Нов мемориал за Стара Загора ще направи проф. Валентин Старчев

„От името на всички старозагорци Ви благодаря, че приехте да бъдете в родния си град и то в тези свети дни, в седмицата на духовността, когато всички трябва да пречистим душите си и да осъзнаем себе си“. Така зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова се обърна към проф. Валентин Старчев  при откриване на самостоятелната му изложба на 4 април 2018 г. в Градската художествена галерия. “Вашият пример е показателен за това – с Вашето мащабно мислене, със светлината, която в тези дни всички имаме потребност да търсим и открием. Предлагам Ви утре, заедно с Вас да определим следващото свято място, на което да оставите Вашия почерк и послание към старозагорци. Благодаря Ви, професоре, че сте тук!“

Действително  вълнуващ и красив подарък в навечерието на празника на празниците Великден направи на Стара Загора един от най-големите скулптори на България проф. Валентин Старчев. В големия салон  на галерията са разположени пет от най-новите му монументални творби „Орфей“, „Мадона“, „Пророк“, „Нощ“ и „Светлина“, изработени от гипс и показани в Галерия „Райко Алексиев“ през м. януари т.г. Според автора, те са своеобразен негов протест срещу унищожаването на монументалната му  композиция „1300 години България“. Особено красиви са те в късния следобед, когато слънцето свети от запад и разкрива още по-ярко светлината и силата на монументите.

В западния салон са подредени 15 изящни кавалетни скулптури и 20 черно-бели рисунки. Повечето от тях са еротични, но също носят изящния почерк и естетика на автора си.

„През 1970 г. България направи впечатление на целия свят със своето изложение на „Експо 70“ в Осака. Онова, което никога не може да се забрави е брилянтната композиция от гълъби, която тръгва от площта на водно огледало и отива към върховете на планините в България. Умението да намериш устрема на птицата от водата към небесата, беше нещо изумително, което направи впечатление на хиляди хора, в това число и на един човек, чието име е много важно за архитектурата на 20 век – гениалният архитект Кензо Танге. Той не само направи комплимент на България по отношение на павилиона и на композицията на Валентин Старчев, но показа и нескритото си изумление от един такъв полет на въображението“. Това каза в началото на словото си проф. д-р Марин Добрев, директор на Градската художествена галерия – Стара Загора при откриване на изложбата на проф. Старчев. С подчертано уважение и възхита Марин  Добрев маркира етапите в изкуството на автора, спря се на  кавалетната му скулптура, на  декоративните и монументалните композиции в синтез с архитектурата, на портрети, ордени, монети, рисунки,  на неговата преподавателска дейност  в Архитектурния факултет във ВИАС, на знаковите  работи и в родната му Стара Загора – паметниците на Митрополит Методий Кусев, на Капитан Петко войвода и Братската могила в парк „Пети октомври“, както и на „Жабките“ на шадравана в началото на Аязмото.

„С две неща Валентин Старчев е разпознаваем в света на изкуството – усещането за пространство и светлина, каза проф. Добрев. – Когато към тях прибавите и въображение и отправените послания към публиката, тогава се случват чудесата.  Валентин Старчев е явление в българското изобразително изкуство. Той е от поколението автори, което и нас изгради като личности, но изгради  и онези стъпала, през които мина и минава  художествената култура на България. В продължения на десетилетия Валентин Старчев се занимава с вечните категории, като търси в тях все нови измерения. През 1974 г. той създава „Пиета“ – това толкова лаконично, но в същото време толкова топло и вечно отношение към майката, обичта, жертвата и десетки други неща, които включваме в това. Много пъти минава през темата на винаги търсещия Икар. Колко пъти се вълнува от темата за Орфей, включително и последната му творба от преди една година, която е в изложбения салон; темата за майчинството, за пророка, за светлината… Едно непрекъснато пътуване във времето и в пространството“.

Проф. Марин Добрев сподели, че първоначалната идея за експозицията само за малка пластика и рисунки е забавена във времето, но сега за радост е обогатена с петте мащабни композиции.

От името на старозагорските архитекти арх. Иван Иванов благодари на учителя с любов за паметните часове в ВИАС, където проф. Старчев е ръководител на катедра „Рисуване и моделиране“. Научил, че любимият му ученик Валентин ще открива изложба, преди церемонията го посети неговият учител по химия 90-годишният Груди Грудев.

Приятели, колеги, ученици и съученици, почитатели на изкуството на обаятелния скулптор вдигнаха наздравица за големия творец, родолюбец и съгражданин.

В благодарствените  си слова проф. Старчев каза, че макар и вече на 82 години се чувства в разцвета на силите си, има идеи и възможности да създава нови произведения на изкуството.

Изложбата ще бъде отворена до 2 май т.г.

(Очаквайте интервю, което професорът даде специално за dolap.bg).

Росица Ранчева