Фото изложба на Иван Хаджийски вдигна Радио Стара Загора

На 13 март 2018 г. във фоайетата на Радио Стара Загора се откри фотографска изложба на Иван Хаджийски. 40 цветни снимки с размери 55/37 см  върху твърда подложка разкриват прелестите на различни кътчета от страната и Стара Загора. Нужна е само рамчица и могат да украсят подобаващо всеки дом или офис. Изложбата е благотворителна. Снимките са на цена 30 лв. Експозицията ще остане до 23 март 2018 г., когато закупилите фотографиите ще могат да ги отнесат със себе си.

„Колеги от Радио Стара Загора решихме в памет на Иван Хаджийски, който почина  точно преди 3 месеца, да направим тази изложба, каза за dolap.bg главният редактор Здравко Георгиев. – Дълги години той беше звукотехник в радиото, но през последните години много време и енергия посвети на хобито си фотографията и постигна блестящ професионализъм. Изложбата е посветена на неговата любов към природата.  Кадрите наистина са много красиви, но и много трудоемки, защото той  обикаляше различни кътчета на България, за да подбере най-правилното място и да го запечата с обектива си. В последните месеци от живота си, в един разговор ми каза, че ще се бори докрай с болестта и е сигурен, че ще се пребори. Считам, че с тази изложба той успя да се пребори със смъртта, защото ние пак говорим за него и за всичко онова, което той остави след себе си. Дай Боже, всеки да може да остави трайна диря, която да напомня за неговите мисли, творчество и история“, сподели Здравко Георгиев.

„Решихме да направим изложбата благотворителна, за да подпомогнем семейството на Иван. Радио Стара Загора заплати отпечатването на фотографиите. Страст беше фотографията за Иван Хаджийски. Най-силната му страна беше пейзажът, където постигна невероятни резултати“. Това сподели за медията ни Емил Енчев, дългогодишни неразделни приятели с Иван, колеги и братя по хоби. „Бяхме от много години приятели, а след това и колеги и не посмях сам да подбера снимките, за да не допусна лично пристрастие. Затова поканих за селекцията Жейна Желева и Жоро Хаджиев.   От хилядите кадри избрахме 130, които пръснахме между трима ни и всеки извади от тях 40, които най-много хареса. По 11 от снимките бяхме абсолютно единодушни, че трябва да влязат в експозицията, а за останалите бяхме двама по двама“.

Селекцията е направена от снимките от последните шест години от живота на автора, когато си е купил по-добра техника и започва „да вади“ уникални кадри. Оказва се, че има много красиви неща и отпреди, но нямат нужната резолюция, за да бъдат отпечатани.

Емил Енчев сподели, че експонираните снимки са на Иван и кураторите не са се намесвали нито на йота при обработката. Името си отдолу вдясно е слагал лично  той. Т.е. това, което е показано в експозицията, е негова обработка и  знак, че е харесано и от него.

Стотици са снимките му посветени на Стара Загора. Той беше истински певец на родния си град. Обожаваше да снима Стара Загора и денем и нощем, и през всичките годишни сезони. Прекрасен човек, приятел, колега, много добър баща и съпруг!

„Когато започнахме да отразяваме Джаз форума, малко известен факт е, че снимката, която е на рунда на сцената е негова, каза при откриване на експозицията Емил Енчев. – Предостави я безвъзмездно на организаторите с думичките: “Да правим каквото трябва, за да може в нашия град да се случват хубави неща“. Името на Иван е много свързано с Международния фестивал „Джаз форум Стара Загора“. Като човек, който фотодокументираше събитието, той намери много приятели сред музикантите от България и чужбина. Сред тях е и бандата Овър граунд брас бенд, която направи концерт в почит на Ваньо. Преди да изпълни първото парче, фронтменът на групата сподели: “Моят спомен за този човек е, че всеки момент, през който се случваше нещо с нас на сцената, винаги сме усещали неговата светкавица върху нас… Ще го запомня винаги около нас, като част от нас…“

Росица Ранчева

Снимки Емил Енчев, Радио Стара Загора