20 подгответа от ДГ “Загоре“ гостуваха на бъдещото си училище

На 15 март 2018 г.,  20 деца от четвърта група на Детска градина No 11 “Загоре“ Стара Загора, начело с директорката Антония Тончева и още две учителки, гостуваха на Начално училище „Кольо Ганчев“ – Стара Загора. Целта е бъдещите първокласници да разгледат училището, да усетят дъха му, да се запознаят с порядките и атмосферата в него. Лично директорката Галина Петкова ги посрещна още на входа и то не как да е, ами с голяма кутия шоколадови бонбони. Тя им съобщи, че това е едно от най-старите училища в града, което вече е на 147 години, но в същото време е най-уредено, най-спокойно, най-модерно и с най-добрите учители. Много богата и атрактивна програма бяха приготвили домакините. Първата изненада беше прекрасната тенис зала с три нови тенис маси. Без много подканяне, малчуганите хванаха хилките и започнаха сервисите. Поради ограниченото време не се проведоха спортни срещи, но за това ще имат възможност следващите четири години, ако станат възпитаници именно на това училище. За да почувстват как минават учебните часове, гостенчетата бяха поканени във физкултурния салон. След като отново получиха по една суха паста и бутилка минерална вода, започна урокът по математика чрез прилагане на метода джампид. Това е образователна игра „учим докато играем“. Двама първокласници показаха на „зайците“ как чрез  електронна футболна игра се смята бързо, лесно и интересно. Момчетата се юрнаха да вкарват голове, т.е. да пресмятат скоростно и вярно. За момичетата избраха „Кошнички с балони“, за смесените отбори „Пътечките“. Знанията продължиха да се проверяват в стаята на предучилищната група. Тук връстниците, отново чрез компютърните игри  и с мишките, участваха в полезното забавление. Следващата класна стая беше на първи клас. Гостенчетата се запознаха с обстановката и госпожата, седнаха на чиновете и чуха от устата на първокласниците, че да си ученик – това не е проблем. А особено точно в това училище е истинско удоволствие. Как преминава един учебен ден? Всяка сутрин на входа на училището лично ги посреща директорката и им пожелава усмихнат ден. Почти всички часове преминават като забавни игри. През междучасията са на двора – закусват, гонят се, говорят си. След като се наобядват започват заниманията по групи един-два часа. После в занималнята си подготвят уроците и домашните и към 17:00 ч. Който живее по-далече – го откарват с автобуса, а който е наблизо – родителите му го посрещат. Дори в събота и неделя, когато няма часове, им е скучно у дома. В училище има много и различни занимания и  приятели.

Като за добре дошли, първокласниците изпяха в съпровод на оркестър любимата си песен.

Последната изненада чакаше гостите  и първокласниците на двора. С два нови велосипеда и две тротинетки започнаха състезания и запознанства.

„На фона на повсеместната агресия, която се разпростира в цялата страна и в училища и в детски градини, нашето училище е сигурно и спокойно, коментира за медията ни Галина Петкова. – Нямаме лош модел на поведение. Намираме се в квартал, който е доста затворен. Хората се познават и веднага реагират на външни съмнителни  лица. Наблизо няма предизвикателства – напитки, цигари, кафе… В големите училища малките ученици много обичат да копират големите батковци и какички във всичко. За съжаление големите обичат да показват модела на „лошото момче“, защото така са по-атрактивни.  Ние сме лишени от това „удоволствие“. Децата  в училище са около 100 и всеки клас е в една паралелка от випуск. Така няма състезание между родителите, децата и учителите. Каквото прави госпожата е уникално. Има много извънкласни форми. В групите по интереси „Твоят час“ са привлечени само външни специалисти в дадената област: с бъдещите „стоичковци“ се занимана професионален треньор, а тренировките са на стадион „Трейси“ в реална среща; има тренер по карате; една от най-добрите хореографи Даниела Ишиклиева води „народни танци“; Румяна Гьокова ръководи бъдещите художници – приложници. Училището има специален учител – специалист, който води заниманията по здрав дух – в здраво тяло. Една от предоставените услуги е, че училищен автобус събира сутрин децата от по-отдалечените райони  и вечер ги връща. Така родителите са абсолютно спокойни за малките си  ученици. Всички ученици са на целодневно обучение. Обедът се осигурява чрез кетъринг. Всеки клас си има отделна занималня.  И нещо много важно: тоалетните са изрядни и по всяко време от чешмите тече и топла вода, а ръцете се мият с течен сапун. Това също е начин за възпитание.“

Директорът на училището Галина Петкова е  старозагорка. На тази длъжност  е от 2013 г. след успешно издържан конкурс. Тя има висше образование „начална училищна педагогика“ със специалност „дефектология“. Това много й помага в работата с деца със СОП.

„Моите амбиции са да направим НУ „Кольо Ганчев“ най-хубавото училище в България“, каза амбициозната директорка.

Под зоркия поглед на госпожите, загорчетата бяха щастливи и въодушевени. Те категорично харесаха кварталното училище и пожелаха в него да станат ученици.

ИСТОРИЯ НА УЧИЛИЩЕТО

В началото училището се е помещавало в къщата до бряста, а по-късно – в Господин Т. Кючюковата къща. За първи път е отворило врати през учебната 1871/1872 година. Било е начално училище (І-ІV отделение). На 17 октомври 1928 г. Училищното настоятелство взема решение за построяването на ново училище. Първата копка за сградата е направена на 15 август 1929 г. и е завършена на 23 ноември 1929 г. Откриването е отпразнувано тържествено с много гости. На този ден е определено и името – Първоначално училище“Кольо Ганчев”, а на Педагогически съвет проведен на 04 декември 1929 г. е взето решение патронният празник да се чества на Никулден. Първата учителка е била Ана Г. Стражева. До 1910 г. почти всяка година са се сменяли учителите, като от същата година до 1927 е учителствувала г-жа Дина Абаджиева. През учебната 1928/1929 г. има вече двама учители, които до 1958 г. често са се сменяли. На 31 октомври 1958 г. е открита прогимназия с ученици от V и VІ клас, като учителите стават общо пет и един директор. През учебната 1959/1960 г. е открита ПДГ (Полудневна детска градина), а през 1964/1965 г. са открити две занимални в начална и прогимназиална степен. През годините учениците в училището се увеличават, паралелките стават двойни, групите в ПДГ са две, увеличава се и преподавателският състав, назначен е и помощен персонал, зам.-директор,  лекар и медицински фелдшер. На 15 септември 1970 г. е построено ново крило на училището (учителска стая, кабинет по физика, кабинет по химия, физкултурен салон, зам.-дирекция). Дворът на училището е асфалтиран и базалтиран и е създадена градина с розови храсти. През учебната 1969/1970 г. е закупена първата фанфарна музика с парични средства, спечелени от пионери и учители при обработване на производствения участък на училището. На 15 септември 1971 г. училището става основно. За първа година е открита паралелка осми клас с 46 ученика. Броят на учениците през учебната 1971/1972 г. достига 578 от І-VІІІ клас и 65 деца в ПДГ в две групи. Този брой се запазва в общи линии до 1991 година. От 1992 г. досега броят на учениците постоянно намалява, поради демографския срив и настъпилите промени в страната ни. На 31 декември 1971 г. е построена нова сграда, в която се помещават работилници по металообработване, дървообработване и домакинство. Същите са обзаведени според последните изисквания за времето си. На 3 март 1973 г. е открит тържествено барелеф на Кольо Ганчев  пред главния вход на училищната сграда, изработен от скулптура  Любо Петров.

Росица Ранчева