Общинският съвет каза „Да“ за „Стара Загора- Център на Вселената“

С 42 гласа „за“, 1 „против“ и 4 „въздържал се“ Общинският съвет на Стара Загора даде  съгласие да бъде обявен конкурс за изграждане на монумент/знак „Стара Загора – Център на Вселената“.  От името на реформаторите Николай Овчаров  заяви, че няма да подкрепят предложението, но не се мотивира защо. Иван Митров от БСП предложи 1/3 от патента да се прехвърли на Общината, а Бойчо Биволарски от същата опозиционна партия поиска икономическа обосновка за разходите, които ще направи общината.

На сесията стана ясно, че провеждането на конкурса за идеен проект е обезпечено от инициаторите на идеята Пламен Русев и Николай Далаков. Наградният фонд от 6 хил. лева за първите три отличени идеи за пластика е преведен в общинската хазна.  „Комисия в широк формат ще оцени предложенията“, уточни  Пламен Русев. Той допълни, че финансовата страна на проекта ще бъде решена също след обсъждане.

Иновативната инициатива  има за цел да развие алтернативен туристически бранд, който да повиши разпознаваемостта и интереса към града, както и да промотира хилядолетната история и богата култура на Стара Загора. Общинските съветници изгледаха 6-минутен клип, който разкри потенциала на изграждането на монумента в центъра на  града.

Уникалната иновативна идея скоро ще навърши 15 години. През 2003 г. двама върли старозагорци – Пламен Русев и Николай Далаков, които достатъчно много са обикаляли и обикалят света като туристи, афишират провокацията си „Стара Загора – Център на Вселената“. На двата входа на града те поставят билбордове и така предизвикват любопитството, гордостта и сензационното „откритие“ на всички, които преминават през Стара Загора на път към морето. Дълги години едно „галактическо“ возило също предизвикваше разнопосочни емоции на доста консервативните старозагорци.  Идеята се обсъжда на различни форуми през 2008, 2010, 2011, 2012 година. Авторите й пишат писма,  дават интервюта, за да стане ясно, че реализирането на идеята не крие никаква опасност. На всички наши и чуждестранни важни гости публично се подаряват фланелки с логото „Стара Загора -Център на Вселената“. Идеята се регистрира в съда като уникална и авторска, за да не бъде открадната от някои по-деен град, но това важи само за България. След наличното вече решение на Общинския съвет, започват битки със световните патентни агенции.

През 2017 г. авторите се срещат с Регионалната структура на Камарата на архитектите, с кмета Живко Тодоров и главния архитект Виктория Грозева. С пълно единодушие идеята е приета и оценена като иновативна и перфектен туристически продукт, който ще популяризира максимално Стара Загора по света и ще му донесе само ползи… Определено е и мястото, което авторите предлагат: югозападния ъгъл на премостването на бул. Руски“, на площадката пред Регионална Библиотека „Захарий Княжески“. Това е над югоизточния вход на Античния форум „Августа Траяна“.

Сега на ход са старозагорци и не само за оригинални и свежи предложения какъв да бъде знакът – пластика или  монумент, с който да бъде предизвикан светът. Предполага се, че след Великденските празници ще бъде обявен статута за участие в конкурса. Не става дума за македонска гигантомания, а за семпло, но максимално атрактивно предложение. Успех!

Росица Ранчева