Бъдещето на паметника Бузлуджа добива все по-ясни очертания!

Пресцентърът на Областна администрация Стара Загора съобщи за проведена на 15 март 2018 г. пресконференция, свързана с паметника Бузлуджа. На нея областният управител Гергана Микова и арх. Дора Иванова съобщиха, че монументът е класиран сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти в Европа според оценката най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“. За кандидатстването dolap.bg вече писа https://dolap.bg/2018/01/17/14610/  А на 29 февруари 2016 г. във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора бе подредена изложба „Бузлуджа – паметта на времето“ на инж. Дора Иванова. Изложбата съдържаше любопитна и малко известна информация относно историята, проектирането, построяването, използването и актуалното състояние на паметника на вр. Бузлуджа, илюстрирана с фотографии на шотландците Никола Милър и Лес Джонстон и на габровеца Радослав Първанов. Изложбата беше и с цел да се съберат средства за подпомагане на фондация „Проект Бузлуджа“, която цели превръщането на сградата във функциониращ паметник на културата. Фондацията е част от мрежата на „Европа Ностра“, в която членуват над 250 сдружения от 47 страни. Българският паметник е в класацията заедно с други значими обекти от Албания, Великобритания, Гърция, Румъния, Турция и Австрия. Арх. Иванова обясни: „Попадането на Бузлуджа сред седемте най-застрашени обекти в Европа е протегната ръка към нас. Президентът на „Европа Ностра“, световноизвестният тенор Пласидо Доминго не случайно нарече паметника Бузлуджа изключително съкровище на Европа. Класирането на монумента ни гарантира изпращане на експерти в България, които ще се срещнат с представители на държавни институции, отговорни за опазването на монумента, а после ще изготвят безвъзмездно спасителен план и ще представят варианти за финансиране на реставрацията на паметника. Европа Ностра“ няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането на паметника Бузлуджа сред 7-те финалисти отваря повече възможности за спасяване на разрушения монумент. Смятаме, че сега имаме шанс повече от всякога“. Г-жа Микова заяви, че се обмисля привличането на млади специалисти от УАСГ и от университети по строителство и архитектура от чужбина за техническо обследване на конструкцията на паметника. „Вече има заявен интерес към тази идея. За младите хора това ще бъде професионално предизвикателство и те ще работят на доброволни начала. След това вече ще можем да помислим за отваряне на обекта за туристи. На първо време това е нашата цел, защото цялостното възстановяване на паметника е дългосрочна задача, свързана с големи инвестиции“, каза г-жа Микова. Тя напомни, че на Бузлуджа вече има осигурена охрана. Когато метеорологичните условия позволят, на върха ще бъде закаран специален фургон за нея.

Очаква се експертите от „Европа Ностра“ да пристигнат в България през лятото. До края на годината трябва да е готов спасителният план за действие, който те ще изготвят.

В социалните мрежи е публикувано и писмо до г-жа Галина Стоянова – кмет на град Казанлък от Красен Русев – управител на Европейски институт по културен туризъм „Еврика”, единствен представител на „Европа Ностра” за България, в което се казва: „Току-що от централата на „Европа Ностра” ми съобщиха, че проектът на Бузлуджа е одобрен сред 7-те финалисти. Поздравления за Вашия упорит труд и отлично проведена кампания! Искрено ще се радваме да работим заедно по проекти от сферата на културен туризъм, за да заеме Казанлък мястото, което заслужава!”

Снежана Маринова

Арх. Дора Иванова и Гергана Микова – областен управител по време на пресконференцията