Обмисля се побратимяване между Стара Загора и украинския град Била Църква

Подписване на спогодба за бизнес, икономически, образователни, културни и туристически контакти между Стара Загора и Била църква се обсъжда днес на среща в Община Стара Загора между зам.-кмета Йордан Николов и извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България Микола Балтажи. Градът се намира на около 80 км от Киев и в голяма степен е равнопоставен на Стара Загора. Според тях желаните бъдещи взаимоотношения трябва да отговарят на интересите и на двете страни. Досега има вече 30 побратимени градове и 10 области между България и Украйна.

По време на брифинг Негово превъзходителство уточни, че по официални данни над 204000 са българите и гражданите с български произход, които живеят в Украйна, но в действителност са много повече. Той самият и по майчина и по бащина линия е с български корени и говори превъзходен литературен български език. Над 400 са украинците, които учат в България на държавна издръжка.

Посланикът каза, че с въвеждането от 2017 г. на безвизов режим за България, броят на украинските туристи за миналата година е над 305 000. За предстоящия сезон, интересът е много по-голям. Има чартърни полети от Киев и Одеса до български летища. Правят се сериозни подобрения в транспортната инфраструктура. Завършва се магистрала през Румъния, която ще свързва Украйна и България.

По официални данни за 2017 г. износът на Украйна за България е увеличен с 34%. Само за първите два месеца на 2018 г. са внесени стоки за 119 млн. лв. Недостатъчен е износът на България към Украйна – едва 4.3%. В момента се извършва приватизация на големи държавни предприятия и старозагорският бизнес може да проучи икономическите възможности.

Пред журналисти Микола Балтажи съобщи, че в  България липсва обективна информация за Украйна.  По думите му, страната преживява сложно и отговорно време. Правителството й е изправено пред две важни задачи – „провеждане на реформи в европейски контекст във всички сфери на обществения живот и противодействие на руската агресия за дестабилизация“. Осъществява се ускорена децентрализация и създаване на нова организация на местната власт, като се увеличават с 40% приходите към общините. Ключов проблем е борбата с корупцията. Създадени са антикорупционно бюро, антикорупционна прокуратура, антикорупционен съд. Дейностите им са под непрестанното наблюдение на гражданското общество.  В 30 града в страната  е създадена нова полиция. Реформират се сферите на сигурността и отбраната, като 5% от държавния бюджет е за отбраната. В партньорство с НАТО, възстановена е украинската армия, която наброява 350 000 души. Реформи продължават в областта на социалните дейности, здравеопазването, образованието и пр. На 26 април 2018 г. министърът на образованието на Украйна Лилия Гриневич и българският й колега Красимир Вълчев ще подпишат декларация за разширяване на преподаването български език в Украйна.

Н. Пр. Микола Балтажи съобщи, че близо 4 години след революцията днешната власт е постигнала в пъти повече, отколкото за миналите 20 години.

Росица Ранчева