Стефан Данаилов – пред старозагорци!

На 16 април 2018 г., понеделник от 19:00 ч. в залата на Държавна опера – Стара Загора Стефан Данаилов отбелязва и със старозагорци своята 75-годишнина! Ще бъде представена новата автобиографична книга „Романът на моя живот”, създадена с активното участие и на журналиста и продуцента Георги Тошев. Специално за Стара Загора актьорът подари 140 книги за библиотеките в региона. Екземпляри от книгата ще получат и зрителите в залата. Освен живото общуване с любимия актьор, участниците в срещата (щастливците, които са се сдобили с покани!) ще видят специално подготвения за юбилея на Мастера (така наричат Стефан Данаилов учениците му) спектакъл от негови студенти в НАТФИЗ – Силвия Лулчева, Ненчо Илчев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Божидар Мицев. Програмата беше изненада и за юбиляра на 9 декември миналата година, когато беше празникът в Народния театър – София. Със своите невероятни над 150 роли и театъра и киното, с отношението си към младите, с участие в телевизионни програми, с гражданската си позиция и последователност Стефан Данаилов си е спечелил любовта, уважението и признателността на млади и стари и наистина е Народен артист! Израз на това са и всенародните чествания на 75-годишния юбилей. За него е специалната фотоизложба „Непознатите портрети на Стефан Данаилов“ в градинката пред Народния театър, открита в началото на декември 2017 г. 32 пана със снимки (подборът е на журналиста Георги Тошев, голяма част от снимките се публикуват за първи път като част от тях са от личния архив на актьора и от Националната филмотека) от любими, незабравими филми „Следите остават”, „Инспекторът и нощта”, „Морето” (малко позабравен!), „Понеделник сутрин”, „Князът”, „Черните ангели”, „Топло”, „Иван Кондарев”, „Юлия Вревска”, „Търновската царица”, „Дами канят”, сериалите „На всеки километър”, „Фамилията”. После тържеството в Народния театър, книгата „Романът на моя живот”, издадена от „Книгомания”, много интервюта в ефира на телевизии и радио. И, разбира се, късметът на почитателите в няколко български града, в които юбилярът ще гостува лично. Сред тях е Стара Загора!

Автобиографичната книга е емоционален разказ, събрал на 240 страници един невероятен жизнен и творчески път. За работата с актьора и над текста Георги Тошев споделя: „Не го познавах добре до тази среща. Благодарен съм, че ме допусна до себе си – до тайните, смеха, сълзите, радостта и болката. Докато минавахме заедно през спомените му, аз се чудех как се удържа такава популярност. Какво се е случило през годините с този обичан артист, харесван мъж, последователен политик и щедър преподавател?” В разказа са добавени хронология с важни дати в творческия път от 1963 година, филмография от 1956 година, списък с по-важни театрални роли и такъв на звания, отличия и награди. В Регионална библиотека „Захарий Княжески“ има няколко екземпляра от книгата. Един с автограф от Георги Тошев за читателите.

Журналистът Георги Тошев е режисьор и съсценарист, заедно с с Ема Константинова и на документалния филм за Стефан Данаилов „Монолог“. Реализиран със съдействието на Арто+, ShortCut и БНФ, филмът разказва и показва кадри и фотографии от личния архив на артиста и от фонда на Българската национална филмотека (БНФ) – ценни документални кадри, заснети през 60-те и 70-те години по време на снимките на „На всеки километър“, „Иван Кондарев“ и други филми, превърнали се в класика. Имаме уверението на създателите, че филмът ще бъде показан и в Стара Загора.

И… разбира се, книгата завършва с P.S. (послеслов) от „виновника” – емоционален, сърдечен, искрен, изповеден, разтърсващ, както е и цялата книга, съвсем по Стефанданаиловски: „Животът продължава да ме изненадва. Все още съм суетен, един артист не може без суета. Но не безкрай и во веки, за да не става смешен. Има моменти, в които не се харесвам, но има и такива, в които съм в хармония със себе си. Все още се вълнувам при излизане сред хора или при среща с красива жена. Ядосвам се за глупости, споря с другите… Често мисля за престъплението, възмездието и опрощението. Преживял съм много неща. Иска ми се хората да ме запомнят като Ламбо, български артист.”

Поклон! Аплодисменти! Завеса! (рано е за завеса!)

Снежана Маринова