Фондация „Миню Балкански“ чества 25 години

„На 14 април 2018 г. от 17:00 ч. в базата си в старозагорското село Оряховица, Фондация „Миню Балкански“ тържествено ще отбележи своята 25-годишнина“. Това съобщи председателят на Управителния съвет Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

“Фондацията е създадена от  проф. Минко Балкански с цел да подпомага културния живот в родния му край. Наименувана  е в памет на баща му Миню Балкански. Базата е в с. Оряховица, където бившите магазини и къщи на семейството са преустроени в приемен дом, битова зала, библиотека с френска литература над 6000 тома, изба, учебна зала по информатика, фитнес зала и музей. Освен това фондацията откупува и реставрира няколко къщи, където е възстановена традиционната битова подредба. В този етнографски комплекс, който е от особен интерес за чуждестранните гости, се провеждат редовно курсове по информатика, срещи, семинари и занимания по френски. Община Стара Загора е подпомогнала фондацията с безвъзмездно даряване на два имота“.

Разностранна е дейността на Фондация „Миню Балкански“. В областта на образованието се извършва обучение на преподаватели, които да ръководят най-талантливите ученици с цел постигане на високи резултати на международните състезания. Стъпките, предприети от Фондацията в тази насока са провеждане на курсове за усъвършенстване на преподавателите и възстановяване на ентусиазма на българските учители след тежките години на преход; Въвеждане на Морал, Етика и Гражданско образование като редовна дисциплина в образователната система; Селекция на блестящи млади таланти и подпомагането им за обучение в най-престижните висши училища и университети в света; Привличане към България на специалисти от световна класа в области с висок научен и икономически потенциал. Участие на тези специалисти в конференции, симпозиуми, работни срещи, даващи възможност на българските учени, инженери и предприемачи да черпят от техния опит и познания.

През 2002 г. Фондацията доставя 850 компютри от Швейцария, с които са оборудвани десетки училища. Днес тя работи вече със 106 училища. Най-забележителната и най-важната дейност на фондацията е за повишаване на професионалната компетентност на преподавателите по информатика, както и подкрепянето на даровити български деца.

Създаденият през 1993 г. Национален висш институт за науки (IHEB) цели да подпомага научните и културни кръгове в България да развият връзките си с външния свят и да им вдъхне увереност в бъдещето на страната. Усилията са ориентирани и в посока създаването на нов елит чрез търсене на изключителни таланти, на които се помага да продължат образованието си в най-добрите университети в света. Институтът организира ежегодно конкурси по математика, физика и информатика, отворени за ученици от цялата страна. Отличените в тези конкурси се канят в Париж за едноседмично посещение. Това им дава възможност да се потопят във френската култура и да се запознаят с възможностите за обучение във Франция и по-специално във френските висши училища.

Фондацията ежегодно присъжда награда „Минко Балкански“ за изключителни резултати постигнати от млади таланти в областта на науката, изкуството и културата. Наградата се присъжда на най-отдадения учител, които е постигнал най-забележителни резултати със своите ученици.

Част от дейността на фондацията е изграденият Културен център в Нова Загора. В него редовно се организират изложби и концерти на камерна музика, пленерите и майсторските класове по цигулка. Организират се концерти с реномирани музиканти от Франция и други европейски страни. Целта е да се обогати културния живот в региона около Нова Загора.

От 2013 г. Фондацията организира летни училища, с идеалната цел да мотивира и вдъхновява ученици в различни научни и хуманитарни области, както и да насърчава иновативни методи за извънкласна дейност. Ръководители на тези школи са изтъкнати педагози като Теодосий Теодосиев, проф. Сава Гроздев, Ирина Шаркова, Диман Михнев, архитекти, физици и информатици, завършили престижни университети и висши училища в Европа и САЩ.

От 31 март до 5 април 2018 г. се проведе школата по музикална култура и изкуства. Летните школи, които стартират от 2 юли са по Забавна и крипто математика,  Експериментална физика, Комбинирана математика, Социална и културна антропология, Лятна академия по английски език, Роботика, Архитектура и дизайн и Облачни технологии.

Световноизвестният физик  проф. Минко Балкански е роден в малкото старозагорско село Оряховица на 24 юни 1927 г. Запленен от съдбата на Луи Пастьор, той  мечтае да завърши университета на великия учен – Екол нормал сюпериор в Париж, без да подозира, че там се допускат само французи. В зората на комунистическа България е невъзможно да се учи в чужбина и Минко Балкански избира пътя на емиграцията. В Бордо, Франция започва неговата научна кариера, която го отвежда по света. Специализира в Масачузетския институт по технология. За своите научни постижения там става първият европеец, носител на престижната награда „Фон Хипел”. На 28 години Минко Балкански вече преподава във Факултет по естествени науки в Париж и е най-младият професор за времето си в света. Десетилетия наред ръководи лабораторията по физика на твърдото тяло. Почетен професор по физика в университета „Пиер и Мария Кюри”. Проф. Балкански представя своите изследвания в 34 университета в Европа и САЩ, участва в създаването на научни институти в Индия и Китай. Заради научните си открития бележитият българин е Кавалер на Ордена на Почетния легион, както и на Ордена за заслуги – най-високите отличия на Франция. Член е на Нюйоркската, Индийската и Международната академии на науките, носител е на престижни награди от Полша и Индия. През 2003 г. е удостоен с най-високия български орден „Стара планина”. Почетен гражданин е на Стара Загора. До 1992 г., в своето половинвековно емигрантство, проф. Балкански нито веднъж не произнася името на своята родина България. Един ден го посещава тогавашният български посланик в Париж за да му съобщи, че е поканен от Софийски университет, за да получи титлата Доктор хонорис кауза. Проф. Балкански си спомня деня, когато се връща във Франция – 16 юни 1992 г. Събира семейството си, разказва за преживяното и споделя идеята си да направи фондация, която да работи за България. Всички са учудени, но възторжено приемат идеята. Така се създава фондация „Миню Балкански”. Синът изпълнява завета на баща си – да бъде добър и да помага на хората. Проф. Минко Балкански признава, че 25 години цялото му семейство работи в името на България, а той е само „изражение” на тяхното желание.

Росица Ранчева