На голяма плазма ще бъдат излъчвани над десет филма за Кирил Христов

На 22 март 2018 г. от 14:00 ч. в Основно училище „Кирил Христов“ Стара Загора тържествено ще бъде открита музейната сбирка посветена на патрона му – големият български и европейски поет, старозагорецът Кирил Христов.

Под логото „Кирил Христов част от културното наследство на Стара Загора“, посетителите ще се запознаят максимално с живота и творчеството на този „своеобразен идеен колос, национален исполин и велик преобразовател, който след Вазов побива в темела на народната душа втория непоклатим стълб на българското модерно съзидание“ – по думите на литературния историк Иван Матев, директор на Музей „Литературна Стара Загора“. Кирил Христов е преди всичко поет! Той е горд феодал в страната на поетичното. Тук е неговото царство, тук той властва с неговото уникално световъзприемане, тук се нарежда между първенците на българската и европейската литература“.

В първата витрина на сбирката е отредено място за самото училище. То започва своето летоброене като начална степен от 1896 г. Прогимназиалният етап е с начало 1974 г. Двете се сливат в началото на 90-те години на 20 в.

Посетителите ще видят снимки на сградите, в които се е помещавало едно от най-старите старозагорски училища. Първата сграда се е намирала  на ъгъла на улиците „Раковски“ и „Граф Игнатиев“. Сега на това място  преди 3-4 години беше построена прекрасната детска градина No 6 „Камбанка“. По подобие на родословно дърво, във витража има историческа справка за етапите през които преминава училището и неговото наименование през годините. Първоначално то се е наричало „При разсадна градина“. През 1938 г. приема името на големия старозагорски и европейски поет Кирил Христов.  Тук е поставено и мотото на училището :“Имало ни е и пак ще ни има“. Т.е. въпреки катаклизмите, преместванията в няколко сгради, сливане с други училища и пр., 122 годишното училище не само е устояло на времето, но по мащабност, подреденост и изпреварващо прилагане на всички новости в образованието и възпитанието , по  висок професионализъм на преподавателите и постигнати успехи от учениците, то е в челната регионална и национална класации.

В същия кът са сложени още издавани вестничета, документални филми посветени на училището – за картинната му галерия, за първия учебен ден в настоящата модерна сграда и т.н. Т.е. съхранена е историята на училището, която продължава да се надгражда.

На голяма плазма ще бъдат излъчвани над десет филма за Кирил Христов.

„Училищното ръководство прави редовни срещи с Невена Христова – внучка на поета обясни за dolap.bg директорът Господин Балъкчиев.- Разговорите ни винаги са свързани с корените му в Стара Загора. Той твърде малък напуска града, но както се казва „кръвта вода не става“ и коренът винаги го е влечал. Намерихме писмо на Кирил Христов до актрисата Мара Шопова, в което й съобщава, че има намерение да се върне в родния град през декември  1938 г. Имаме оригинална снимка на Кирил Христов и неговата дъщеря Анна при посрещането им на гарата от областния управител. Имаме оригинални снимки, направени пред театъра, от банкета в чест на поета, на екскурзия на Старозагорските бани, от площад „Славейков“ – София и др. “Има богат снимков материал на участието на училището в Столична библиотека, на кафе в дома на  Невена Христова, възстановки на пребиваване на поета в Стара Загора, срещата му със студенти по славянска филология и пр.

В другите витрини са поместени филмите, създадени по различни поводи и чествания на Кирил Христов и годишнини на училището. Тук е и посмъртната му оригинална маска. Тя е съхранявана в дома на писателя Христо Цанков – Дерижан, който я дарява на внука си – режисьора Вили Цанков. Той пък е връчва на кмета на Стара Загора д-р Евгений Желев, а той – на училището, което единствено в България носи името на Кирил Христов.

Има кът с книги, посветени на поета. Сред тях – „155 непубликувани  писма на Кирил Христов“ издадени от Невена Христова.  Най-голям изследовател на творчеството на поета е проф. Михаил Арнаудов , чиито томове също са в експозицията. Музейната сбирка разполага с  оригинална „Антология“ със събрани стихотворения на Христов и  др. След пролетната ваканция, училището ще организира пренасяне на библиотеката – шкафа с книгите, на поета, които също са дарение от Невена Христова.

В началото на месец март т.г. г-жа Христова великодушно подари на училището красив работещ стенен часовник. Това е първата покупка на Кирил Христов в Германия през 1910 г. В експозицията се намира и пишещата машина на поета, която той закупува през 1923 г. На нея е писал и неговият син Владимир.

Има още няколко шаржа на поета, репродукции и оригинали на негови портрети и др.

Предстои през м. май т.г. да излезе луксозна  книга за Кирил Христов с автор Невена Христова. Тя ще бъде презентирана в голямата зала на БАН. В изданието ще бъде поместено и стихотворението на петокласника   Лъчезар Стоянов, посветено на патрона на училището (поместваме го на края на статията).

Откриването на музейната сбирка е част от проявите, организирани през седмицата , посветена на пролетта и на патрона на училището.

„Този празник е продължение на традицията от 20-те години на 20 в., съобщи Господин Балъкчиев. – Тогава всяко българско училище е празнувало първа пролет. С годините това отпада, но ние отстояваме традицията. Освен това Кирил Христов има едно чудесно пролетно стихотворение, което оформя нашите ежегодни  пролетни празници“.

Арт-залата е превърната в приказна изложба на десетки цветя, подредени по правилата на икебаната. Тя е дело преди всичко на първокласниците и второкласниците.  Цялото училище ухае на зюмбюли, нарциси, теменужки и пр. пролетни прелести. От понеделник до петък, по време на голямото междучасие, на фона на цветята се правят различни изпълнения на певци, инструменталисти, рецитатори, танцьори и пр. таланти. Всички участници получават грамоти и разбира се аплаузите от съучениците си и учителите.

През седмицата се провеждат открити уроци по биология, по история и цивилизация и по математика. Провеждат се спортни състезания, „Ние знаем, ние можем“ – състезание по български език и литература. Има традиционна изложба по изобразително изкуство. Отделно от това всеки клас с нещо специфично посреща пролетта и патронния празник.

В училището се работи по екологично образование и възпитание  по различни проекти. По „Еразъм+“ вече има покани от три държави за международни съвместни проекти. Отколешен партньор в тази дейност е Регионалната инспекция по околна среда и води. Има уговорка с новия директор на Държавно горско стопанство по време на пролетната ваканция,  с негов екип ученици да участват в залесяване. Училището е определено от просветното министерство за иновативно. То е член на училищната мрежа „Кеймбридж“,  работи целенасочено по патриотично и естетическо възпитание. Т.е. дава се възможност на децата да участват в максимален брой и вид дейност за развитие на индивидуалността им.

Не случайно за последните няколко години броят на учениците нарасна с над 200 и сега кирилхристовци са 876.

През „пролетната седмица“ вратите на „Кирил Христов“ са широко отворени за приятели и гости. Посетете го, за да се уверите, че няма друго такова училище, в което децата растат сред обилна естествена зеленина и картини, минават всеки ден сред галерията от стенописи с великите български владетели и духовни пастири, в кабинета по география и икономика все едно влизаш в междузвездна система, в кабинета по математика – сред формули и задачи…  Зеленото пространство от северната страна на сградата е потънало в цветя. Още ден- два слънце и ще разцъфнат магнолиите. По цялото протежение са напъпили японските вишни… Това също е възпитание на красота и гордост.

Росица Ранчева