Уникално парти предстои в първото КАБАРЕ в Стара Загора

На 13 март 2018 г. от 19:00 ч. Старозагорската опера ще отвори врати на първото градско Кабаре. То се намира в северозападната част на сградата и за него се влиза от западния вход. За да се ознаменува това многообещаващо събитие, оперната трупа ще представи три камерни заглавия от Курт Вайл и Бертол Брехт „Махагони“ и „Седемте смъртни гряха“и от Паул Хиндемит „Напред-назад“. В творческия екип са „забъркани“ над 60 артисти – певци, балетисти и оркестранти, без да се брои техническият и обслужващият персонал.

Dolap.bg два пъти писа за композиторите и либретистите, за сюжетите и действащите лица и изпълнителите

Ще съобщим още, че предлаганият жанр е пресечна точка между театър и опера. Дори някои специалисти се произнесоха, че това е „анти опера“. Т.е. очаква се шоу на най-високо равнище, но без кан-кан и пр. френски „остарели“ модели. Това, което ще се види на импровизираната сцена е животът, такъв какъвто е през 20 век и 18 години след това.

„Махагони“ е равнозначно на мечтата за „лайф“ без остатък –  да пиеш колкото искаш, животът да те иска силно, но… уискито е скъпо, а телата евтини… В „Седемте смъртни гряха“млада жена тръгва по света, за да спечели пари, за да купи дом за семейството си. Но за да се случи това, трябва да мине през 7-те смъртни гряха. Досещате се кои са, нали ? „Напред-назад“ е криминална история, която продължава само 13 минути и завършва със смърт. Но за да не се разваля настроението на публиката, като на филмова лента, веднага след изстрела, действието се връща назад, за да завърши с хепиенд.

Режисьорът Мортен Роесен  обещава, че такова динамично, оригинално и въздействащо представление,  в което публиката е непосредствен участник, не е правено до сега не само на старозагорска сцена. Сценографката Златна Михайлова е изчистила максимално декорите. Играе се върху черен подиум, не по-висок от 30 см, който е разположен сред масите с публиката. Барът е наличен и зареден с достатъчно количество „ноти“, които ще се купуват на символични цени. Както в истинските кабарета, през цялото действие артистите са сред „гостите“, комуникират си с тях, казват си „наздраве“ и за да не остане нещо скрито-покрито – има голям екран, върху който се прожектира всичко, което става в салона и зад него.

Диригентът от Австрия Антъни Арморе увери, че музиката е много приятна. Тя е смесица от джаз, мюзикъли, класика, на нея може да се танцува и от публиката, дори  има „парчета“ от Вебер и от Интернационала… Хореографът Ромина Славова  има модерно решение на творческите задачи чрез максимални импровизации и неочаквани обрати.

За да не пропуснете събитието ви припомняме, че местата са ограничени до 100, максимум с връзки – 120.  В дискретното за такова заведение  осветление – мъгляво синкаво, гостите ще бъдат настанени на романтични масички, с настолни лампички. Директорът на операта Огнян Драганов обеща по време на брифинга първокласно уиски, а в антракта за по една цигара време (разбира се извън салона) ще има безплатно квалитетно вино кой колкото поеме.

Друго много важно е да се знае, че трите камерни опери, с общо времетраене и антракт час и половина, ще бъдат представени в Стара Загора само три пъти и веднъж в София. Това е записано в договора между собствениците на авторските права и операта, която е платила за да се осъществи постановката доста солидна сума. Така че който види-види.

„Кабарето“ е нова сцена на Държавна опера – Стара Загора, която е предназначена преди всичко за камерни постановки. Тя се нарича още „Сцена 234“, защото толкова са местата за сядане. Огнян Драганов съобщи, че пространството е експериментално място и за други изяви.  Преди няколко месеца успешният творчески тандем – диригентът Димитър Косев и режисьорът Славчо Николов при много голям успех представиха „Джазоспекция“ – концерт от френска джазова музика.

Камерните оперни представления ще бъдат неотменна част от афиша на Старозагорската опера. На 15 май в Операта ще бъде премиерата на постановката „Любов и ревност“ от Албена Врачанска. Предстои старозагорци да видят „Медиумът“ и „Телефонът“ на Меноти. През м. април ще се състои премиерата на „Процесът Мерилин Монро“ също в „Дом Витгенщайн” във Виена и т.н. Солистите на операта считат, че участията им в камерни постановки са „майсторски класове“ и нови програми за тяхното творческо израстване.

Росица Ранчева

Снимки Златна Михайлова и Рад Димитров