет мъченици“, превърнат в психиатрична клиника. По-леко болни страдалци са изоставени на волята на съдбата – без топлина, храна, дрехи, грижа и човещина. Сред тях от две години лежи неподвижен и неадекватен неизвестен  мъж – без име, възраст, професия и пр. Неволна грешка – пускане от заблуден самолет на контейнер с храна, провизии и военни натовски униформи, събуждат за нов живот мъжа, който се оказва полковник, командвал военни действия… С твърда ръка, дисциплина и възроден оптимизъм, той става причина „лудите“ да станат нормални, а „нормалният“ доктор да слезе на ниво първа сигнална система.

Десетки са  разгърнатите философски темите, поднесени чрез цветистия авторов език и пресъздадени по неповторим начин от напълно отдадените на персонажите си актьори: Елена Азалова, Кольо Стайков, Димитър  Митев, Цветомир Черкезов, Велин Величков, Илчо Димитров и Георги Райчев. Те изминават сложния път от отритнати психари, всеки със своето нелечимо страдание и внушение, до разумни хора, които искат да полетят, да разбият решетките в гърдите си, които са ги извели от строя, да бъдат полезни на общността, да обичат и да бъдат обичани, да бъдат уважавани и ценени като различни. И неволно човек се пита, кои са луди и кои са нормални? И прав ли е Ботев, че „свестните у нас считат за луди, глупакът вредом всеки почита…“ И кой и защо влудява хората? И защо няма една твърда ръка, да въведе ред и порядък на всички нива в държавата ни?  И как си избираме водачите? И защо ние българите правим само опит за летене, но никога не ни стига куражът да полетим? И защо…? И защо..?

Спектакълът е много стойностен. Не случайно триумфалният марш на абстрактната комедия „Полковникът птица“ започва от Лондон през 1997, когато тя получава Голямата награда на Британския съвет за чуждестранна драматургия, връчена на Бойчев лично от Харолд Пинтър.  В Рим Бойчев получава награда за драматургия,  присъдена му от фондация „Енрико Мария Салерно“. Освен в 12-15 български театри, пиесата се играе на петте континента. „Полковникът…“ е аплодиран в САЩ и Канада, в Москва и Париж,  в Прилеп и Велес (Македония), Белград, Прага, Виена, Лондон, Брюксел, Осло, Стокхолм, Лос Анджелис и т.н. В учебната програма на Нюйоркския университет е включена за изучаване на европейско изкуство.

Очаквайте интервю на dolap.bg с драматурга Христо Бойчев.

Росица Ранчева

Снимки Рад Димитров