2 април е Световен ден за информираност за аутизма

Да подадем ръка на хората с аутизъм

2 април е Световен ден за информираност за аутизма. На тази дата милиони професионалисти, родители, страдащи от аутизъм деца и възрастни в различни държави имат възможност да кажат на обществеността за аутизма като глобален проблем, да покажат необходимостта от ранното диагностициране и интервенция, да говорят за това, колко е важно, тези деца да бъдат разбрани и приети в нашето общество. Този ден също така има за цел да почете уникалните способности на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност, да улесни процесите на приобщаването им в училището и обществото.

Център „ Алтернатива“ Стара Загора  е сред малкото в страната, които работят предимно с деца с аутизъм, като предоставят безплатна услуга като делегирана от държавата дейност. В Центъра, при капацитет 20 деца, се работи средно с 32 деца, предимно с аутизъм, както и с родителите им.  На 6 април 2018 г. Гражданско сдружение „Алтернатива 55”, което администрира Центъра, организира за десети пореден път кампания за развиване на подкрепяща среда към децата с аутистичен синдром и техните родители, съобщи за медията ни директорът Анастасия Василева. – По този повод се организираха редица инициативи:

Конкурс за рисунки на тема „Бъди ми приятел” с творби на деца от детски и учебни заведения от Стара Загора и други градове на страната и Конкурс за есе на родители / приятели на Центъра , на тема „ Израстваме заедно „.В конкурса за рисунка тази година се включиха детски и учебни заведения и школи от Благоеваград , София и Стара Загора , които изпратиха над 100 рисунки от деца по темата „Бъди ми приятел”. Класирането бе извършено чрез гласуване във Фейсбук , както и от професионално жури. Журито отличи със специална награда Тодор Христов – 1 клас ОУ „Георги Райчев” Стара Загора и   определи 3 награди, както  следва: Деница Герджикова – 4а група, ДГ № 17 ”Знаме на мира” – първо място; Християн Ковачев – 4а група, ДГ № 8 ”Българче” – 2 масто; Йоанна – Лора Василева, НЧ „Възраждане” – трето място. От гласуването по ФБ бяха отличени:

Делислав Иванов Иванов – 12 г. ЦСРИ ”Алтернатива” 1 място, 365 точки
Ванеса Генчева – 6 кл., 11 ОУ „Николай Лилиев” 2 място, 258 точки
Денислава Илиева – 6 г.,ДГ № 34 ”Райна Княгиня” 3 място, 232 точки
Петър Цонев, Благоевград Поощрителна
Доника Гяурова, ЧОУ „Елин Пелин“ Поощрителна
Пламен Ролев – 10 г. ЦСРИ ”Алтернатива” Поощрителна награда от Х.И.
Диман Балабанов – 5 г., ЦСРИ „Алтернатива” Поощрителна награда от Х.И.
Мария – Рая Адреанова – 8 г., ОУ „Георги Райчев” – 2 клас Поощрителна награда от Х.И.

Три награди връчва художникът от Плевен, д-р Христо Иванов, phd-човек, подкрепил много  инициативи в помощ на хора с увреждания.

На 2 април, от 16:30 ч., в  Регионална библиотека “Захарий Княжески” ще се проведе заключителната инициативи на едномесечната камапания. Ще бъде открита и изложбата с рисунки на децата от ЦСРИ „Алтернатива“ и ще бъдат връчени наградите на отличените участници.

Други прояви в кампанията бяха среща на родители и деца от Център „Алтернатива” с ръководството на Областна администрация, Ден на отворените врати на 29 март – среща със студенти от Педагогически факултет на Тракийски университет с ръководител Цвета Делчева; На 4 април ще бъде проведен ден на отворените врати за представяне програмите на Центъра и със специалисти от Център за обществена подкрепа – Хасково и др.

Информационната кампания се организира с подкрепата на Областния управител, Община Стара Загора,  Областен информационен център, ТЕЦ-КонтурГлобал –Марица Изток 3, Обществен дарителски фонд, Център за подкрепа на личностното развитие, Телевизия Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

През 2007 година Генералната Асамблея на ООН приема резолюция 62/139, която обявява 2-ри април за Световен ден за информираност за аутизма. Около 67 млн. души по света са засегнати от аутизъм, което го прави най-бързо нарастващото в международен мащаб сериозно нарушение в психическото развитие. Има данни, че в последните години  с аутизъм ще бъдат диагностицирани повече деца, отколкото хора с диабет, рак и СПИН взети заедно. Ако преди 2 десетилетия 1 на 10 хиляди живородени деца бе регистрирано с аутизъм, сега цифрата за редица страни е 1 на 60 живородени деца.

Аутизмът е разстройство на развитието, което нарушава умението на човека да общува и да се разбира с другите, съпътствано често и от поведенчески проблеми. В следствие на това се затрудняват процесите на обучение, социализация е развитие на детето.

Децата с аутизъм са много различни. В по-тежките случаи най-често са без развита или крайно ограничена реч, с много трудна комуникация, поведенчески проблеми, нарушена или свръхсензитивност и др., което силно затруднява обучението, развитието и социализирането им. Често, ако не знаем за състоянието на аутистичните деца, ги отхвърляме.

Анастасия Василева