Чудомирови дни 2018 със събития и в Стара Загора

На 16 март 2018 г. от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора  се открива фотодокументална изложба за Димитър Чорбаджийски – Чудомир. В залата на библиотеката Лилия Димитрова – изследователка, дългогодишна учителка, автор на 36 книги с поезия, пътеписи, исторически и краеведски проучвания ще представи книгата си  „С усмивка по житейския друм” – спомени и документални материали за Чудомир. Събитията са част от програмата на Чудомировите празници, провеждани в Казанлък традиционно в края на месец март. Официалното откриване е на 25 март – рождения ден на писателя. През 2018 г. това се случва за 25-и път и отдавна е с национално значение.  Пълната програма на Дните можете да разгледате на сайта http://chudomir.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=296&Itemid=101

По традиция в програмата са включени представяне на  книги, срещи с автори, театрални постановки, изложби и концерти. Казанлъчани и гостите на града ще видят „Аферата с мъртвите души“ и „Самодива“ на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък; „Женитба“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен със специалното участие на Николай Урумов; моноспектакълът на Захари Бахаров по романа на Милен Русков „Чамкория“; „Филмирана провинция“ – постановка по Чудомирови разкази на Мариян Бачев; „Редки тъпанари“ – спектакъл на на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе с режисьор Теди Москов, „Нашата голяма френска сватба“ на театър „Бонини“ с участието на Асен Блатечки, Герасим Георгиев – Геро и други.

В музикалната част на програмата са трибютът „Children In Time“ на музиканта Николо Коцев и неговата група „Кикимора“; мюзикълът „Вълшебникът от Оз“ на Държавен куклен театър – Стара Загора; оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново.

И още – среща с писателя Владимир Зарев, по чийто роман „Битието“ е направен телевизионният сериал „Дървото на живота“; с журналиста Георги Тошев, който представя книгата за Стефан Данаилов „Романът на моя живот“. Литературни вечери с казанлъчаните Димир Иванов и дебютния му роман „Братовчедките от Колумбия“, с дългогодишния съдия Стефан Саранеделчев и книгата „Зад превръзката Темида закачливо ни намига“; с журналистката Донка Йотова, която представя Георги Велев и неговите „Български литературни загадки“; Дечко Николов и Николай Фитков за втори път със своето „Училище за карикатура“.

И още, и още… изнесени събития в Стара Загора и Сливен, конкурси, награждавания. Интересни са провеждащите се от 25 февруари до 25 март ученически четения „Да открием Чудомир” сред учениците от българските неделни училища извън пределите на България, случващи се с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката.

Организатори на събитията са Литературно-художествен музей „Чудомир”, Фондация „Чудомир” и Община Казанлък, със съдействието на културните институти в града.

Снежана Маринова