Как да сварим и боядисаме великденските яйца

Празникът на празниците Великден е свързан с редица обреди и обичаи. Традиция е за здраве навръх Велики четвъртък да се боядисват яйца и да се пече козунак. Задължително първото боядисано яйце трябва да бъде червено. На него се приписват магически качества. С него най-напред на децата, а след това и на всички вкъщи за здраве се прави на челата кръстче. Яйцето се оставя на иконостаса и се подменя чак на другия Великден.

Преди да припомним как се варят яйца, ще кажем как не се варят. Не вадете яйцата от хладилника, точно преди да ги сварите. Ако го направите, гарантирано ще се напукат. Оставете ги достатъчно дълго време да изравнят температурата си с тази в стаята и чак тогава преминете към варене. Хубаво е яйцата да не са съвсем пресни като ги варите, защото впоследствие половината белтък остава по черупката. Ако можете варете яйца, които са на около 3 дена.

Започваме да нареждаме яйцата в тенджера най-добре с плътно дъно. Задължително се поставят на един ред, само по дъното. Добре е на дъното на съда да се сложи парче плат. Заливаме яйцата със студена вода, която трябва да ги покрие един-два пръста.  Слага се 1-2 чаени лъжички сол и 1 супена лъжица оцет. След като заврат намалете котлона, за да стане варенето по-бавно и яйцата да не се напукат. 8-10 минути са нужни, за да се сварят хубаво. Времето зависи и от големината на яйцата. За да имате течен жълтък и твърд белтък, варете яйцата 4 минути. С една минута повече (5 мин.) ако искате сърцевината на жълтъка да е рохкава. След като мине определеното време, отдръпнете яйцата от котлона и сложете тенджерата с яйцата под течаща вода за около минута, за да могат лесно да се обелят. Ако въпреки всичко имате леко напукани яйца не се ядосвайте. Когато изстинат, пукнатините почти няма да личат, а след като го боядисате изобщо няма да се виждат.

Боядисването на яйцата става със специална боя за яйца, но това може да се направи и с естествени природни продукти. За целта още преди да сте започнали да варите яйцата, пригответе люспи от стар лук, един или два дамски чорапа (в зависимост от това, колко яйца ще искате да боядисате по този метод) и няколко връвчици. Опаковайте всяко яйце с люспите от лука и го поставете внимателно в чорапа. След това завържете чорапа с връвчица, плътно до така опакованото яйце, за да не могат да се разместят люспите на лука. Процедирайте по същия начин и с другите яйца. След като сте приключили с опаковането, поставете яйцата в тенджера и ги сварете, както обикновено за десетина минути. След сваряването на яйцата ги извадете да се охладят и разопаковайте внимателно. Резултатът е уникален.

Друг начин за получаване на ефектни и шарени яйца е с памук и боя. След сваряване на яйцата ги увийте добре във памук и започнете да напоявате памука с различните цветове на боята за яйца. Оставете яйцата да престоят за 15-20 минути така и след това ги разопаковайте. Резултатът е шарени великденски яйца. Същият ефект се постига и с бяла мокра салфетка, вместо памук. Поставя се свареното яйце и се завива в мократа салфетка. Оставя се за 15 минути. После се сваля салфетката и имаме красиво нашарени яйца.

Излезте в двора или близката градинка и съберете листенца и цветенца с различна форма и големина. Изрежете няколко различни вида парченца плат на големина, колкото да може да бъде увито едно яйце. След като сте сварили яйцата, вземете няколко от тях и ги навлажнете за да можете да полепите по тях събраните от вас листенца. Завийте ги в предварително изрязаните парчета плат и ги завържете с връвчица или ластици. Потопете така опакованите яйца в подготвената боя за яйца  и изчакайте няколко минути. След това извадете яйцата и оставете да се отцедят от боята. Разопаковайте и ще имате боядисани яйца, на който все едно сте изрисували прецизно листенца.

Друг начин за боядисване е преди да се пуснат в боята със свещ се рисуват цветенца, спирали, кръст. После пускаме в разните бои и се получават красиви шарки!

Всяко се намазва с памуче, топено в олио, за блясък и нареждаме в кошничка или друг съд върху изкуствена тревичка. Успех!

Dolap.bg