Красив концерт с френска джаз-музика „Джазоспекция“ на 19 март

Заповядайте на един оригинален концерт на  19 март 2018 г. (понеделник) от  19:00 часа в  залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора! Концертът от френски джаз се нарича „Джазоспекция“ и е с музиката на Клод Боллинг и кадри от филма „Baraka“ на Рон Фрик.

Режисьор е Славчо Николов, музикален ръководител Димитър Косев и с участието на  Ива Профирова-флейта, Димитър Косев-пиано,  Станислав Георгиев – контрабас, Атанас Георгиев – ударни

Мултимедията е на Пламен Асенов.

„ Джазоспекция“ (концерт френски джаз)

Ние сме гости на нашата планета!

Тя ни е поверена за малко!

Каква ще я оставим зависи от нас!

Джазоспекция е Опит да се съберат и съчетаят възгледите за живота на  три поколения творци. Концерт, търсещ доказателство, че времето и възрастта нямат значение, когато се намери точната тема, съчетана с точната музика и кадри. Темата, която разглежда концерта е глобална и изключително болезнена. Планетата ни е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората  прави света  да е такъв, какъвто  го виждаме и само от нас зависи, какъв ще бъде! Вечна тема – банална, но същевременно актуална!

Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите, заснети от Рон Фрик, прекрасно се съчетават и се допълват в цялостния образ на концерта. Подбора на кадри от филма „Baraka“ кореспондират  с музиката на „Сюитата за флейта и джаз трио пиано“.

Това е „Джазоспекция“. Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание.

Музикално концертът е базиран на джаз сюитата на Клод Боллин, френски композитор, написал музиката на над сто филма, от които най-известни са „Калифорнийска сюита“ и

„Трима мъже за убиване“ . „Сюитата за флейта и джаз трио пиано“ е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата Грами,  в категория за „Най-добра камерна музика“. Сюитата се състои от седем части:“Барок и синьо“, „Сантиментално“,“Явански“,“Краткотраен“,“Ирландски“,“Универсален“ ,“Бърз“.

Кадрите в този концерт са заимствани от филма на Рон Фрик  „Baraka“от 1992 год. Филм без думи, сниман в продължение на 14 месеца, на 70 мм. лента, в 24 страни, на шест континента. Лентата показва някои от най-красивите места по света в уникална кадрова скорост. Позабравен филм, който всеки от нас трябва да гледа.

Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема. „Природа“, „Религии“, „Полезни изкопаеми“, „Войните които се водят за тях“ , „Народа и децата“ , „Урбанизацията“ и „Системата“

Авторите Клод Боллинг и Рон Фрик , представители на „Бейби бумърите“, режисьорът Славчо Николов  /“ Х поколението“/ и диригентът Димитър Косев / „Милениумите“/, ще се опитат в този кратък концерт, заедно  с помощта на музикантите: Ива Профирова – флейта  /“Милениумите“/, Димитър Косев- пиано, Станислав Георгиев – контрабас  и Атанас Георгиев – ударни, както и мултимедията на Пламен Асенов  /“Х поколението“ /, да  изкажат своето виждане за днешния свят. С посланието – да се опитаме да го направим по-добър за бъдещите поколения!

„Ако смятате, че джаз е какафонична музика за сноби и отвеяни арт-хора, ще промените мнението си, когато чуете Джазоспекция. Ще го промените изцяло! Или поне за час и нещо ще изпитате голямо удоволствие. И после – поне още цялата вечер. Поне! Със сигурност ще е и за по-дълго, защото музиката остава в паметта заедно с вълнуващите кадри от филма „Барака“.

Сайт за култура и изкуство – www.dolap.bg

 „Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите, заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетава и допълва в цялостния образ на концерта. „Джазоспекция“ е кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание,което да докосне всеки от присъстващите. След последните акорди публиката беше неудържима в аплодисментите и одобрителното скандиране. Новата вълна в операта явно има много почитатели“

Росица Ранчева, в. “Старозагорски новини“