Ако дори половината от благопожеланията на кукерите се сбъднат, Стара Загора я чакат само хубавини

В продължение  на близо четири часа, толкова много щедри и искрени благопожелания бяха отправени от участниците в Маскарадните игри към Стара Загора и старозагорци, че дори половината от тях да се сбъднат, най-добрият български град за живеене го чакат в изобилие хубавини. Дай, Боже!

Фестивалът на маскарадните игри не може да се опише. Той може само да се съпреживее, да се усети силата на духа, преминал през хилядолетията още от траките и достигнал до наши дни, да ти тъкне под лъжичката, да ти се усмихне сърцето, да участваш, макар и виртуално, във вечната битка между доброто, светлината и щедростта на природата и разрушителната сила на злото. Народът е измайсторил страшни маски. Въоръжил е млади мъже със звуковото оръжие на хлопките и чановете, за да прогонят и натъпчат  вдън земя лошотията между хората най-напред, да дадат път и светлина на настъпващата природа, да благословят земята за оплождане и плодородие.

Отрадно е да се видят по на 2-3 годинки кукерчета, дечица  на нахъсани  родители, които засукали с майчиното мляко българската сила и дух, тръгват по техния път. А докато това е така, ще я има България – все по-млада, по-силна и по-хубава.

20-ото издание на най-атрактивния и най-шумния фестивал, който се проведе на 18 март 2018 г. в Стара Загора, вече е история. С много и различни красиви неща той ще бъде запомнен. След 19 поредни години, чак на 20-ата, той си намери истинското място за провеждане: Главната улица на Античния форум „Августа Траяна“ – широко, просторно, бол място за дефиле, за отдих, за игра, за снимки, за срещи с приятели, за надиграване и надсвирване, за хапване и пийване. 23-те състава от цялата страна тръгваха от  Западната  порта на Античния град, пресичаха площадното му пространство и целия „декуманус максимус“. През това време публиката имаше възможност спокойно да наблюдава шоуто още от  аудиториума (трибуните) на античния град, от двете страни на моста, от терасите на операта и на  Регионалната библиотека, от южния тротоар между сградите на театъра и операта. Някои по-активни и любопитни, слизаха при маските, разпитваха ги, правиха си селфита. Други пък, дошли да живеят в Стара Загора, търсиха своите селски, за да се запознаят, да ги почерпят, да се изперчат с тях, да пратят армагани на близките си.

В югоизточния край на огромното пространство за първи път бяха се разположили бира-скараджии и достатъчно маси и пейки за хапване и наздравици. Те така се прави – да замирише на кебапчета и шишчета, да се вдигнат пълни чаши „Загорка“, да му се отпусне на човек сърцето и да се зарадва на всичко хубаво, което се случва около него. Пейзажът се допълваше и от улицата на занаятите, разположена по бул.“Руски“. Там имаше голям избор от всичко нужно и ненужно, за всеки джоб. Това също внася цвят и допълнително настроение на веселото събитие.

Нови групи направиха сефтето с представянето си в Стара Загора. Публиката за първи път видя изкуството на групите от Долмен – Карловско, Неофит Бозвели – Варненско, Търничене – Павелбанско, Ивайловград и др.

Според основният организатор и вдъхновител на Фестивала на маскарадните игри акад. Крум Георгиев „тази година имахме много силни състави, с изравнени възможности и високи художествени постижения. Много радостен е фактът, че три старозагорски детски градини № 8 “Българче“, № 10 ”Светлина“ и № 11 “Загоре“ не само откриха празника за чест на града ни. Всяка група имаше собствен облик. Децата и ръководителите им играха вдъхновено и много професионално. За това и трите градини получиха благодарствени грамоти и поздравления“.

За принос към традиционната българска култура, за максимална автентичност на програмите и костюмите награди  получиха най-добрите състави на 20-ите Маскарадни игри: Ивайловград, Оборище – Панагюрско, Зимница – Стралджанско, Араби – Шумен, Калипетрово – Силистренско, Бозвелийско – Варненско, Кошарево – община Брезник, Долмен – Карловско и др.

Организатори на Фестивала са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа на личностно развитие, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев 2005“ с подкрепата на Областна администрация, „Чардаклиев“ ЕООД, Фондация „Димитър Брацов“, Явор Джиджев, който връчва ежегодна награда „Проф. Тодор Джиджев“, „Агроин“ ООД, „Бор-Чвор“ ЕООД,  Изворна вода „Бачково“, „Румдо 73“ ООД, Клуб по български танци „Чанове“ и ресторант “Добро“.

Росица Ранчева

Снимки Мима и Емил Енчеви