В Стара Загора – представяне на три нови романа на Йордан Нихризов

На 24 март 2018 г., събота, от 13:00 часа в зала 2 на хотел „Верея” в Стара Загора ще се проведе среща с писателя Йордан Нихризов и представяне на трите му романа „Изповедта на един карък” (изд. 2016 г.); „56-а година” (2017); „Обикновена история” (2018). Книгите са на издателство „Изток-Запад”, което представя историите със следните анонси: „Изповедта на един карък“ е разказ за живота в България в последните десетилетия на ХХ и началото на ХХІ век. За съдбите на обикновени хора, които се опитват на намерят своята реализация, да се издигнат или поне да се приспособят към господстващата Система, определяща техните позиции и битие по собствени правила и критерии. Система, която уж се срутва под тежестта на своите несъстоятелни норми, а всъщност се преражда, подменяйки ценности и понятия посредством някогашните си верни крепители. История за това как идеали и чувства могат да бъдат загърбени, а идеите за справедливост – отритнати. „56-а година“ е роман антиутопия. Разказ-гротеска за това, което може да се случи, когато популистките идеи за радикални и бързи решения станат реалност. Поглед към настоящето с уж конструктивните призиви да забравим миналото, да гледаме само в бъдещето, залагайки на нови лица с прелести, но без биографии.  „Обикновена история“ е разказ за живота и вълненията на хората по време на прехода от тоталитаризъм към демокрация в България от края на ХХ и началото на ХХІ век. Размисли на два типа индивидуалности – тези от категорията на мислещите и другите от групата на вярващите. Една поредица от случки и събития, с които се сблъскваме ежедневно, но често подминаваме, събрана под общото за всички нас определение обикновена история.

Йордан Ангелов Нихризов е роден на 8 октомври 1953 г. в гр. Провадия. Израства в  Габрово, където завършва средно образование в Априловската гимназия през 1971 г., а през 1978 г. се дипломира като инженер във ВМЕИ – Габрово. Второто му висше образование е по икономика, в УНСС през 1985 г. Пише от младежките си години, когато публикува свои епиграми и фейлетони в периодичния печат. След 1989 г. – и статии в „Свободен народ“, „Демокрация“, „Монитор“, „Седем“ и др. От 2002 г. ръководи бюлетинът на БСДП „Позиция”. През 2015 г. в издателство „Изток-Запад” излиза романът-трилогия „Минало незабравимо”. Следват трите книги, които ще бъдат представени на срещата на 24 март.

Освен с литературно творчество, занимава се и с политик – през 1990 г. става член на БСДП, от 1991 г. е член на националното ръководство на партията. През 1995 г. става заместник-председател на лидера д-р Петър Дертлиев, а от 2001 г. до днес ръководи БСДП. Депутат е в 38-то и 39-то народно събрание и автор на над 30 законопроекта и множество предложения в социалната сфера.

Снежана Маринова