25-годишната Фондация „Миню Балкански“ продължава своя марш напред!

На 14 април 2018 г. малкото старозагорско село Оряховица посрещна гости от цялата страна, за да участват в тържеството по случай 25-годишнината от основаването на Фондация „Миню Балкански“. Сърдечно, в отлично здраве и бодър дух, щастлив и доволен,  90-годишният професор Минко Балкански посрещаше лично своите съработници, инвестирали знания, труд и талант в създаването и развитието на Фондацията, която е толкова разпознаваема и с изключителен принос в развитието на българското образование. Сред официалните гости бяха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и народният представител от ГЕРБ, старозагорецът с оряховски корен Радостин Танев. Налице беше целият Управителен съвет начело с председателя му Иванка Сотирова -зам.-кмет на Община Стара Загора, ръководители на  летните училища,  директори на училища, учители, учени, представители на други фондации и НПО, зам.-кметове и шефове на РУО,  студенти от френски университети, лауреати на конкурси на Фондацията, долетели специално заради юбилея й, която ги подпомага да учат в най-престижни университети и институти.

Създателят на Фондацията, именитият българин и световноизвестен учен, човекът който в продължение на четвърт век успя да превърне Оряховица в център за наука и култура на талантливите млади българи, който доведе учени от най-високо ниво от света, за да предадат знанията си на българските учители и ученици, който има иновативни цели и идеи за години напред, проф. Минко Балкански, припомни началото на извървения път, трудностите и предизвикателствата, огромните успехи и самочувствие от постигнатото.

„Изключително щастлив съм да ви кажа искрено и сърдечно благодаря, каза  проф. Балкански. – Благодаря, че ме приехте, че дойдохте с отворени сърца и всички заедно сътворихме Фондацията, която носи името на баща ми. Нашето дело се нарича взаимодействие. Нищо не сме направили сами. Нищо не съм направил сам. Всичко е предизвикателство за взаимодействие. Започнах преди 25 години от бащината си къща. Тогава кметът на Стара Загора се отзова и подаде ръка. Чрез нашата активност „напълнихме“ къщата и сградата в Нова Загора.  Трябваше ни място за работа, за реализиране на целите ни. Говорихме отново с кмета на Стара Загора да направим център на образованието, където да осъществяваме дейността си. Помолих да купя изоставената и полуразрушена сграда на училището, в която сега се намираме. След известно време Общинският съвет единодушно ни я дари безвъзмездно. Това е много силен политически жест. Значи хората тук ме приемат и искат да правим нещо заедно.  Всяка стъпка е събиране на сили, енергия  и добри хора. Затова днес ще си припомним стореното и ще продължим още по-уверено напред“, каза професорът.

Отправените поздравления маркираха стореното с ум, сърце и при всички случаи доброволно, без заплащане. Припомниха се първите оборудвани кабинети с компютри, чиито брой надхвърля 1000, а училищата 130; квалификацията на директорите и  първото обучение за делегираните бюджети; инвестициите в обучението на учителите и на учениците; обявените конкурси и 112-те лауреати, които са завършили висшето си образование в елитните френски институти и университети, но винаги са на разположение като преподаватели в летните максимално разнообразни и иновативни училища; научно-техническите изобретения; изграденият Културен център в Нова Загора, издадените книги,  майсторските класове и пр. и пр.

Сред високото обществено признание беше Поздравителният адрес на Президента на Република България Румен Радев  до проф. Балкански и екипа на Фондация „Миню Балкански“: „Поздравявам Ви за подкрепата, която оказвате на младите български таланти в областта на науката и изкуството, както в индивидуалното им развитие, така и при първите им публични изяви. Приветствам усилията Ви за усъвършенстване на преподавателите и възстановяване на техния висок дух и ентусиазъм, за цялостното подобряване на образователния процес и издигане нивото на подготовка на талантливите български деца. Уверен съм, че летните школи и състезания, които организирате, мотивират подрастващите, поели по пътя на овладяване на различни сегменти на науката, иновациите и културата, да  преследват все по-далечните хоризонти на познанието“.

В поздравлението на кмета на Стара Загора Живко Тодоров се казва, че „Малката по площ България е богата на разнородни таланти в областта на образованието, науката и културата. Ние сме нация горда с даровитите младежи, които с труд, упоритост и постоянство преследват своите цели, търсят мястото си, преодоляват препятствия по своя път, но никога не се отказват от избраната посока. Нека и занапред Фондация „Миню Балкански“ се грижи с любов и всеотдайност като оказва подкрепа на талантите на България. Честита 25-а годишнина“.

Поздравленията на Министерство на образованието и науката и лично на министър Красимир Вълчев поднесе зам.-министърът Таня Михайлова: „Това, което правите за изминалите 25 години е  не само много важно за момента, но има визия и за бъдещето. Не случайно са курсовете, които организирате, талантите, които търсите и то не само в една област, а в природните науки и изкуството, както и темата „Морал, етика и гражданско образование“, която във века на технологиите се оказа изключително значима. Благодаря за условията, които създавате, за това, че не спирате да търсите таланта, че намирате малкото зрънце, на което да се създадат условия, за да се разрасне, за това, че давате широка възможност за развитие на всеки талант така че да бъде уверен, самостоятелен и да знае какво иска да постигне. За това, че изключително важна е работата с учителите, защото учителят трябва да бъде увереният човек, който да разпознае талантите и да бъде в крак с развитието на новите технологии. Затова, че информатиката е водеща тема, времето доказа, че преди 25 години сте били на правилния път“, каза Таня Михайлова.

Десетки са поставените задачи за 2018 г. От 15 до 19 август Институтът за научни издирвания „Балкански – Паница“  организира лятно училище по икономика на тема „Търговия, данъци и предприемачи в 21 век“. Сесията се бъде ръководена от проф. Филип Агион от Харвардския университет. Националният институт за младежта, създаден през 2012 г. разработва проект „Младост и наука“ с цел да събуди интерес у младите към различните науки и технологии. От м. юли започват занятия школите „Забавна математика“, „Английски език“, „Архитектура и дизайн“, „Астрономия“, “Комбинаторна математика“ и „Крипто математика“, „Френска академия“, „Информатика и облачни технологии“, „Морал, етика и гражданско образование“, „Експериментална физика“, „Роботика“.

Разработва се проект село Оряховица да се превърне в целогодишен Регионален център по математика за талантливи деца.

Фондацията уверено продължава своя марш напред към 50-годишния юбилей.

Росица Ранчева