Прелестта на аржентинското танго разкриха звездни артисти

На 19 април 2018 г. старозагорските меломани имаха изключителното удоволствие да се потопят във вълшебния свят на аржентинското танго. От сцената на операта, аранжирана като синкаво-звездно небе, в продължение на 90 минути, двамата виртуози – цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази и пианистът Людмил Ангелов изпълниха гениални  произведения на краля на тангото Астор Пиацола. В програмата прозвучаха и творби на Карлос Гардел, на Ариел Рамирес и Хулио Сандерс.  Пиесите са включени в албума им „Танго“, с който се отбелязва двадесетгодишното им артистично партньорство.

Със своя финес и висок професионализъм, с усмихната непринуденост, отдаденост, вълнение и  интерпретаторско майсторство, с непосредствен контакт, обяснение на историята и реализацията на всяко парче и любопитни детайли за него,  двамата звездни музиканти успяха да овладеят и да подчинят публиката на своето високо завладяващо изкуство от първия до последния тон.  Затаила дъх, публиката беше завладяна от силата на любовта и страстта на тангото, от нежност и желание, от страдание и радост, от хумор и драматизъм. В аранжиментите  Людмил Ангелов обединяваше звученето на различни инструменти, а Веско Ешкенази извайваше мелодичната линия. Със завидна лекота двамата достигнаха до най-интимните кътчета на човешката душа, за да ги стоплят, да им дадат светлина и добра надежда.

След близо двегодишно успешно представяне на проекта „Танго“ в страната, на старозагорска сцена се състоя дебют в новия му формат – участие на солистите на балета на Държавна опера – Стара Загора  Ромина Славова, Кармен Демирташ и Анелия Димитрова, Александър Александров, Станко Танев и Ивелин Христакиев. Хореографията е на Ромина Славова и на Александър Александров. Органични, многопланови, пластични, оригинални неочаквани решения, прецизност в изпълненията, премереност и висока естетика, пълна отдаденост на танца и музиката, завладяващ артистизъм, това е само малка част от представянето на солистите, с които операта ни с пълно право се гордее.

Естествено аплаузите бяха бравурни и нестихващи. Имаше и бис, и цветя, и взаимна благодарност, и много отделено  време за автографи и селфита, за нови приятелства и желание по-дълго да продължи контактът с тези забележителни българи, белязани от Господ.

Веселин Пантелеев–Ешкенази е световноизвестен български цигулар. Роден е на 3 март 1970 г. в София в семейството на музиканти. На 11-годишна възраст става концертмайстор на Детско-юношеската филхармония на проф. Влади Симеонов.  Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. Голямо влияние върху младия музикант оказва и проф. Ифра Нийман от лондонския Гилдхол скул, където  Ешкенази завършва двегодишен майсторски клас и през 1992 г. получава диплома за соло изпълнител. Лауреат е на редица  международните конкурси. Бил е солист на Английския кралски филхармоничен оркестър и Лондонската филхармония, оркестрите на Монте Карло и Мексико сити. От 1995 г. Ешкенази свири в дуо с пианиста Людмил Ангелов. През 1999 г., само на 29 години, българинът е концертмайстор на световноизвестния Кралски Концертгебау оркестър в Амстердам, в който са дирижирали Едвард Григ, Густав Малер и Вилем Менгелберг. От лятото на 2000 г. Ешкенази свири на цигулката „Гуарнери дел Джезу“, произведена през 1738 г. и предоставена му от фондация към Дойче Банк, Амстердам. Тя е с забележителен звук и прелюбопитна история. Има си и собствено име – Камила Урко. Цигулката е със запазен оригинален корпус, притежание на анонимен дарител.

Людмил Ангелов е роден на 27 юни 1961 г. във Варна ,  в семейството на изтъкнати музиканти. Баща му е прочутият диригент Михаил Ангелов, а майка му е оперната певица Мария Димитрова.  Започва да свири на пиано на шестгодишна възраст. Носител на множество престижни отличия, сред които е и Голямата награда в най-значимия клавирен конкурс в света „Пиано мастърс“, провеждащ се в Монте Карло. От 22 години живее и работи в Испания. Той е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо и член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата. Основател е и на фондация „Пиано Екстраваганца“, която става организатор на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“ в София.

Росица Ранчева

Снимки Рад Димитров