Разкошно музикално преживяване сътвори огнената Рут

На 10 март 2018 г. в Стара Загора, най-добрата соул и R&B българска певица Рут Колева, заедно със щрайх формацията на Старозагорската опера и класни музиканти, които често съпровождат изпълненията й, поднесоха на взискателната публика една незабравима луксозна и емоционална вечер. Под диригентската палка на Владимир Джамбазов, чиито дело са симфоничните аранжименти, огненото момиче с кадифения глас изпя 17 парчета плюс един бис, които са включени в новия й аблум „Confidence. Truth” („Увереност. Истина“). Сред тях са  хитовете “Океани”, “Какво да кажеш на едно момиче“ – песен, която засяга насилието над жените, „Дъжд“ – в която се разказва за отчаяние и депресия, в които човек понякога изпада, „Шеметна любов“, „Токио“ – за отчуждението между хората, „Нов дом – нова надежда“ – за това, че човек следва мечтите си и вярва, че доброто му предстои и т.н.

Облечена във феерична дълга зелена рокля, в продължение на час и половина, които преминаха като миг,  младата дама сподели с публиката, която беше с нея едно дихание, своите вълнения, радости и тревоги, проблемите на нашето време. Всяка песен Рут превърна в спектакъл, в приятелски разговор, в увереност, в позитивни послания за повече топлина и човечност, за силата на любовта. Това са нейни лични истории. Всичките й песни са сърдечни и не можеш да останеш безразличен към тях. Почти всички текстове са нейни. Едни от тях са на български, но повечето – на английски език, което не пречи да докоснат сърцата и емоциите на публиката.  В албума освен нейна, има и авторска музика на Рейчъл Роу – една от дъщерите на Камелия Тодорова.

Не е лесно отведнъж да приемеш високото изкуство на Рут. То е усложнена  хармония  на джаз, R&B, соул и поп с класически отенък, с разчупена форма на песните. Но откриеш ли творческия ключ, оставаш в плен на магията и излъчването на тази невероятно талантлива българка, изключително интелигентна, с обемен красив глас, с прекрасна дикция. Рядко се случва магията, на която бяхме свидетели. Всички музиканти на сцената и публиката в салона бяха щастливи от съпричастността в този удивителен концерт.

За dolap.bg маестро Джамбазов се произнесе, че „щрайхът на оркестъра на Старозагорската опера  е на изключително високо професионално ниво. Музикантите преживяваха и пресъздаваха музиката не само с инструментите, но и с телата си, което допълнително наелектризираше и публиката“.

За върховното удоволствие безспорна е заслугата и на Владимир Джамбазов, който много фино ръководеше и участваше в отдадеността на всички артисти към красивата магия.

Повече от час след концерта във фоайето на операта Рут беше обградена от почитателите си за автографи, снимки, събеседване, което тя с неизменна усмивка, търпение и нескрито удоволствие направи.

Рут е изключително интересен музикант – творец. Тази красива млада жена, буквално всяка година надгражда и стига до много високи успехи. За мнозина, може би е изненада, че Рут има стипендия от фондацията на Стиви Уондър. Учила е и е завършила мениджмънт в Холандия. През 2015 г. е обявена за джаз-певица No 1 в Япония. В творческия си път върви скромно, без да бие тъпана, без намесата на телевизии и радиа. Всички неща минават през сърцето й. Почитателите й са от 9 до 99 годишни, всички с изтънчен вкус, интелигентност и отношение към изкуствата. Новият  албум на Рут е записан в едни от най-добрите студия в Лос Анджелис с изключителни музиканти, някои от които имат номинации за „Грами“.

Тъй като е много популярна в Япония, официалната премиера на албума й става  през есента на 2017 г. в страната на изгряващото слънце. Българската премиера на албума е в зала „България“ със Софийска филхармония.

Удоволствието, Стара Загора да се радва на Рут, дължим на директора на операта Огнян Драганов, по чиято покана се случи това прекрасно духовно събитие.

Росица Ранчева

За концерта и за Рут Колева може да прочетете и в статиите на Долап.бг

https://dolap.bg/2018/03/02/%d1%80%d1%83%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d1%81-%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be/

и тук https://dolap.bg/2018/03/05/%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%82-%d0%b8-%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%82%d1%83%d0%be%d0%b7-%d0%b2%d0%bb/