Още за „Турандот“ – в Стара Загора и по света…

Докато в Стара Загора сме запленени от невероятната постановка на операта „Турандот” от Пучини, осъществена от екипите на Държавната опера и Държавния куклен театър в града ни (с красивите гостуващи гласове в ролите на принцеса Турандот, Калаф, Лиу и Тимур), английското списание „Opera” публикува в новия си брой за месец май новината, че на фестивала в Залцбург през 2021 г. ще очакваме нова постановка на операта „Турандот” с участието на световните звезди Анна Нетребко – принцеса Турандот и Йонас Кауфман – Калаф. Режисьор – Кристиан Тилеман. Нетребко все още не е пяла цял спектакъл на операта, макар че на концерти изпълнява трудната ария „In questa reggia” („В този дворец”) от второ действие на операта. В едно свое интервю през 2016 г. казва: „Един ден дори и Турандот ще бъде моя. Искам да пея „Турандот” на любимия ми Пучини. И един ден ще го направя. Ще бъде много труден тест, но ви напомням, че обичам сложните предизвикателства”. Съвсем неотдавна, през януари 2018 г. в друго интервю за интернет списанието за опера и балет Voci dell’Opera Нетребко на въпрос: „Ще пеете ли Турандот? Отговаря: „Да, Със сигурност. В действителност не трябва да има шок от това предизвикателство. Тази партия е написана за такова сопрано, каквото пее и ролята на Лиу. Това, което е най-трудно е последният дует, който не е написан от Пучини… Сама по себе си партията на Турандот не е трудна, в това число и арията „In questa reggia”, където няма силен оркестър, когото да трябва да „надвикаш”. А това, че в края на ХХ век се появиха две такива потресаващи сопрани като Гена Димитрова и Ева Мартон, които станаха еталон за изпълнителки на тази роля (а също и Мария Гулегина), това не означава, че всички останали сопрани не биха могли да изпеят Турандот.” Въпрос: „Сопраните се страхуват от тази партия…”. Отговор: „Ще ви кажа защо се страхуват, За чисто драматичен сопран – тази партия е висока, там има много ноти „ла”, „си-бемол”, „до”… Това е доста трудно за пеене, защото се създава такова усещане, като че ли певицата излиза и крещи. Нищо подобно, тя не трябва да крещи – та нали е принцеса. Тази партия трябва да бъде изпята. Много други сопрани са я пели и се е получавало. Дори Клаудия Муцио (италианска оперна певица, родена 1889, починала – 1936 г.) е пяла Турандот, независимо че е била лиричен сопран… На мен лично ми е удобно да пея Турандот. Въобще, аз с нея се разпявам.”

Йонас Кауфман също пее арията, емблема за всеки тенор „Nessun dorma” („Никой да не спи”) на концерти и записва в албуми.

Съобщава се още, че двамата артисти ще се срещнат преди Залцбург в постановка на „Силата на съдбата” от Верди през пролетния сезон 2018/2019 г., месец март, в Кралската опера в Лондон, дирижирана от Антонио Папано. http://www.roh.org.uk/productions/la-forza-del-destino-by-christof-loy-

А в залата на операта в Стара Загора „Турандот” можем да видим на 12 април 2018 г. (четвъртък) от 19:00 ч. В ролята на принцеса Турандот – Таня Иванова, Калаф – Камен Чанев, Тимур – Пламен Кумпиков, Лиу – Русалина Мочукова, диригент Найден Тодоров. Участват още солистите Александър Крунев, Теодор Петков, Георги Динев, Ивайло Йовчев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, куклени артисти от Държавен куклен театър – Стара Загора, децата от ДЮСОБ „Маргаритки“ при Държавна опера – Стара Загора и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Материала подготви Снежана Маринова