В Стара Загора – Втори международен хоров фестивал „Августа Траяна“

От 26 до 29 април 2018 г. в Стара Загора ще се проведе Вторият международен хоров фестивал „Августа Траяна“. Организатори са Община Стара Загора и Смесен хор „Родина“ при Народно читалище „Родина 1860“. Пред старозагорци и гостите на града ще се представят колективи от Шумен, Казанлък, Дупница, Варна, София, Димитровград и разбира се от Стара Загора  и мъжки хор от град Лариса, Гърция (отделно поместваме програмата) в Художествената галерия – кантатно-ораториалната вечер; в Музея на религиите – съботното матине и в залата на Държавна опера – Стара Загора ще се състои заключителният концерт на всичките 12 участници. Според регламента на фестивала, посочен от организаторите, в него могат да участват непрофесионални: младежки хорови състави, еднородни хорови състави, смесени хорови състави, вокални ансамбли и фолклорни хорове. Те се представят с програма по избор – предкласическа, класическа, фолклорна, църковна, популярна и съвременна музика с продължителност не повече от 15 минути. Всички участници във фестивала получават диплом и плакет „Августа Траяна”.

Първият фестивал от този род се проведе през 2017 г., също в края на април. Тогава участваха 13 хорови формации от Стара Загора, Пловдив, Ямбол, Димитровград, Силистра, Бургас, Казанлък и от Холандия с над 350 хористи. Фестивалът носи едно от историческите антични имена на град Стара Загора. Целите на организаторите са културен обмен и сътрудничество между хоровите състави от България и чужбина и техните ръководители; приобщаване и популяризиране на българските и европейски ценности на хоровото изкуство; популяризиране на хоровото изкуство и музикалната традиция на Стара Загора; обмен на репертоар и опит между съставите; предоставяне на възможност за творческа изява и обогатяване на културния афиш на града; запознаване с културно-историческото наследство на България. Хоровото изкуство на Стара Загора ще представи и един от най-младите хорове в града – Дамски камерен хор „Библиофония“ към Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

ПРОГРАМА:

27 април (петък), 18:00 часа в Художествена галерия – Стара Загора

Кантатно-ораториална вечер

Участват: Смесен хор „Родина” – Стара Загора с диригент: Емил Минев и Смесен хор „П.Стайнов” – Казанлък с диригент: Младен Станев

Първа част –  Реквием от Габриел Форе

Диригент : Емил Минев

Солисти: Пролет Пенчева и Богомил Русенов

Пиано: Мануела Манолова-Петкова

Втора част – Миса Криола от Ариел Рамирес

Диригент : Емил Минев

Музиканти от Държавна опера Стара Загора

Солисти : Ивайло Йовчев и Любомир Петков

28 април (събота), 11:00 часа в Музей на религиите – Стара Загора

Концерт – матине

Участват : Мъжки хор Moussikos Sillogos Larissis – Лариса, Гърция

Диригент : Christos Ktistakis

28 април (събота), 16:30 часа в Държавна опера Стара Загора

Концерт на всички участници

 1. Смесен хор „Касиана Доместика” – Шумен
 2. Фолклорен хор „Елица” – София
 3. Дамски камерен хор „Бибилиофония” – Стара Загора
 4. Хор на Варненски девойки и жени – Варна
 5. Общински хор при Община Димитровград – Димитровград
 6. Хор „Средногорски звуци” – Стара Загора
 7. Смесен камерен хор „Севтополис” – Казанлък
 8. Мъжки хор „Свети Иван Рилски” – Дупница
 9. Мъжки хор Moussikos Sillogos Larissis – Лариса, Гърция
 10. Хор „Ave musica” – София
 11. Октет за източно-православна музика „Свети Йоан Дамаскин”- Ст. Загора
 12. Смесен хор „Родина” – Стара Загора и смесен хор „П. Стайнов” – Казанлък

Снежана Маринова