ГПЧЕ „Ромен Ролан“ отвори врати за кандидат гимназистите

На 20 април 2018 г. във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ организира „Отворени врати“ за кандидат гимназистите. Никога това най-голямо училище в област Стара Загора не е имало проблем с приема на нови ученици. Рейтингът на гимназията е винаги в първата десетка на най-добрите в страната и не се нуждае от реклама. Всеизвестен факт е, че 99.9% от възпитаниците не само продължават образованието си във висши учебни заведения в страната и чужбина, но и се реализират на най-добри позиции. Някаква особена магия завладява роменролановци. Тя им дава криле и ги предизвиква към покоряване на висоти във всяко отношение. Вероятно една от причините за това е широко разгърната извънкласна и извънучилищна дейност. Затова  „Отворените врати“ бяха посветени именно на нея.

„Искаме да покажем на бъдещите гимназисти, че в нашето училище не само се учат езици, но има и десетки други любопитни и полезни неща“, заявиха организаторите на събитието.

Много преди обявения час да се отворят вратите, огромното библиотечно фоайе беше задръстено от уникални щандове, на които се представяше по възможно най-оригинален и атрактивен начин дейността в клубовете, школите, творческите формации и състави.

„45 са групите в гимназията за извънкласна дейност, каза за dolap.bg директорът Теодора Николова. – Няма предмет от задължителната подготовка, който да не е направил поне няколко вариации на извънкласни дейности: различни видове театър, история на литературата, поезия, философия и химия; Информатиката и информационните технологии има 5 групи; Английският език е в най-различни вариации – за театър, за правопис, за правилна реч, за комуникация. На сайта на училището има изброени всички клубове и школи. По български език и литература имаме една „Четяща банда“; По математика имаме различни форми, включително „Математическа лингвистика“; Имаме вокална група, клуб по изобразително изкуство… Някои от учениците не можем да удържим и участват в няколко клуба. Почти няма ученик, който да не участва в някоя извънкласна формация“.

Теодора Николова обясни, че всяка година гимназията провежда „Отворени врати“, но в собствената си сграда. Тъй като сега тя е в основен ремонт, Регионалната библиотека е предоставила любезно домакинството си. Целта е седмокласниците, още преди да станат възпитаници на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ да преценят, коя от съществуващите форми би им доставяла най-голяма радост и удоволствие и още с началото на учебната година да се присъединят към нея.

За новата учебна година приемът е с една паралелка по-малко.

„Освен че паралелките ни ще бъдат 8 вместо 9, решихме да предложим нова комбинация от езици – първи чужд език немски и втори – френски, обясни г-жа Николова. Считам, че това ще предизвика голям интерес. Поне такъв е отзвукът на нашите настоящи ученици, които са ни точен барометър и съжаляват, че не са имали такава възможност“.

Към 12:00 ч. изложението беше препълнено от любопитни кандидат гимназисти. Те с интерес разглеждаха „Дърво на професиите“, участваха в психологически тест и тест за кариерно ориентиране, в играта „Стани звезден“ и разкриване на тайната на вселената  и др.

Клубът „Приятели на водата“ с ръководител Райна Джогова организира различни инициативи свързани със световния екологичния календар, прави воден мониторинг на река Бедечка и на питейната вода от градската канализация,  поддържа реда и чистотата около старозагорската река. Друга част от дейността е международният екообмен. На 22 април младите еколози летят към Франция.

Ученическият съвет, който представлява трите изучавани специалности- анонсира трите европейски държави Англия, Франция и Германия. Активистите бяха подредили карти и обяснения за съответните страни. За седмокласниците бяха подготвили игра свързана със съответните знамена.

Другият щанд беше посветен на трите клуба- по психологията, философията и кариерното развитие. С различни „шарени“ игри  участниците в тях провокираха въображението на гостите си, „зарибяваха“ ги с визуални измами и пр. Мартин от 8-ми клас разказа, че послучай 20 март Световния ден на разказвача, в клуба е създадена приказка на немски език. В нея се разказва за дракон с 26 глави, т.е. всеки ученик от класа е с отделна глава, която се представя по възможно най-оригинален начин.

„Литературният клуб „Четящата банда“ промотира изданията на гимназията – списанията „Пътеки“ и „Его“, както и книгата на любимия ни учител по литература Евгени Черепов, каза за dolap.bg Станчо Станчев. – Целта ни е ученици, които нямат висок литературен критерии да споделят с други, които се интересуват от книгите, да се обмени опит, да се говори за писатели, да се слуша и обсъжда поезия“.

Следващите щандове разкриваха любопитни моменти от биологията и химията, физика и астрономия, история, български език и литература, немската и английската култура, френската кухня. Представете си безкрайно много сюрпризи, рецепти, опити на живо, дегустации на еко храни и напитки, късметчета, подаръци, изработени от учениците, които се връчваха на седмокласниците при правилен отговор, произвеждане на златен дъжд, тестване на кисело мляко, разкодиране на зодиите в съответствие с лунния календар и пр.

На импровизираната сцена своя талант представяха музикантите и театралите. Тази година гимназиалният франкофонски театър навършва четвърт век. Негов неизменен художествен ръководител е актьорът и режисьор от Драматичен театър „Гео Милев“ Стефан Делев.

„От провеждането на ежегодния франкофонски фестивал имаме четири златни маски – т.е. първи награди за спектакъл, сподели за медията ни Стефан Делев.- Като първенци сме ходили два пъти в Печ, в Истанбул, Париж, Рад, имаме много сребърни и бронзови отличия,за актьорско майсторство, за дебютна роля и т.н.“

Тази година на 27 април е участието на състава в поредния фестивал, чиито домакин е Стара Загора. Стефан Делев сподели, че има промяна в регламента. Организаторите са предложили на участниците 10 новосъздадени пиеси, с една от които трябва да се явят на конкурсната програма. Ако не изберат от посочените заглавия, пак ще участват, но извън конкурса.

Трупата на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ ще представи спектакъла „Кутията за моливи“ – една пиеса срещу моделирането на младите хора, в защита на различните.

Не само изключително полезни се оказаха „отворените врати“ на елитната гимназия за бъдещите й възпитаници. Те показаха огромния талант, потенциал, остроумие и темперамент на ученици и учители, свободолюбивия им дух и амбиции да летят напред и нагоре като Икар.

Росица Ранчева