В Парк „Зеления клин“ местят паметника на Тервел?

Поредното местене  на бъдещия паметник на кан Тервел да стане в „Кучешката градинка“ в т.н. „Зелен клин“ на Стара Загора са решили на разширена среща през миналата седмица представители на Камарата на архитектите, кметът Живко Тодоров и главният архитект на общината Виктория Грозева. Това съобщи на 26 март 2018 г. на брифинг председателят на Общинския съвет Таньо Брайков. Предпоследното решение беше монументът да се извиси на мястото на съборената сграда на стария общински съвет. Специалистите са се мотивирали, че мястото там е неподходящо, тъй като няма видимост отникъде. Неуморимият инициативен комитет е кандисал да се издигне „нероден Петко“ на новото място, тъй като пространството там било приемливо. Следващ въпрос е дали Министерство на културата  ще даде картбланш за изпълнение на проекта, който спечели обявения конкурс, като се има предвид, че Съюзът на българските художници категорично не приема проекта на скулптура Борис Борисов. Т.е. пак е поставена каруцата пред коня, ама нейсе!

Може би тази година ще се отбележи десетилетие от сагата с паметника на Тервел, който въпреки големите му заслуги към Европа, според лоялни историци няма нищо общо конкретно със Стара Загора. Първото предложение беше монументът да се издигне на най-горната площадка на община Стара Загора, на мястото на пилоните със знамената и с меч в ръка да сочи на запад. Нейсе, предложението отпадна и той – Тервел беше пренасочен в градинката от южната страна на Съда, срещу зала „Байер“. Оказа се, първо, че там има непроучена археология и второ – няма нужната  видимост. Т.е. мястото не е представително.

Тогава се реши да издигнат Тервел в градинката зад сградата на Стария театър. Пак нямаше нужната видимост, и пак непроучена археология отново отложи мераците на тервелистите.

Междувременно Инициативният комитет продължи да действа активно: Обяви конкурс за идеен проект на паметника, разшири с нови именити членове състава си и въпреки, че от години има спечелен конкурс за реновиране на пространството зад Универсалния магазин и Музеят на религиите, в който Тервел не фигурираше,  закова  мястото, както едно време Аспарух България: “Тук, на мястото на стария съвет, т.е. в самия център на града, ще се издигне паметникът!“

Е, в „Кучешката градинка“ може и да стане, ако въобще стане работата.

На указаната творческа среща са се взели още две важни решения, съобщи Таньо Брайков. Кметът е поел ангажимент да се изработи наредба за поставяне и поддържане на паметниците и паметните плочи на територията на града. Да се направи преглед на местата, където биха могли да се поставят нови мемориали.

Другото предложение е в северната част на мястото на съборения съвет да се изгради сграда – ниско застрояване за обществено ползване. Един от вариантите е за обреден дом, какъвто в града липсва.

Росица Ранчева