Люта кулинарна битка доказа, че децата на НУ „Кольо Ганчев“ са готови за Мастър шеф

На 13 март 2018 г. във физкултурния салон на  старозагорското Начално училище „Кольо Ганчев“ се състоя люта кулинарна битка за доказване на кой е по по най- готов за Мастър шеф. 12 отбора от по двойки – дете и мама, (имаше и две изключения- дете и татко, дете и батко) заеха позиции с пластмасови ножове в ръце и зачакаха сигнала за старт. За броени минути всеки отбор трябваше да приготви по един красив сандвич и една петифура. Критериите за оценка бяха за бързина, за оригиналност, за естетика и не на последно място – за предизвикване на непреодолимо желание да ги хапнеш. Материалите бяха осигурени от организаторите – нарязани филийки пълнозърнест хляб, масло, шпеков салам, чери доматки, краставички и репички, магданозче, сметана и пр.

Както при всяка надпревара имаше от всичко – нетърпение, вълнение, „поглеждане в канчето на противника“, бързи действия, развинтване на фантазията, завидна екипна работа и наистина прекрасни резултати. Когато всички чинийки бяха напълнени с експонатите, а ръцете вдигнати нагоре, както това става по време на истинските състезания на Мастър шеф по телевизията, журито реши, че всички са се представили прекрасно и затова всички са обявени за първенци. А когато дойде ред за дегустация… както казва народът „всички си облизаха пръстите“, защото по-вкусно нещо – собствено производство, не бяха вкусвали.

Събитието, посветено на майките по случай наскоро отбелязания Международен ден на жената 8-ми март, беше част от проекта „Неформално образование за щастие“. Той се изпълнява в училището от началото на настоящата учебна година. Идеята му е да възпита у децата усещане за положителната емоция, за усмивката, за щастието и радостта.

„Не можем да се борим с агресията, ако не научим децата да ценят дребните неща- усмивката, доброто отношение, добрата дума, уточни за dolap.bg ръководителят на проекта Лена Драголова. – Тази вечер отново  доказахме, че родителите, учителите и децата не бива да бъдат сами в общото желание да направим света им по-красив и богат. Това е възможно единствено, ако всички те са заедно, в един отбор“.

Преди кулинарното шоу психолозите Минчо Минчев и Ива, с подходящи забавни игри, песни и танци, подгряха атмосферата. В тях ентузиазирано се включиха както децата, така и родителите им. Водещите на събитието многократно повториха:“Вие сте един отбор“. Т.е. детето се усети подкрепено в състезанията и забавленията от своето семейство . И всички бяха наистина щастливи.

Като черешка на тортата, след кулинарната битка, децата връчиха на своите майки благодарствен сертификат за това, че всеки ден ги обгръщат с нежни грижи и любов, че им прощават пакостите и грешките, че ги учат на добри дела. Сертификатите бяха подготвени от  училището. Директорът  му Галина Петкова благодари на Лена Драголова за успешното реализиране на проекта за щастие, на психолога  Минчо Минчев, който с много любов и търпение провежда всеки месец занятията по щастие, на родителите, които са вярна подкрепа на ръководството на училището и не на последно място на креативните и талантливи деца.

Минчо Минчев пожела това, което се случи в училището, да продължи да се прави и в къщи и навън, защото така е весело и хубаво. Децата са щастливи, когато родителите им са до тях – усмихнати и всеотдайни.

Програмата „Неформално образование за щастие“ е разработена  предимно за деца от втори и трети клас, но в училището малчуганите са по-малко на брой и е включен и първи клас. Игрите са леки и приятни и чрез тях, децата научават ценности, които не са застъпени в учебните програми: да бъдеш вежлив, да кажеш на другарчето си добра дума, да му благодариш, да поздравиш…Играейки с удоволствие и желание, у децата се формират  ценности и навици. Целият проект е насочен към  малките ученици извън училище, независимо от това, че се провежда в сградата, но извън часовете.

Специално за това училище финансирането е от Международен женски клуб – София.

Много и различни извънкласни инициативи се организират в кварталното училище, което е превърнато в истинско бижу – спокойно, чисто, спретнато, красиво, а деца и учители – вежливи и усмихнати.

15 март 2018 г. е обявен за Ден на отворените врати. Подготвителната група на ДГ No11 “Загоре“ е специално поканена. На бъдещите първокласници ще бъде показана тенис-залата и ще се изиграят по няколко сета, ще се направи състезание с велосипеди и тротинетки,  ще се  демонстрира джампиду – учене по неформален атрактивен начин и разбира се гостите, пък и домакините ще се почерпят. Децата  ще седнат на чиновете в първи клас и нагледно ще усетят какво е да си ученик. Според директора това се прави всяка година.

На 21 март т.г. от 17:30 ч. в кварталното читалище „Кольо Ганчев“ съвместно – детската градина „Загоре“ и училището, ще организират пролетен празник. На него ще демонстрират наученото досега, ще има песни и танци.

Последният ден преди Пролетната ваканция, по време на обедната почивка, в училището отново ще има конкурс за танци. Ще се излъчи най-добър танцьор и отново ще има забавления.

Росица Ранчева