Празничен концерт на възпитаници на НУМСИ „Хр. Морфова“ – Стара Загора в Операта

По повод патронния празник на НУМСИ “Христина Морфова“ на 24 април 2018 г. (вторник) от 19:00 часа в залата на Операта започва традиционният в последните години Празничен концерт на възпитаници на училището и оркестъра на Държавна опера – Стара Загора. Диригент е Красимир Къшев, който е възпитаник и преподавател в Музикалното ни школо. Той е подбрал интересна програма. Две от изпълненията се представят за първи път в Стара Загора. Много от солистите в концерта са носители на национални и международни награди от конкурси.

Сред възпитаниците на Музикалното училище в Стара Загора са световноизвестната оперна певица Веселина Кацарова, Генко Гешев (оперен певец) – преподавател във факултета по оперно пеене в Университета „Дюкейн“ – Питсбърг, САЩ, Нина Найденова – оперен режисьор, директор на Опера – Пловдив, Огнян Драганов – оперен режисьор, директор на Опера – Стара Загора и много, много други известни музиканти, които може да видите на сайта на училището http://www.metronom-sz.narod.ru/page-80.html

В оркестъра на Държавна опера – Стара Загора свирят много бивши ученици на НУМСИ “Христина Морфова“- Антония Генчева (цигулка), Веселина Жейнова (контрабас), Виктория Димитрова (виола), Лидия Пенчева (флейта), Мирена Митрева (ударни инструменти), Митко Митрев (тромпет), Нели Хазан (виолончело), Павлина Димитрова (виолончело), Пламена Пенева (виолончело), Рени Филипова (контрабас) и др.

В архивите на Стара Загора се съхранява „Правилник“ от 11 декември 1897 година на първото у нас музикално училище, създадено от местното дружество „Кавал“. Негови основатели са радетелите за музикална Стара Загора – Петко Икономов, Георги Байданов и завършилият композиция в Пражката консерватория старозагорец Димитър Хаджигеоргиев. Това училище просъществува само няколко години, но искрата е запалена.

На 1 септември 1974 година със заповед Д-3 626 от 8 май 1974 на Министерството на просветата е открито Музикално училище в града. През учебната 2001/2002 година е възстановена специалността класическо пеене. Същата година се открива и нова специалност – класически танци. През 2004 г. по одобрен от Министерство на културата и Министерството на образованието на Република България проект е въведена и още една нова специалност – актьор за драматичен театър, а през 2008 – поп и джаз пеене. През октомври 2006 г. училището е преименувано в Национално училище за музикални и сценични изкуства.

ПРОГРАМА

1 Н. Й. Сильванский – Лек концерт за пиано – солист Виктор Ставров от класа на Павлина Кангалова

2 Борис Карадимчев – Рондо за кларинет и струнен оркестър- солист Сашо Сашев от класа на Златко Стойчев

3 Астор Пиацола – „Oblivion“ (Либертанго)- солист Добромир Добрев (кларинет), от класа на Златко Стойчев

4 В. А. Моцарт – Ария на Сузана от оп. „ Сватбата на Фигаро“ – солист Стела Кирчева от класа на Костадин Чамов

5 Исак Албенис – Концерт за пиано, 1 част – солист Стефания Русева от класа на Милена Александрова

*Произведението се изпълнява за първи път в България

6 Франц Шуберт – Соната за маримба, 1 част – солист Галин Пенев от класа на Петър Манолов

7 Франц Йозеф Хайдн – Концерт за тромпет и оркестър, 1 част – солист Здравка Василева от класа на Пенчо Пенчев

8 Джузепе Верди – Ария на Оскар от оп. „ Бал с маски“ – солист Милена Гемеджиева от класа на Нина Димитрова

9 Николай Римски-Корсаков – Концерт за пиано и оркестър, 1 част – солист Симон Павлов от класа на Милена Александрова

10 Динеку-Владигеров – Хоро-стакато – солист Ивайло Манев (ксилофон) от класа на Петър Манолов

11 В. А. Моцарт – Ария на Церлина от оп. „ Дон Жуан“- солист Габриела Русева от класа на Нина Димитрова

12 Ференц Лист – „Totentanz“ – парафраза  по  Dies irae – солист Георги Белчев от класа на Марияна Маринчева

*Произведението се изпълнява за първи път в Стара Загора