Малки иконописци вдигнаха изложба на Светли четвъртък

Навръх Светли четвъртък (12 април 2018) в зала „Детско изкуство“ на Градската художествена галерия – Стара Загора се откри изложба на икони и графики. Над 70-те подредени творби са дело на 30 деца на възраст от 7 до 18 години, които посещават  Неделното училище и Ателието по иконопис към храм „Света Троица“, както и Примитрополитското неделно училище „Свети Игнатий Старозагорски“. Според учителката им Зорница Иванова те сами са сътворили иконите от  парчето дърво, до напълно завършен образ на светци.

„През 2014 г. сложихме началото на изложбите на Ателието по иконопис. Това е четвъртата изложба, за която ние приветстваме младите художници и иконописци в Градската художествена галерия, каза в словото си при откриване на експозицията директорът проф. д-р Марин Добрев. – Изложбата е толкова по-ценна, не само защото носи високи художествени качества, а и за това, че е посветена на нашата вяра и пътя към нея. Четири години са и много и малко, но това означава, че от тук нататък пътят вече е отъпкан и дай Боже децата в това ателие да се множат, да носят в себе си и светлината на свещите, които държат в момента, и онова което научават и ги събира“.

Проф. Добрев подчерта видимия ръст на малките творци за изминалите четири години. Половината от тях са от откриването на ателието, другите сега навлизат в това тайнство, защото изписването на иконата е ритуал. В създаването й се влагат много повече неща, отколкото да нарисуваш дърво, цвете или пейзаж. И в това  е най-голямата сила на децата. Заедно с търсенето на образите, те да покажат на близките си светлината, с която е свързана иконата. Професорът обърна внимание и на факта, че в изложбата са включени и няколко произведения, които са в ранен етап  преди да бъдат завършени. Това е умишлено, за да се подчертаят редицата етапи и технологии, през които трябва да се премине, до постигане на завършен вид. Заедно с това в настоящата изложба широко е приложена нова техника – суха игла. Успоредно със създаването на образа, най-трудно е да напишеш текста с букви, които имат огледален образ.

Освен иконите в изложбата е включен и резултатът от двете графични работилници, осъществени със съдействието на художника Милен Алагенски и гостоприемството на изложбена зала „Лубор Байер“. Част от произведенията могат да бъдат откупени, а средствата ще бъдат използвани за довършителни работи по обзавеждането на готовата вече сграда, в която ще се помещават двете неделни училища и ателието по иконопис. Официалното й  откриване ще се състои в началото на новата учебна година, съобщи отец Евгений Димитров, председател на църковното настоятелство при храм „Св. Троица“ .

В началото на събитието протосингелът на Старозагорската митрополия отец Богослов в съслужение с отците Иван Генов, Стефан Чалъмов, Евгений Димитров и Йордан Карагеоргиев отслужиха водосвет за здраве на малките автори, техните учители, родители и всички присъстващи на културното събитие.

„Голяма радост е за нас да бъдем на това място, в едно сърце и в една душа, за да можем всички да прославим нашия Господ Иисус Христос. Нека помним думите на Св. Василий, който казва, че най-скъпоценният дар за придобиване на човека, това е припечелването на  Светия дух. Нека всички да го припечелим, за да може един ден да застанем от дясната страна на Бог Отец“, обърна се към присъстващите протосингелът. Той предаде и поздрава на Старозагорския митрополит Киприан, с чието благословение е осъществена изложбата.

„Скъпи деца, приветствам ви за това, което правите, защото наистина то е невероятно. Приветствам вашите учители, защото с младостта и силата, която имат, те ще ви предадат това, на което те са научени. Бъдете здрави, все така упорити и правете това, което наистина ви харесва. Прекрасно е, че чрез творчеството вие успявате да влезете в християнската вяра“, каза заместник-областният управител Петя Чакърова.

Росица Ранчева

Снимки Благовест Илиев, Росица Ранчева