Едно математическо пътешествие до Тайланд – пътепис

от Елина Димова и Деан Дечев

Тайландската международна олимпиада по математика – известна като TIMO, е състезание по математика за ученици от подготвителен до 12 клас. Провежда се в два кръга – квалификационен – в средата на декември и финал – в края на февруари. Тестовете за квалификацията са от 25 задачи по 5 задачи от всеки раздел: Логическо мислене, Теория на числата, Геометрия, Алгебра и Комбинаторика. Време за работа – 90 минути. За финала задачите са 30 по 6 от всеки раздел, времето за работа – 120 минути.

На 21 февруари 2018 г. в столицата на Тайланд, в сградата на тайландска гимназия, се проведе  финалът на Олимпиадата. На нея участваха 1500 ученици от 12 страни и 48 българчета от подготвителен клас до 12 клас от 13 български града, сред които бяхме и ние. Класирането за финала беше след квалификация, състояла се в България на 17 декември 2017 г. Трима българи са шампиони на Тайландската олимпиада по математика за 2018 година. Това са: Мартин Цветомиров Матов от 40 детска градина в София – Шампион в подготвителна група; Йордан Емилов Стоянов от Начално училище „Т. Влайков” от Пирдоп – Шампион сред първокласниците; Ясен Пенчев от ПМГ в Габрово – Шампион сред шестокласниците. Първи подгласници на шампионите са Рая Бонева от подготвителна група на училище „Света София”- София и Давид Цаков от шести клас на Софийска МГ. Втори подгласници на шампионите са Мина Недева от втори клас, Огнян Огнянов и Алек Ангелов от четвърти клас от училище „Света София”- София, Демира Недева от пети клас на  МГ – Пловдив и Радостин Железчев от шести клас на Софийска МГ. Своите награди получихме на 22 февруари 2018 г.  на церемонията по награждаването в Банкок. По време на церемонията по закриването, танцът на 11–те старозагорчета, сред които бяхме и ние, предизвика в залата неописуем възторг.

Тайланд – страна на усмивките

Нашето пътешествие към тази далечна за нас страна започна с 5-часов полет до Доха, Катар. След двучасов престой продължихме със 7-часов полет до Банкок, Тайланд. Тайланд е разположен в Индокитайската часова зона, което прави 7 часа напред от Гринуичкото време и с 5 часа разлика от българското. Наричат Тайланд най-омагьосващата страна в света и несъмнено тя има невиждано влияние върху всеки, който я посети. Тази страна е не само богата на екзотични плажове, мистични храмове и природни забележителности, но и страна, в която живее невероятно сърдечен и топъл народ. Тайланд е известен като Страната на усмивките, именно заради сърдечните хора, които следват будистките принципи във всички аспекти на своя живот. Макар и не особено заможни, те са щастливи. Тяхната култура е много различна от западната и е силно съсредоточена върху семейството и будисткия начин на живот. Магията на Тайланд започва с хората и с тяхното отношение към чужденците. Поразиха ни топлината и добронамереността, с които всеки чужденец бе посрещнат от местните жители.

БанкокГрадът на ангелите” – космополитен, очарователен, мистичен

Банкок е столица на Тайланд от 1782 г. На български език  Банкок означава „Град на ангелите“. Ще започна разказа ни директно от слизането ни от самолета, който кацна на летище Суварнабхуми в мегаполиса Банкок. Тежък въздух с температура от около 35 градуса на сянка и влажност около 70% буквално ни обгърна за „Добре дошли”. Летището на Банкок ни впечатли с размера и красиво-декорирания интериор. Банкок ни погълна – очарователен, оживен и космополитен град. Той ни посрещна както с бляскавите си небостъргачи, така и с историческите си храмове и луксозни хотели. В този град минало, настояще и бъдеще са хармонично преплетени. Вярно е! Изумителен град! Банкок е изключително азиатски и в същото време много космополитен. Улиците са препълнени с хора, които говорят на всякакви езици и въпреки грандиозните му размери, човек се чувства малко на тясно насред Банкок. За нас това е градът на контрастите. Цветни улици с безкрайни задръствания. Таксита, клаксони, шум, тук-тук колички с шофьори. Хаосът ни завладя още в самото начало. Аромат на улична храна и фрешове от различни екзотични плодове ни съпътстват на всяка улица. Високата влажност на въздуха и жегата са нашата постоянна компания през краткото ни пребиваване там. Това е истинският дух на Азия! Още първия ден посетихме храма на полегналия Буда – Уат По и усетихме мистичния дух на Азия. Ключово място в храма заема огромната статуя на  Буда – 15 метра висока и 46 метра дълга. Позата представлява влизането в нирвана и края на преражданията. Прекрасна възможност за обяд, а и да се види целия Банкок отгоре, е Байоки Скай. Тове е най-високата сграда в Банкок, на чийто последен етаж се намира страхотен Европейски ресторант, който посетихме. След официалната част по награждаването, домакините ни подариха т.нар. Аватар шоу. Видяното е трудно за описване и обяснение. Спектакълът представлява театър и 4D кино в едно. Интерактивната сцена добавя огромна доза истинност към самото преживяване. Част от актьорите се движат по кабели, играейки ролите на птици и ангели. Всички са облечени с невероятни костюми. Шоуто е около 1 час. Екранът на заден план е огромен и използва 4D  визуализации за разказване на самата история. След театралното шоу, уж когато вече щяхме да си тръгваме, се озовахме в гората на Химапана. Това е реална 360 градусова сцена, на която представлението продължи, а ние бяхме в центъра на случващите се събития. В гората имаше истински водопади, растения и роботизирани животни. Подаръка от организаторите беше нещо незабравимо. В Банкок може да се разходите с лодка из прословутите водни канали на града. Неслучайно наричат Банкок „Венеция на Изтока“. Ние не пропуснахме нощния круиз по величествената река Чао Прая, за да се полюбуваме на красивата панорама на нощния град. Не пропуснахме и възможността да посетим ферма за слонове в Качанабури. Там яздихме огромните животни.

След всичко това, се завърнахме в България щастливи. Преживяването в Тайланд беше уникално. Преборихме сили с най-добрите азиатски математици и имахме удоволствието да се докоснем до една далечна и екзотична страна и един невероятно сърдечен и топъл народ.

Мястото и датата на следващата среща на TIMO са известни – 4 февруари 2019 г. на остров Пукет, Тайланд.