Ученици се събират на франкофонски театрален фестивал в Стара Загора

От 26 до 29 април 2018 г.  в Стара Загора  ще се проведе 25-ото издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал. Общо 140 са участниците от България и чужбина.

Всяка година, Френският институт – България, подкрепя Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ), съвместно с мрежата на Алианс Франсез в организацията на Международния франкофонски ученически театрален фестивал. Този фестивал, основан през 1993 г. от Асоциацията на Преподавателите по и на френски език в България и в партньорство с Френски институт -България  се превърна, с течение на времето, във важно място за среща на многобройни български франкофони гимназисти. Фестивалът събира ученици от 14 до 19 г., изучаващи френски език в езикови или общообразователни училища. Тази година  Фестивалът ще бъде с променен формат, за да се впише в международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър – „10 от 10“. Той ще се състои в рамките на 2 дни и половина, а освен това ще има и един ден, предназначен за ателиета за учениците и преподавателите. Пиесите от „10 от 10“ имат сходен формат, което ще улесни работата на журито и ще му позволи да оценява справедливо изпълнението на учениците. Създатели на програмата „10 от 10“ са Ян Новак и Ирис Мюнюс.

Предвидени са 8 награди – златна, сребърна и бронзова маска, маска за най-добри актьор и актриса, за млада надежда, за най-добро владеене езика на Молиер и специалната награда на Община Стара Загора. Театралната трупа, която спечели Златната маска, ще бъде поканена да участва в „Театралните франкофонски срещи в Познан“ през май т.г.

В конкурсната програма тази година участват 10 трупи от 8 български града и трупа от Полша. Сред претендентите е и трупата от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – Стара Загора.

Всяка година  участват и трупи извън състезателната програма. Тази година те са три. Традиционно ще видим лауреатите на Златната маска от 2017 година – трупата на 35 СУ „Добри Войников“ – София както и още една пиеса на същото училище. С голям интерес се очаква представлението на гостите от Франция. Те са ученици от Гимназия „Луи Жуве “ от Таверни, предградие на Париж. На 28 април 2018 г. (събота) вечерта те ще представят „Антигона“ на Софокъл.

Всички пиеси ще се играят на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора.