Десетгодишната Рая Гънчева с премиера на първия си късометражен филм

Нашата медия бе сред малцината специално поканени в съботния 10 март на премиерата на късометражния игрален филм „Бой със звяра” на най-младия режисьор в страната ни – Рая Гънчева, на 10 години, възпитаник на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” в Стара Загора. Трето поколение от славната издънка на Бага Тур-ите в Стара Загора, след дядо си Райчо Гънчев и баща си Горан Гънчев, Рая Гънчева дава и с този филм, (а преди това и с първата си издадена самостоятелна книжка с приказки и стихове) – смела и горда заявка, че продължава делото и артистичния ген.

Премиерата на „Бой със звяра” се състоя в Аула на БагаТур в Зоологическата градина на Аязмото. Предшестващите я продължителни репетиции на Рая с малките лазарки и на момчетата в Аула не попречиха ни най-малко на желанието и настроението, с което групите им се събраха в зрителната зала. Заедно с родителите си и неколцината специални гости.

Творческият екип на филма бе представен от Горан Гънчев, който е продуцент и оператор на лентата с обща продължителност 15 минути. „Благодаря на всички участници, че бяха сериозни и не се лигавеха по време на снимките” – каза съвсем искрено и сериозно младият режисьор и сценарист на филма Рая Гънчева. „Като за първи път стана добре” – бе категорично-лаконичен един от главните герои, Борис Маринов.

И така… прожекцията почна – на импровизирания бял екран в юрта, пълна с деца и родители и едно напълно адекватно реагиращо на ръкоплясканията… кученце – домашен любимец.

Историята на филма?! Е, разбира че няма да ви я разказваме сега, нашият сайт не преразказва. Само ще надигнем завесата, че е приказна история – за принцеса Пагане (в ролята е Миа Добрева), принц Бран (Борис Маринов),  вуйчото на Пагане – Черният джигит (Ивайло Иванов), бащата и майката на Бран – цар Лъв и царица Елена (Райян Гънчев и Божидара Дикова) и Пазителите (Елица Гънчева, Рая Гънчева, Рая Бонева).

В сценария си Рая Гънчева показва, че е чела достатъчно на брой за своята възраст умни книги и е гледала достатъчно на брой за своята възраст добри игрални филми. Героите и са интересни и ярки. Принцесата е нежна, но и решителна. Принцът – смел и верен на сърцето си. Майка му и татко му – колоритни. В ролята на Бащата на Принца Райян Гънчев проявава (заложено в сценария)  много сладко чувство за хумор, особено с артистичното му хълцане като леко подпийнал. Но като казахме „хумор”, искаме категорично да уточним – Рая Гънчева е сериозен на вид и на общуване млад човек и творец, но с много хубаво чувство за хумор. Във филма героите й са облечени в прабългарски дрехи, с кожи и мечове, но са си с дънките. Пример едно. Сюжетът е за принцове и принцеси, които изглеждат старинно, но говорят на езика на съвременните деца, ядат вафли. Произнасят „родителите са в командировка”, „Отмести се, скъпа”. Пример две. А предложението за брак?! Как само принцът прави предложението си:

„Бихте ли се омъжили за мен?!”

Принцесата казва светкавично: „Разбира се!”

И след минути се разделят с „Чао!”

Но това не е краят.

Всички много се смяхме по време на прожекцията на филма, но не очаквахме, че след края му има и още малко, да се досмеем. Защото операторът Горан Гънчев бе направил колаж с най-забавните ситуации, които са се случвали по време на снимките. Айде пак отново смях!

„До лятото ще произведем още един филм с децата на БагаТур. Всички да се научат на поведение пред камерата, това е много важно” – каза операторът и продуцент на филма Горан Гънчев, щастлив баща на щастливата режисьоро-сценаристка. В умната и хубава главица на Рая Гънчева вече има идея за нов сценарий. Дали ще е продължението на „Бой със звяра”, защото там Черният джигит накрая каза „Аз ще се върна” и… изчезва? Дали ще е нещо друго? Знае само авторката.

Във всеки случай много деликатно бе отклонено… засега, предложението и родителите на младите БагаТур-и да участват в новата продукция, макар и за масовка. Родителите са за това – да водят децата си за ръка към занимания, които ги правят хвърковати и добри хора. Да правят торти, баници и разни други вкуснотии, с които да почерпят децата си за успешната премиера. Да сбъдват мечти, да бъдат рамо, да бъдат сянка, да бъдат небе и хоризонт.

От съботната вечер, филмът на младата режисьорка Рая Гънчева може да бъде гледан в Ю-Туб канала на БагаТур.

А до лятото има не чак толкова много време. С нетърпение чакаме следващата продукция на младите БагаТур-и. И обещаваме първи да отразим пък премиерата й.

Уляна Кьосева за Долап.бг от мястото на събитието