Деца от Стара Загора написаха книга за българчетата в чужбина

На 26 март в 18:30 ч. в залата на Регионална библиотека “Захарий Княжески“ – Стара Загора ще е премиерата на новата книга „България живее в мен”, събрала творчество на 26 деца и една учителка – на учениците от 3в клас и учителя Соня Рачева от Второ основно училище „Петко Р. Славейков” – Стара Загора. Книгата е подарък за техните връстници и сънародници, които живеят в чужбина.

„Тази книга е крилата жар-птица. В нея всеки ред е любов. Любов към България, видяна през очите и преживяна в сърцата на 26 момичета и момчета. Разказите за различни краища на Родината са написани от девет-десет годишни деца, но всяка дума е продиктувана от сърцата им, защото те изучават с благоговение и любов родния език, историята и природата й не само в класната стая, но и пътувайки във всяко кътче на най-древната държава в Европа“, обяснява класният ръководител на 3в Соня Рачева. По думите й, усилията са насочени към осъществяване на контакти с български училища и български учители в чужбина, за да може чрез тях книгата да достигне до повече българчета извън Родината ни.

Книгата „България живее в мен“ е богато илюстрирана със снимки от личните архиви на децата и техните семейства. Издава се с подкрепата на СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“.

„С тази книга искаме да разкажем за България, за красивите природни обекти, културни и исторически забележителности, видени през очите на нейните деца. Искаме да възродим интереса на децата и сънародниците ни извън България, желанието им да поддържат живи връзките със своите приятели, близки, със своите сънародници от страната, искаме да поддържаме пламъка на родолюбието, което всеки носи в душата си! Тези хора са българи, посланици на страната ни – те създават образа и нагласата и на останалия свят към България. Нека протегнем ръце и съграждаме мостове, защото когато сме заедно, сме силни!“, призовават организаторите на събитието.

Соня Рачева е Старши учител в начална степен. Започва работа във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ през 1985 г. Има квалификация „Предучилищна педагогика с руски език“ към ПИДУ „Анастасия Тошева“ – гр. Стара Загора, магистратура „Начална училищна педагогика“ към ПУ“Паисий Хилендарски“ – гр. Пловдив и бакалавърска степен – „Начална училищна педагогика с английски език“ към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново. Носител на специалната награда на Председателя на Синдиката на българските учители за 2015 г. в Направление „Начално образование” и на отличието „Неофит Рилски”. Автор е на книгата „Здравейте, ученици! или за първия учител”, съавтор на различни учебни помагала за началния курс, издадени от „Просвета”. „Буквар по педагогика” е нейната втора самостоятелна книга, издадена през 2015 г. чрез спечелен конкурс на Министерството на културата. Да си учител означава да даряваш любов всеки ден на всяко едно дете, казва Соня Рачева. Според нея в бъдеще учителят ще остане в обществото онази личност, която ще предава на идните поколения понятия като род, родина и смисъл на човешкия живот.

Долап.бг