Старозагорският митрополит Киприан извърши чина по умиване на нозе

На Велики четвъртък,  в Катедралния храм „Свети Димитър“, в присъствието на свещеници от всички църкви, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Велик Маслосвет и Вечерня със св. Божествена Василиева литургия. За втора поредна година, по време на службата, владиката извърши чина по умиване на нозе. В него участваха 6 свещенослужители и 6 миряни.

Според Евангелието, събитието повтори онова, което се е случило с Иисус и неговите 12 апостоли. Той си е съблякъл дрехата, запасал е дълга кърпа на пояса си и поредно е измил нозете на апостолите си. Всичко това направи и митрополит Киприан. Това се извършва за смирение и доказване нагледно, че всички да равни пред Бога. Ритуалът се изпълни с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. По неофициални данни, това свещенодействие се провежда единствено в Стара Загора.

„Нека Бог да ни спомага в трудовете ни, в нашето ежедневие, каза митрополитът. – Нека Бог да ни съхранява, да ни дава сили да запазим православието си. Нека в застъпничество на майката Божия, да имаме сили и духовно удовлетворение от всичко онова, което вършим“. След тези отечески слова, митрополит Киприан прочете Пасхалното си послание до миряните от Старозагорска епархия (поместено е отделно).

Пред храма общественият посредник Надежда Чакърова – Николова, в сътрудничество със Старозагорската митрополия, раздаде хранителни пакети, набрани чрез дарителски акции от организираната кампания  „Великден за всеки“ – “Дари празник на баба и дядо”, която е под патронажа на националния Омбудсман  Мая Манолова.

Над 100 души получиха пакети с брашно, ориз, захар, колбас, козунак, курабийки, бисквити и др. Те благодариха за жеста, за загрижеността, помощта и благословението на Киприан.

Митрополитът отправи благодарствени слова  към г-жа Манолова за изпълнения християнски и човешки дълг:

„Ние издигаме десница, за да благословим, както лично Вас, така и онези Ваши съработници, които активно участваха в националната кампания „Великден за всеки! Дари празник за баба и за дядо!“- каза архиереят.- Ние сме честити, че можахме да бъдем част от тази инициатива, проведена под Ваш патронаж, имаща за цел да дари празнично настроение и радост на онези членове на нашето общество, които са в нужда, но които обаче ние не сме забравили. Ние сме доволни, че станахме съучастници в едно събитие, с което зачитаме по достойнство онези, които са отдали своята младост и своите сили за благото на обществото. Но сега не могат сами да се справят с предизвикателствата на времето“.

По същото време в двора на храма близо 40 деца от неделните училища в града боядисваха яйца. Те също получиха подаръци от Старозагорския митрополит и местния омбудсман.

В 19:00 часа отново в храм „Св. Димитър“ владиката ще оглави Утринно богослужение с четене на 12-те Евангелия.

Росица Ранчева