Дадоха старт на Седмицата на гората в Стара Загора

С организирано от Регионалната дирекция по горите и Държавното горско стопанство в Стара Загора залесяване днес бе даден старт на традиционната Седмица на гората. В проявата, посветена на професионалния празник на работещите в системата, участваха представители на Областната и общинската администрация, на Общинския съвет, на регионални структури и др.

В засаждането на 500 фиданки с атласки кедър на площ от 200 дка в парк Борова гора се включиха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметът Йордан Николов, областният управител Гергана Микова, нейните заместници Петя Чакърова и Димитър Драчев и др.

Директорът на РДГ инж. Петър Заяков проведе инструктаж за начина на засаждане на младите фиданки. „Гора се създава трудно, затова сега отново залесяваме терена, на който преди две години бяха засадени 1 200 фиданки. От тях 15 % са оцелели, а по-голямата част са извадени. Продължаваме да работим в посока парк „Аязмото“, поясни той.

Инж. Заяков съобщи още, че в района са залесени 2 200 дка след пожарите преди 11 години. Регионалната дирекция на горите в Стара Загора и горските стопанства възстановяват унищожените площи, но се работи и по новите 600 дка обезлесени от пожари през последните години в района западно от парк „Митрополит Методий Кусев“.

Тазгодишната Седмица на гората е под мотото „Децата и гората на България – за бъдещето на зелена Европа“.

Сред проявите в Стара Загора е предвидено на 14 март т.г., от 10:00 ч. на „Гора 21-ви век“, която се намира до тенискортовете над Митрополията да бъде проведено залесително мероприятие за деца.