Над 800 кукери нападат Стара Загора

В неделя сутрин, 18 март 2018 г., от 10:30 ч., на Античната улица пред Старозагорската опера, започва  Двадесетото издание на Фестивала на маскарадните игри. Над 800  кукери, старци, бабугери, арапи, васильовци и др.  пристигат от цяла България, за да възпроизведат стародавни обреди и обичаи за прогонване на злото, за щедро оплождане на земята и даване на  път на доброто. 23 са групите, които в рамките на 10 минути ще покажат какво правят в собственото си селище на този колоритен празник. Те ще дефилират по главната  улица – декуманос максимус  – на Античния форум „Августа Траяна“, а ще играят  на площадката пред беседката. Публиката, която ще има възможност да наблюдава игрите от четирите посоки над „дупката“, ще види изкуството на кукерите от Сливенско и Ямболско, старчовците или старците от Павелбанско, Казанлъшко и Старозагорско. Наричат се така, защото в маските им има бради. От Пернишко ще пристигнат васильовци или сурвакари. От Благоевградско – бабугери, от Северна България – бразари, от Родопския край – кучкари или песяци. От Шуменския край ще дойдат арапите. Сред най-атрактивните групи са  триметровите високи маски от село Отец Паисиево, от Калипетрово -Силистренско, от Кошарево – Пернишко, чиито костюми са направени от червени парцали. Рогоженци ще пристигнат с черешовото си топче, а калоферци – с гайдите. Съставът от Ивайловград представя най-древните игри, които са смесица от традициите на местното население и на малоазиатските изселници. Стара Загора ще се представи с участници от три детски градини – „Българче“, „Светлина“ и „Загоре“.

Журито, което ще оценява изпълненията е в състав: председател – доц. Ангел Янков – директор на Етнографския музей в Пловдив и членове: акад. Крум Георгиев – фолклорист и главен организатор на събитието, доц. д-р Евгения Иванова – етнограф в Регионалния исторически музей, Юлия Славова – художник-дизайнер и майстор на маски  и Кирил Кирчев – хореограф. Наградният фонд е 4000 лв.

На 17 март в Павелбанското село Турия ще се проведе съпътстваща научна конференция на тема „Зимната празничност в съвременен и традиционен план“. Неин ръководител ще бъде доц. Ангел Янков. Ще бъдат изнесени 12 доклада по темата. На следващия ден участниците в конференцията ще пристигнат в Стара Загора, за да се включат във Фестивала на маскарадните игри.

Традиционната Улица на занаятите ще бъде открита още на 16 март. Занаятчии от цялата страна ще разположат сергиите си по западния тротоар на бул. „Руски“. Старозагорци и гостите на града ще могат да видят и купят на специални цени бижута от кости и костилки, рисувани сладкиши, точени бонбони, рисувана коприна, стъкло, ножове и др. произведения на майсторите.

Организатори на Фестивала са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа на личностно развитие, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев 2005“ с подкрепата на Областна администрация, „Чардаклиев“ ЕООД, Фондация „Димитър Брацов“, Явор Джиджев, който връчва ежегодна награда „Проф. Тодор Джиджев“, „Агроин“ ООД, „Бор-Чвор“ ЕООД,  Изворна вода „Бачково“, „Румдо 73“ ООД, Клуб по български танци „Чанове“ и ресторант “Добро“.

Росица Ранчева