Театрали от Франция ще участват във Франкофонския фестивал в Стара Загора

За първи път в четвърт вековното съществуване на Международния франкофонски театрален фестивал, тази година ще участват и театрали от страната на Молиер. Това са ученици от Гимназия „Луи Жуве “ от Таверни, предградие на Париж. Гостите ще се представят в извън конкурсната програма на 28 април вечерта  със спектакъла  „Антигона“ на Софокъл. Още два състава от  софийската гимназия „Добри Войников“ се участват извън конкурса. Единият е носител на „Златна маска“ за цялостен спектакъл от миналогодишното издание и по регламент ще закрие феста със спектакъла си „Задача с едно неизвестно“.

Международният франкофонски ученически театрален фестивал ще се проведе от 26-ти до 29-ти април 2018 г. в Стара Загора.

„След кратко прекъсване, от  последните пет години Фестивалът редовно се провежда в Стара Загора. Настояваме да бъде в нашия град, защото традициите на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ са свързани с него“, каза днес на брифинг  ресорният зам.кмет на Общината Иванка Сотирова. – Нека не се забравя, че гимназията започна своето съществуване като френска. Освен това, училището поема голяма част от домакинството. Не са последно място е и фактът, че само с едно изключение, театрална трупа е участвала във всички издания на форума. Неизменен художествен ръководител и режисьор-постановчик е актьорът от Драматичен театър „Гео Милев“ Стефан Делев, който също е възпитаник на училището. През годините трупата е носител на четири Златни маски за цялостен спектакъл, на по три за най-добра женска и мъжка роля, за дебют, за владеене на езика и пр.“

Тази година трупата на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ ще се представи с многообещаващото заглавие „Кутия за моливи“ – един спектакъл за манипулирането на младите хора, за неглижирането на „различните“ и за силата на духа.

По идея на Френския културен институт в България, фестивалът е основан през 1993 г. от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Провежда се с негово партньорство и съвместно с мрежата на Алианс Франсез. Реализирането му в града на липите, който ще остане постоянен домакин, се осъществява с изключителната подкрепа на Община Стара Загора.

„По решение на Организационния комитет тази година фестът ще се проведе с нов  формат „10 от 10“, съобщи Велизара Цонева, директор на Алианс Франсез Стара Загора. – Целта е той да се впише в международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър  „10 от 10“. Десет френски автори са написали десет съвременни  пиеси за деца и младежи, които ще се играят от участниците. Създатели на програмата „10 от 10“ са Ян Новак и Ирис Мюнюс, съвременни френски драматурзи“.

Новост тази година е и организирането на театрални ателиета. Те ще се проведат на 27 април в залите на Международния младежки център и Пето основно училище „Митьо Станев“ . Ще бъдат водени от петима автори и режисьори.

В 25-ото издание на Франкофонския фестивал  общо 140 са участниците от България и чужбина. Те са на възраст 14 – 19 г. и  изучават френски език в езикови гимназии или средни училища. За да премерят сили по актьорско майсторство и степен на владеене на езика, в Стара Загора пристигат трупи от София, Варна, Бургас, Кърджали, Велико Търново, Благоевград, Ловеч, както и един състав от Полша, който е включен в мрежата „10 от 10“. Пиесите трябва да са с продължителност 20 минути и в тях да участват до 10 души.

Ще бъдат раздадени 8 награди – златна, сребърна и бронзова маска за цялостно представяне,  маска за най- добри актьор и актриса, за млада надежда, за най-добро владеене езика на Молиер и специалната награда на Община Стара Загора. Театралната трупа, която спечели Златната маска, ще бъде поканена да участва в „Театралните франкофонски срещи в Познан“ през май т.г.

Официалното откриване  на събитието е на 28 април  в 9:00 часа. Закриването и връчването на наградите е на 29 април 2018 г. от 9:30ч. Всички представления и церемонии са в Стария театър.

Росица Ранчева