Иванка Сотирова, зам.-кмет на Стара Загора: Отваряме вратите на фирми и професионални гимназии за седмокласници и родителите им

На 13 април 2018 г. в залата за художествена гимнастика на Община Стара Загора (ул. „Генерал Столетов“ No 62) ще се проведе шестото издание на Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране.

„Община Стара Загора организира Панорамата на професионалното образование, но всичко останало се дължи  на партньорите ни с Регионалното управление на образованието, Клубът на работодателите и особено на Търговско-промишлена палата, която създаде много връзки с бизнеса“. Това каза днес на брифинг  ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. „Благодарение на това взаимодействие организирахме и срещата с министъра на образованието Красимир Вълчев, от която произтекоха добри предложения. Надяваме се, че те ще се превърнат и в решения. Целта на Панорамата е да се въздейства върху седмокласниците и най-вече върху родителите им. Много е важен изборът на подходящото училище, а родителите са тези, които най-добре влияят при избора на бъдещото образование. Затова за пръв път тази година предлагаме на 14 април (събота)  редица предприятия и всички професионални училища да отворят вратите си за посещение на ученици и родители. Всяка фирма ще представи основните си професии и изискванията към работниците си. За пръв път в производства, хотели и ресторанти ще влязат учители, кандидат гимназисти и родителите им. В същото време професионалните гимназии също ще приемат ученици и родители, за да ги запознаят в реална среда с процеса на обучение по различни професии. Смисълът е  в директен контакт да се видят и преценят възможностите“,  обясни Сотирова.

Според Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, чрез Областната  панорама се представя професионалното образование в област Стара Загора, което „може да бъде привлекателно и наистина седмокласниците и родителите им да направят своя информиран избор“. „Политиката на Министерство на образованието и науката е засилване на интереса към професионалното образование, съобщи Татяна Димитрова. – Очаква се тази година  в училищата на област Стара Загора успешно да завършат седми клас около 2200 ученици. В утвърдения държавен план прием за учебната 2018/2019 г. ще има 106 професионални и профилирани паралелки, от които 64 са професионалните, с 2 повече от миналата година. Ще има и четири нови специалности“.

„Всички търсим нови елементи, за да решим основния проблем на бизнеса в региона – липсата на професионални кадри“, каза Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора. – Този проблем е национален и ние се опитваме в рамките на националната система да даваме нашите предложения. На 30 март 2018 г.  ги предадохме на срещата на  министър Вълчев в Стара Загора с всички заинтересовани страни и очакваме те да бъдат претворени в управленски решения, за да има резултати от тях“.

Сред предложенията са бизнесът да участва при съгласуване на учебните програми; професионалното образование да се превърне в национална политика; да се облекчат изискванията за трудова заетост на учениците в предприятията; в учебните програми да се предвиди възможност за създаване на нагласа за възпитаване на трудови навици сред учениците; да се поставят конкретни задачи, чието изпълнение да бъде финансово стимулирано; да се кредитира обучението, а след успешното му приключване и започване на работа в съответното предприятие – задълженията да се опрощават и пр.

Олег Стоилов припомни, че оценката и от МОН и от националните партньори – напр. Швейцарският проект ДОМИНО, който е много важен за внедряването на най-ефективния инструмент за развитие на професионалното образование – дуалното обучение е, че Стара Загора е лидер в координираното подпомагане на внедряването на дуалното обучение в професионалното образование. Затова сме водещи и с брой професионални гимназии и брой ученици, които се обучават по дуалния метод. В инициативата за отворени врати са представени предприятия от различни сектори на индустрията в Стара Загора, в които се развива и дуално обучение. Голям интерес към него има и  Професионалната гимназия по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“, което си партнира с две дървообработващи предприятия.

Архитект Банко Банов, председател на Клуба на работодателя подчерта, че най-важно е участието на родителите и ученици при избора на професионално училище. Според него Областната панорама е полезен форум за подбор на професионалните кадри.

Общо 20 професионални гимназии и средни училища от градовете Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево, Мъглиж, Гълъбово, Павел баня, Гурково и Николаево ще се представят на панорамата чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, модели и рекламни материали, заедно с партньорските фирми. На място ще бъдат и кариерни консултанти  и представители на организаторите: Община Стара Загора, Регионално управление на образованието, Търговско-промишлена палата и Клуб на работодателя Стара Загора. Фирмите, които ще отворят вратите си за посещения на 14-ти април  от 11:00 до 13:00 ч.  в Стара Загора са: комплекс  „Сити“ и ресторант „Бизар“, членуващи в Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, което е партньор на ПГОХ „Райна Княгиня“, „Хранинвест – Хранмашкомплект“ АД, – партньор на ПГМТТ „Н. Й. Вапцаров“,   „Оскар Рюег България“ ЕООД и „Ате пласт“ ООД – партньори на ПГЕТТ „Г. С. Раковски“,  „Стандард Профил България“ ЕАД – партньор на ПГЕ „Джон Атанасов“,  „Средна гора“ АД (до 13:00 ч.) и „Мебели Ивекс“ ООД -партньори на ПГСД „Н. Ранчев“, Стара Загора.

Официалното откриване на Панорамата е в петък от 11:00 часа.  Форумът ще е отворен до 15:00ч.

Росица Ранчева

В Деня на отворените врати от 11:00 до 13:00 часа ще бъдат отворени всички професионални гимназии и ще информират родители и ученици за посещенията в предприятията.

На снимката от пресконференцията днес са арх. Банко Банков, Иванка Сотирова, Татяна Димитрова и Олег Стоилов