Митрополит Антоний ще донесе от Божи гроб Благодатния огън

На Велика събота – 7 април 2018 г. Благодатният огън тази година ще бъде донесен от Божи гроб в Йерусалим на Летище София с правителствения самолет към 20:00 ч. от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний. Оттам ще бъде предаден на всички храмове в страната.

В телевизионно предаване митрополитът съобщи, че ще направи всичко възможно да излъчва „на живо“ от Йерусалим моменти от богослужението на Божи гроб в Светия град и чудодейното слизане на Божествения огън във Facebook на профилите на група БезГранична вяра и на профила на телевизия InLIFE.

На мястото, където е погребан и възкръснал Господ Иисус Христос, всяка година на Велика събота, от векове та до днес се появява небесен огън. За да датират началото му, църковните историци се осланят на писанията на светите отци Григории Нисийски- 4 в. и Йоан Дамаскин- 8 в. Те лично са били в Йерусалим и са станали свидетели на това чудно явление. За Благодатния огън говорят и кръстоносците и всички поклонници, отишли в този ден на Голгота. Тъй като получаването на Благодатния огън се удава само на православни патриарси, католиците демонстративно са се оттеглили от участие в това събитие.

В навечерието на Великден, хиляди хора от цял свят, от всяка народност и религия се стичат в храма „Възкресение Христово“, където се намира пещерата с празния гроб на Христос.

Подготовката за посрещането на Благодатния огън започва още от предния ден – Велики петък, под строгия надзор на полицията. Гасят се всички светлини и кандила в храма. Над плочата на гроба се поставят незапалени кандила и парченца вата, след което гробната  камера се затваря и запечатва.

На Велика събота, след тържественото богослужение, Йерусалимският патриарх сваля тържествените си одежди и остава по подрасник. Полицаи щателно проверяват дали той няма по себе си нещо възпламенително. Тогава разпечатват пещерата на Живоносния гроб и го пускат вътре, за да получи Благодатния огън. В целия храм се въдворява пълна тишина. В малката пещера, в тъмнината, патриархът се моли на Спасителя- понякога 5-10 минути, понякога и повече. И изведнъж всички кандила в храма се запалват. В тъмнината на гробната камера като тънка, зигзагообразна мълния се спуска светлина и на плочата на Гроба Господен се посипват ярки сини бисери, които стават все повече и повече, докато се превърнат в синкав огън. Патриархът бързо запалва два снопа от по 33 свещи (колкото са годините Господни) и излиза от пещерата. Изтощен от голямото напрежение и покрит с капки пот, той вече не е в състояние да върви и двама полицаи го пренасят на ръце до олтара на храма. В огромния храм се разнася празничен шум и възторг. Богомолци палят свещи и скоро всичко се изпълва със светлина.

В продължение на 10-15 минути този огън въобще не пари и не изгаря. При такова стълпотворение от хора, ако огънят би бил обикновен, неминуемо би възникнал пожар. Но през годините това никога не се е случвало.

Йерусалимци и чужденци отнасят този огън по храмовете и домовете си, за да запалят угасените на Велики четвъртък кандила. Цяла година те ще поддържат свещения огън на Христос в кандилата и душите си.

Разказват, че веднъж забранили достъп на православните християни до храма. Патриархът с народа стоял навън. Всички плачели и се молили. В този момент, когато инославните чакали Благодатният огън, колоната, до която стояли православните, със силен гръм се разцепила и от нея лумнал Неръкотворният огън. Тази разполовена и обгоряла колона и до днес стои на същото място.

На Велика събота от 13:30 ч. Българска национална телевизия ще предава директно от Йерусалим запалването на Благодатния огън. Сред всички присъстващи в храма „Възкресение Христово“ ще бъде и митрополит Антоний, заедно с делегацията, изпратена от Светия синод, за да пренесе в България светлина от Господния огън.

За България традицията датира от 2005 г., когато за пръв път вече покойният Варненски митрополит Кирил, със съдействието на българската държава донесе благодатния огън в България. Иначе и други православни страни изпращат от дълги години свои делегации, които да вземат частица от този Благодатен огън и да го занесат на стотиците и хилядите вярващи, които очакват с голямо нетърпение, в нощта на Христово Възкресение, да могат да получат от първоизточника, където слиза този огън – Йерусалим, и най-вече тържествено да отбележат празника Пасха. В исторически аспект този огън слиза вече почти 2000 г.

Миналата година Благодатният огън беше донесен на българска земя от Старозагорския митрополит Киприан. Тази година друг старозагорец – митрополит Антоний ще има тази велика чест.

Митрополит Антоний е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Завършва Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий” и БФ на СУ „Св. Климент Охридски”. Постриган е за монах в Клисурския манастир. За йеродякон и йеромонах е ръкоположен от Видинския митрополит Дометиан. По предложение на Пловдивския митрополит Николай е хиротонисан за епископ и е назначен за негов викарий, като е изпратен на служение в Смолян. От юни 2010 г. е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит. След приемането на оставката на митрополит Симеон през юни 2013 г., на 27 октомври 2013 г. е избран за каноничен митрополит на Западно- и Средоевропейската епархия на БПЦ.

Dolap.bg