Няколко идеи за великденската трапеза

Вкусни празници и приятен апетит с Роси Ранчева!

Зелена салата с приятен дресинг

Продукти за около 4 порции:
4 варени яйца; 100-150 гр. пастърма или шпеков салам; 1 къдрава маруля или айсберг салата; няколко парчета сирене по вкус.
За дресинга: 150 гр. кисело мляко, 2 с. л. мед, 2 с л лимонов сок, 5-6 с. л. зехтин/олио, 3 с. л. ситно нарязан копър или магданоз, една пасирана скилидка чесън, 3-4  с. л. смлени орехи или други ядки.
Приготвяне: Марулята се накъсва или нарязва  на ситно и разпределя в четири чинии. Върху нея се поставят нарязани  на четвъртинки яйца, пастърмата и сиренето. Продуктите за дресинга се смесват и с него се заливат приготвените салати. По желание ядките се запичат за 5-6 мин. в микровълновата фурна  или на сух тиган и поръсват върху салатите.

Салата от моркови с варени яйца и портокалов дресинг

Продукти: 4 моркова (~ 400 гр.), 3-4 твърдо сварени яйца, 5-6 скилидки чесън, пресен копър.

За дресинга: сока на 2 лимона и на 2 портокала, 60-70 мл. зехтин, 1-2 щипки сол, 2 пълни с.л. едрозърнеста горчица, сол и черен пипер

Приготвяне: Морковите се настъргват на едро ренде. Яйцата се нарязват или настъргват. Скилидките чесън се пресоват. Копърът се нарязва на ситно. Всички продукти за дресинга се поставят в бурканче с винтова капачка. Разклаща се за 10-15 сек. и дресингът е готов. Салатата се  посолява  съвсем малко, разбърква се. Залива се с половината от дресинга. Разбърква се. Купата със салата се затваря с капак  и прибира в хладилник за поне 7-8 часа. Преди поднасянето се  залива с останалия дресинг.

Салатата може да се приготви от предния ден.

Салата от броколи с млечен сос

Продукти : 1 глава ~ 500 г. броколи, 1 кофичка гъсто кисело мляко, 3 с. л. майонеза, 2 ск. чесън, половин връзка копър, сол и  черен пипер, зехтин, сока на 1 лимон.

Приготвяне: Броколите се накъсват на розички. Стъблото се обелва, нарязва се на едри парчета и заедно с дръжките се поставят във вряща подсолена вода.  След като поврат около 10 мин. към тях се прибавят розичките и заедно се варят още около 5-6 мин.  Отцеждат се в гевгир и веднага за около 2-3 мин. се поставят в купа със студена вода, за да  запазят свежия си зелен цвят.  Разделят се розичките от дръжките.  Розичките се поставят в купа и заливат с  2-3 лъж. зехтин. и сок от лимона. Посоляват се. Дръжките и стъблата  се пасират. Прибавя се част от дресинга. Излива се в плакето.  Върху него се нареждат броколите и се заливат с останалия дресинг.

Мариновано агнешко в гювеч

Продукти: 1 агнешка плешка, 2 глави лук, 3 бр. моркови, 300 гр. гъби, 60 гр краве масло, млян чер пипер, червен пипер, джоджън.

За марината: 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. горчица, 4-5 скилидки пресован чесън, сол, червен пипер, 2-3 дафинови лиска, 4-5 зърна бахар

Приготвяне: Смесете продуктите за марината и залейте месото. Оставете го да престои една нощ. Намажете месото с маслото и леко го осолете. Сложете го в гювеча. Наредете върху него зеленчуците и го залейте с марината. Пече се около 2 часа на 200 градуса.
Агнешка дроб сарма

Продукти: 1 кг агнешки комплект, 2 ч. ч. ориз, 6 ч. ч. бульон, 1 с. л. джоджен, сол, 50 мл. олио, 3 яйца, 120 мл. прясно мляко, 2 с. л. брашно, 1 глава лук.

Приготвяне: Агнешкият комплект, който съдържа бял и черен дроб, сърце, тънки черва, було, бъбрече и др. се сварява до готовност около 1 час. Бульонът се запазва и прецежда. След изстиването продуктите се нарязват на дребни кубчета. Лукът се нарязва на дребно и се задушава до омекване в олиото. Прибавя се и оризът и за задушава докато стане прозрачен. Смесва се с нарязаното агнешко и подправките. Изсипва се в тавичка и се залива с бульона. Пече се на силна фурна докато оризът поеме течността. След това се прави заливката от прясно мляко, яйцата и брашното и се връща във фурната за още 10-15 минути. Сервира се по желание – топла или студена.

И рецепта за Супа с карфиол от Незабравка Иванова, управител на „Алфа Визия“

Продукти: праз лук – 1 бр., карфиол – 1/2 глава, зехтин/масло, 1 ч. ч. прясно мляко

Празът се нарязва на ситно, а карфиолът се накъсва на розички. Зехтинът се слага в тенджера и се задушава нарязаният праз (или 1 глава стар лук). Добавят се розичките карфиол и леко се задушават, сипва се 1 ч. ч. прясно мляко и се вари 8-10 минути, до омекване. Слага се в блендер и се смила. Разсипва се в купички за супа, гарнира с една супена лъжица кисело мляко и нарязано нещо зеленичко (магданоз, целина, копър).