ГПЧЕ „Ромен Ролан“ участва в международно състезание по дебати

Училището изпраща Свилен Стоянов и Давид Петров на Регионалния етап в Пловдив.

От началото на 2018 година 18 училища в България станаха част от „Международни младежки дебати“ на немски език. ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора бе поканена да се включи във формата чрез участие в четирите етапа – Училищен, Регионален, Национален и Международен.

Общоевропейската инициатива е проект на Гьоте-институт, Фондация „Спомен, отговорност и бъдеще“, Общополезната фондация Херти и Централата за училищно дело в чужбина. „Международни младежки дебати“ се подпомагат и от спомоществователи в България, Беларус, Естония, Литва, Латвия, Полша, Русия, Словения, Словакия, Чехия, Украйна и Унгария, където 2500 ученици от над 150 училища дебатират различни теми от политическо и обществено значение.

Училищният дебат на участници от 10-и, 11-и и 12-и клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ се проведе на 21 март 2018 г. в зала на Международния младежки център в Стара Загора. Първоначално осем ученици се състезаваха, показвайки аргументация, критично мислене и говорене пред публика на немски език по темата „Трябва ли българската държава да налага високи глоби на родители, чиито деца не посещават училище?“. По регламент четирима от тях се класираха за втория етап. На случаен принцип единадесетокласниците Свилен Стоянов, Димитър Митев, Пламен Мирославов и Давид Петров избраха позициите си „За“ или „Против“ (по двама) по темата „Необходимо ли е да бъде променен Законът за носене на оръжие в България така, че всеки пълнолетен жител легално да притежава оръжие за самозащита?“. Аргументирано, задълбочено и аналитично в продължение на 24 минути роменролановци защитаваха на езика на Гьоте разбирането си по темата, а двама техни съученици от 12-и клас следяха времето им за изказване, което се оказа решаващо при формиране на крайния резултат.

Изключителен дебат, на който биха завидели политици както у нас, така и в чужбина, проведоха четиримата претенденти да представят Стара Загора на Регионалния етап на международния формат, който ще се проведе в средата на април в Пловдив.

Дебатиращите демонстрираха не само отлична езикова подготовка и познания по немски език, но и завидни умения да се аргументират. Мнението на всеки от тях беше обосновано и подкрепено с примери. Те свободно се контрираха, но показаха, че умеят да се отнасят към възгледите на другите справедливо и безпристрастно. Забележителното бе това, че четиримата гимназисти притежават умения да се изразяват на език, различен от родния, което означава, че техните идеи могат да достигнат до много широка аудитория.

Взискателното жури в състав: Йорг Каснер – координатор в Централната служба за обучение в чужбина в немското посолство в София, преподавателите по немски език Здравко Личев и Теодора Величкова определиха на Регионалния етап да се явят Свилен Стоянов и Давид Петров.

„Присъствах на отлични дебати, на които учениците от гимназията показаха високо ниво и изградени способности за критическо мислене. Те уверено изразяват своето лично мнение на чужд език. Изказвам своето дълбоко уважение и правя голям комплимент на всички участници“, заяви Йорг Каснер.

„Като единствено международно състезание за дебати на немски език за ученици от Централна и Източна Европа то ги тренира да станат граждани, които да могат свободно да поставят критични въпроси, насърчава активното многоезичие в Европа, както и политическото образование в съответния регион“. Така организаторите на младежкия международен форум виждат идеята за провеждането му. След Националния финал в София на 31 май предстои Международната финална седмица, която ще е през септември 2018 г. Пожелаваме на Свилен Стоянов и Давид Петров да представят България в нея.

Димка Кабаиванова

На снимката са участниците в дебата – Свилен, Пламен, Димитър и Давид