Вечната „Травиата“ на сцената на Операта в съботния следобед на 17 март

На 17 март, събота, от 16:00 часа в  стилната „синя“ постановка на  операта „Травиата“ от Джузепе Верди на Държавна опера – Стара Загора зрителите ще  видят солистите Деси Стефанова, Николай Моцов, Иван Кабамитов и др. ,хор, оркестър и балет на Държавна опера – Стара Загора. Диригент е Томазо Плачиди (Италия). Режисьор-постановчик е Франк-Бернд Готшалк, художник – Борис Стойнов, хореограф –Андреас Песлер.

„Дамата с камелиите“ е произведението, с което Александър Дюма – син остава в световната литература. Той написва този роман на 24-годишна възраст, поставянето му на сцена има изключителен успех, а популярността на Дюма-син достига своя връх. Както и самият автор споделя – „това е една изключителна история“. Защото е истинска!

През 1844 година младият Дюма се запознава в операта с двадесетгодишната Алфонсин Плеси, известна като Мари Дюплеси. По това време тя вече е популярна и предпочитана компаньонка в Париж. Писателят се влюбва в нея, но чувствата му са противоречиви – трудно му е да дели Мари, която не иска да се откаже от начина си на живот. Тя обича Дюма, но обича и парите, които й носят останалите любовници. Не може да се откаже нито от него, нито от тях. Хванат в капана на своите чувства Дюма едновременно я ненавижда и обожава. Иска да я забрави, но само два дни без нея му се струват цяла вечност. В един момент той решава, че честта му е по-скъпа от любовта, и трябва да се раздели с нея, изпращайки й кратко писмо: „Скъпа ми Мари, не съм нито достатъчно богат, за да ви обичам, както бих желал, нито достатъчно беден, за да бъда обичан, както бихте желали вие. Затова нека забравим и двамата – вие едно име, което навярно ви е безразлично, аз – едно щастие, което е за мен невъзможно.“

Той не успява да забрави Дамата с камелиите, нито тя него. Три години след запознанството им Мари умира от туберкулоза. Мисълта за смъртта й покрусила Дюма. За да запечата образа й, той се изолира от хората, затваря се в дома си и за по-малко от месец написва „Дамата с камелиите“. Надява се, чрез творбата си да изкупи вината си към нея, както и да се раздели с угризенията си. Образът на куртизанката Маргьорит Готие, който Дюма-син създава, е обаятелен и привлекателен. Тя си позволява „лукса“ да се влюби истински. Едновременно романтични и драматични са отношенията й с младия Арман. Любовта им е невъзможна и обречена, защото се сблъсква с порядките на обществото, с прагматичността и реалността.

История на създаването на операта

Верди се запознава с нашумелия роман на Александър Дюма–син още през 1848 г., когато е отпечатан. Веднага у него се появява мисълта да напише опера върху този сюжет. А когато през 1852 г. композиторът вижда в Париж преработения в драма роман „Дамата с камелиите“, той възлага на редовния си литературен сътрудник Франческо Мария Пиаве да напише либретото. Естествено съдържанието на драмата е предадено в съкратен вид, променени са имената, дори и заглавието – Травиата (Заблудената, Безпътната).

Премиерата на операта се е състои на 6 март 1853 г. във Венеция и е образец в историята на колосалните провали. В едно писмо от 7 март с.г. Верди пише на приятеля си Емануеле Муцио: „Снощи „Травиата“ претърпя фиаско. Дали вината е моя или на певците, ще отсъди времето.“ Причината за този провал не е нито в музиката, нито в либретото. За съжаление, певците не се оказват на нивото на прекрасната Вердиева творба. Но като един мъдър човек Верди дори не търси причините за този провал. Той просто оставя на времето да се произнесе. И времето отсъжда! Скоро операта „Травиата“ става най-популярната опера на Верди. Камелиите се превръщат в най-модните цветя на епохата и остават такива чак до края на 19 век. Един букет от тях струва 250 франка – внушителна за времето си сума. Постепенно славата на камелиите намалява, но не и на операта. „Травиата“ се играе във всички театри по света и до днес, почти 160 години след създаването й. Прав е Дюма, който след като слуша „Травиата“ казва: „След петдесет години никой не би си спомнил за моята „Дама с камелиите“, но Верди я обезсмърти.“

„Травиата“ в България

„Травиата“ е една от първите опери, изнесени от Оперната дружба в България. Премиерата се състои през 1910 година под диригентството на Тодор Хаджиев. Режисьор е Константин Иванович Михайлов-Стоян.

Първото представление на операта „Травиата“ в Стара Загора е на 30 юни 1928 година с диригент Александър Георгиев, режисьор Димитър Христов, художник Г. Карл. Следват премиери през 1944 г., 1946 и 1953 с диригент Ромео Райчев, през 1974 г. с диригент Веселин Ненов и режисьор Георги Петров, на 1 октомври 1987 г. е премиерата на „Травиата“ с диригент Божидар Бонев и режисьор Болеслав Янковски, на 2 април 1992 г. диригент-постановчик е Димитър Димитров, а режисьор – Евгения Раева, и последната досега – през 2000 г.- с режисьор Нина Найденова и диригент Божидар Бонев.

Сега ще видите най-новата премиера на „Травиата“ от 2011 година.