Славейковци и гости направиха незабравим „Урок по родолюбие“ в Стара Загора

Пред препълнената с деца, учители и родители зала на Регионална библиотека ”Захарий Княжески” в Стара Загора на 7 март бе изнесен вълнуващ „Урок по родолюбие”. Инициатор на събитието е директорката на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” Милена Желязкова. Преди време тя специално покани на този урок Групата „Калиферови хайдути” и Цвета Петкова, една пламенна дама-родолюбка да гостуват и развълнуват и възпламенят децата с разказите и песните за хайдутите – народни закрилници в годините на мрачното робство.

И поканата бе изпълнена по възможно най-добрия и интересен за децата начин. Девет снажни мъже, които вероятно са се освободили от работа през деня, тръгнаха от Калофер за Стара Загора, за да изпеят на учениците народната песен за Калифер хайдутин. Облечени в народни носии и препасани с ками и пищови, мъжете имаха внушителен вид и предизвикаха искрен интереса на децата. А децата, тези от най-чувствителната възраст (5 и 6 клас) слушаха песента без никакъв шум в залата и нареждане от учителите да са тихи. С хайдутите бе дошла и Цвета Петкова, която работи в Народно читалище „Христо Ботев – 1869” в гр. Калофер. Нейните пламенни думи за „хайдутите, все луди глави, които не знаят да пестят живота си”, за Родината, за Балкана прозвучаха като съкровена изповед от дъното на душата, но и като послание към децата да обичат България и да могат да изразят любовта си в думи.

Славейковци изпълниха много трогателно откъси от поемата „Хайдути” на Христо Ботев и показаха, че имат вече много усвоен материал от уроците по родолюбие в училище. Всички присъстващи бяха поздравени от Райчо Гънчев, основател на Прабългарската школа за оцеляване „Бага Тур”, който е инициатор за създаването на групата „Калиферови хайдути” и от ръководителя на групата Димитър Митев. „Всички вие сте гледали филми за Спайдърмен, Батман и др. такива войни, но къде са нашите войни – за съжаление ние нямаме развита киноиндустрия, която да ги показва във филми и те по-бързо да стигат до вас. А заедно с рицарите и самураите, вие е хубаво и да познавате българските хайдути, да знаете повече за тях. Защото са по-велики, да знаете! С цената на живота си са се борили, разчиствали са място за българския дух” – каза Райчо Гънчев.

„Урок по родолюбие”  продължи с прожекцията на късометражния филм „Калифер войвода” на Райчо Гънчев, който учениците изгледаха с голям интерес. А беше минал час, пределно допустим за задържане на вниманието на децата. Но те на минутата утихнаха и реагираха на всички, завладяли ги моменти във филма. Всички ученици и гости бяха поздравени с изпълнения на Вокална група „Славейчета”.

„Урок по родолюбие” ще продължи и с други срещи – категорична е директорката на училището Милена Желязкова. „Пред децата ще излизат интересни хора-родолюбци и ще представят своите дела и творчество. Личният пример е най-важният”

До нови срещи, славейковци!

Уляна Кьосева